CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

GÂNDUL ZILEI


LENIN A FOST TRIMIS IN RUSIA DE CĂTRE NEMȚI, în același mod în care cineva ar pune o fiolă cu bacili de febră tifoidă sau holeră în rezervorul de apă al unui mare oraș, și a lucrat acolo cu o precizie uluitoare

(O declarație a lui Winston Churchill, într-un discurs susținut în Camera Comunelor, în data de 5 noiembrie 1919).

Winston Churchill: The Greatest Figure of Our Time. - Raptis Rare Books |  Fine Rare and Antiquarian First Edition Books for Sale

Sir Winston Leonard Spencer Churchill (n. 30 noiembrie 1874, Palatul Blenheim, Anglia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei – d. 24 ianuarie 1965, Greater London, Anglia, Regatul Unit) a fost un om politic britanic, prim-ministru al Regatului Unit în Al Doilea Război Mondial.

Deseori apreciat ca fiind unul din cei mai mari lideri de război ai secolului XX, a servit ca prim-ministru în două mandate: 1940-1945 și 1951-1955.

A fost ofițer în Armata Britanică, istoric, scriitor și artist. Este singurul prim-ministru britanic laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (în 1953). Motivarea Comitetului Nobel: „pentru măiestria sa în descrierea istorică și biografică, precum și pentru oratorie strălucită în apărarea valorilor umane exaltate”.

De asemenea, a fost prima persoană care a primit titlul onorific de Cetățean de Onoare al Statelor Unite. Winston Churchill a fost corespondent de presă în Cuba în timpul campaniei spaniole din 1895. De asemeni, a participat la campaniile militare din India, Egipt, Sudan, și la războiul burilor.

A fost membru al parlamentului din 1900; ministru în diferite guverne între 1908 – 1929; lord al amiralității între 1911 – 1915, lider al partidului conservator între 1940 – 1955.

Pe lângă prestigioasa sa activitate politică, militară și statală, Winston Churchill a avut o imensă activitate literară în domeniile memorialistică, istorie și publicistică, fiind și un excepțional orator. Datorită vastei sale activități politice, Winston Churchill este recunoscut ca unul din cei mai importanți conducători din istoria Regatului Unit și a lumii întregi.

Winston Churchill s-a născut în familia aristocrată a Ducilor de Marlborough. Tatăl său, Lord Randolph Churchill, a fost un politician carismatic care a îndeplinit funcția de ministru de finanțe. Mama sa, Jenny Jerome, a fost fiica milionarului american Leonard Jerome. Ca tânăr ofițer de armată, Winston Churchill a participat la conflicte armate în India Britanică, Sudan și la Al Doilea Război al Burilor.

Churchill și-a prezentat opinia sa vizionară despre bolșevici încă de la sfârșitul anului 1918:

„Esența bolșevismului, spre deosebire de orice altă formă iluzorie de gândire politică, este că nu poate fi propagată și menținută decât prin violență. […] Dintre toate formele de tiranie din istorie, tirania bolșevică este cea mai rea, distructivă și degradantă. […] Civilizația este pe cale de dispariție pe teritorii vaste, iar bolșevicii zumzăie și răcnesc ca niște babuini feroce printre cadavrele și ruinele orașelor”.

CHURCHILL, A FOST UN SUSȚINĂTOR AL INTERVENȚIEI ARMATE DIRECTE ÎN RUSIA

Spre deosebire de alți lideri ai Aliaților, sir Winston Churchill, ca și mareșalul francez Foch, era în favoarea unei intervenții directe antibolșevice, scrie https://evenimentulistoric.ro.

Prezent la Conferința de Pace de la Paris, Churchill a lansat chiar un avertisment către guvernul britanic cu privire la o posibilă coaliție între Rusia bolșevică, Germania naționalistă și Japonia:

„În cele din urmă, ne-am putea confrunta cu o alianță agresivă, care să se întindă de la Rin la Yokohama, amenințând de fapt viitorul întregii lumi, a declarat marele om de stat britanic”

Istoria a demonstrat că a avut dreptate !

LENIN – CONFISCAREA UNEI REVOLUȚII

TRENUL LUI LENIN

Pe 16 aprilie 1917, un tren special (presupus „sigilat”) plecat de la Zurich/Elveția, care transporta treizeci și doi de pasageri, a oprit într-una din stațiile din Sankt Petersburg, la capătul unui drum de opt zile. (În realitate, trenul cu care a călătorit Lenin nu a fost sigilat; el a coborât în ​​repetate rânduri in decursul călătoriei sale prin Germania; Lenin a stat, de exemplu, peste noapte, într-un hotel german din Sassnitz, și, potrivit unor martori, in popasurile calatoriei sale, și a ținut chiar o serie de prelegeri anti-război prizonierilor ruși aflați in lagărele germane .)

Pasagerii trenului ajungeau cu întârziere în mijlocul unei revoluții care se declanșase deja, in urma revoltelor din capitala imperială din februarie 1917 și se și încheiase în lipsa lor. Sfârșitul călătoriei sale spre Rusia din aprilie 1917, va marca începutul unor evenimente de proporții, ce vor remodela lumea, în contextul Primul Război Mondial ce urma sa se încheie in 1918, sub auspicii nefaste pentru aproape toți combatanții săi.

 Vladimir Ilici Ulianov (Lenin) – va prelua rapid controlul asupra evenimentelor și, înlăturând de la putere printr-un puci militar primul guvern rus ales democratic în Rusia, va crea ceea ce va numi Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice (URSS),primul stat comunist din istorie.

Reflectând asupra acestor evenimente, câțiva ani mai târziu, Winston Churchill îl va compara pe Ulianov (Lenin) cu un „bacil de ciuma”, introdus într-un corp, exact în momentul în care putea da lovitura de grație.

LENIN a AJUNS IN RUSIA CÂND:

1. Revoluția rusă, numită și „Revoluția din Februarie” 1917, se încheiase
2.Țarul Nicolae al II-lea (Nikolai Alexandrovici Romanov, ultimul împărat al Rusiei) abdicase, la 15 martie 1917.
3. Marele Duce Mihail, fratele lui Nicolae al II-lea, refuzase, a doua zi, să preia tronul
4. A fost instituit un Guvern provizoriu, rezultat al alianței dintre liberali și socialiști, care intenționează sa inițieze reforme politice, să aducă la putere un executiv, și o Adunare Constituțională, alese în mod democratic.
5. Până in acest moment, singura problemă pe plan intern în Rusia era acum pentru bolșevici, cum sa preia puterea.
6. Pe plan extern, pentru Germania care declarase război Imperiului țarist, finalizarea revoluției din februarie nu era deloc convenabilă. Nemții aveau nevoie de o diversiune, care sa destabilizeze armata rusă și sa o țină ocupată în Rusia, angrenată in conflicte interne, slăbindu-i astfel implicarea in război și concentrarea de forțe pe front.
7. In acest context, in aprilie 1917, când aceste evenimente (1-4) erau deja consumate, Lenin, trimis de germani, se urcă într-un tren, cu destinația Sankt Petersburg, Rusia.

PUCIUL MILITAR, SAU REVOLUȚIA BOLȘEVICA DIN OCTOMBRIE

Imediat a doua zi, Vladimir Ilici Ulianov (Lenin), își începe „misiunea” de bolșevizare, vorbind și scriind într-un ritm frenetic, fără compromisuri, făcând propagandă și promovând viziunea sa bolșevică.

Guvernul provizoriu instituit in martie 1917, condus de Kerenski, având in vedere schimbările democratice, planificase alegeri generale pentru desemnarea membrilor Adunării Constituante, în luna noiembrie 1917, aceasta urmând să întocmească noua constituție a Republicii Ruse.

Primele alegeri libere din istoria Rusiei au fost câștigate de socialiștii revoluționari, cu 380 de locuri. Bolșevicii au obținut atunci 168, pierzând alegerile la care au luat parte 14.700.000 de alegători.

Bolșevicii nu au respectat rezultatul alegerilor. Tânăra democrație rusă va fi înlocuită de către bolșevici în urma așa zisei „Revoluții din Octombrie”, care nu a fost altceva decât un puci militar.

Pe pe 5/18 ianuarie 1918, sub conducerea lui Lenin, a fost dizolvată cu forța Adunarea Constituțională, iar in Rusia se va instaura dictatura comunistă.
Acest act a scindat Rusia, provocând un lung război civil, intre bolșevici, pe de o parte și adversarii lor socialiști, menșevici și monarhiști („rușii albi”), pe de altă parte.

Ce a urmat după ce comuniștii lui Lenin au învins în războiul civil, știe toată lumea…

12/06/2024 - Posted by | ANALIZE | , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.