CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”!


Milton Friedman, câştigător al Premiului Nobel pentru economie, în 1976,  spunea că inflaţia este întotdeauna şi pretutindeni un fenomen monetar –  Ziarul Incisiv de Prahova

De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor?

România este de la o vreme printre țările cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru Adevarul.ro, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu găsește nicio soluție pentru a rezolva cele două probleme.

„În condițiile în care tu ca guvern, autoritate publică, nu ai planuri concrete de a reduce inflația în perspectiva următorilor ani și chiar te lauzi că vei avea o inflație de 5% la finele acestui an, atenție!– dublă față de media la nivel european, înseamnă că practic vrei să trăiești din taxe, din creșterea lor și această taxă ascunsă, care e reprezentată din inflație. Inflația e mama tuturor taxelor care ne afectează pe toți în egală măsură, care e cel mai ușor de încasat de statul român”, spune Negrescu. …. Practic, mai spune el, autoritățile nu sunt cu adevărat interesate să lupte cu inflația, așa că nu iau niciun fel de măsuri serioase. „Inflația e cea mai cinică taxă pe care din păcate România o aplică cu mare talent în momentul de față și pentru care politicienii nu au nicun fel de justificare, în condițiile în care ar putea lua măsuri administrative instant pentru a reduce prețurile și pentru a stopa creșterea artificială a prețurilor pe unele segmente, mai ales la produsele alimentare”, mai afirmă el.

Practic, statul este singurul care are de câștigat de pe urma inflației, mai spune Adrian Negrescu. „Banii din inflație intră se duc la buget, apoi politicienii se laudă cu ce PIB avem și ce creșteri economice”, explică el. …. „Pe de o parte suntem campioni europeni în primul rând pentru că menținem prețurile resurselor energetice la cel mai mare preț din Europa. Mă refer aici la curentul electric pentru companii, care e la cel mai mare preț din Europa, dar și la prețul gazelor, care e cu mult peste media europeană. Având costuri de producție foarte mari, costuri logistice foarte mari, bineînțeles că toate astea se duc în prețurile care le vedem la raft”, explică Negrescu.

Creșterea taxelor, care afectează în special intreprinderile mici și mijlocii slab capitalizate, contribuie de asemenea la creșterea prețurilor. Confruntate cu taxe mult mai mari, acestea le transferă prin produsele lor consumatorilor, adică tot populației…” Citiți integral în: https://adevarul.ro

30/04/2024 - Posted by | ANALIZE | , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.