CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Estonia a luat o măsură istorică: utilizarea activelor rusești înghețate pentru reconstruirea Ucrainei


Guerre en Ukraine : Kiev réclame d’urgence plus d’aide militaire, le ...

Parlamentul Estoniei a adoptat miercuri o lege care va permite ca bunurile rușilor înghețate în temeiul sancțiunilor internaționale, să fie folosite pentru a compensa daunele de război cauzate de Federația Rusă în Ucraina.

Rusia care a spulberat temelia dreptului internațional modificând cu forța frontierele unor state prin agresiune armată și a încălcat suveranitatea Ucrainei prin anexări pe tiparul Germaniei naziste trebuie să primească pentru o astfel de conduită un răspuns și la nivel de sancțiuni. 

Așa cum a arătat și publicația  DefenseRomania, unul dintre motivele pentru care Rusia nu a declarat război Ucrainei, referindu-se la invazia sa ca la o ”operațiune specială”, a fost tocmai acela de a evita orice sancțiuni dictate prin mecanismul ONU. Rusia – ca stat agresor – trebuie să plătească pentru prejudiciile cauzate Ucrainei.

La doar o zi după declarația secretarului de stat Antony Blinken privitoare la intenția SUA de a utiliza activele rusești pentru susținerea Ucrainei, legislativul Estoniei a votat utilizarea activelor rusești blocate, pentru plata despăgubirilor de război Ucrainei. 

În ultimele luni, au existat discuții la nivelul Uniunii Europene în referitoare la utilizarea profiturilor generate de activele ruse blocate, dar Estonia merge mai departe.

Această țară baltică va utiliza ”bunurile persoanelor ruse, care au fost înghețate sub sancțiuni internaționale, pentru a compensa pagubele de război cauzate Ucrainei”.

Potrivit unui comunicat al Parlamentului Eston,un număr de 65 de parlamentari au votat pentru adoptarea legii, 3 dintre ei fiind împotrivă.

Oficialii de la Tallin au vorbit deja despre adoptarea acestei legi încă din septembrie anul trecut, când purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Estoniei, Kerstin Meresmova, a spus că MAE a propus proiectul de lege.

Şeful diplomaţiei estoniene, Margus Tsahkna, a comentat şi el legea adoptată miercuri: „Vesti bune! Parlamentul nostru a adoptat în majoritate covârșitoare o lege care va permite utilizarea activelor înghețate rusești pentru Ucraina”, a spus Tsahkna pe Twitter.

„Prin legea adoptată astăzi, Estonia propune un mecanism prin care să tragă la răspundere acele persoane și companii care participă direct sau contribuie la agresiunea (rusă)”, a declarat și președintele Comisiei Constituționale, Hendrik Johannes Terras.

Potrivit legii, ministerul Afacerilor Externe trebuie să decidă dacă proprietatea rusă care face obiectul cererii se încadrează în categoriile eligibile de compensare a despăgubirilor de război.

„Rusia este o țară agresoare, despăgubirile pentru pagubele de război cauzate de ea nu pot sta pe umerii Ucrainei și ai aliaților săi. Rusia este responsabilă pentru cauzarea daunelor și trebuie să poarte și această responsabilitate”, a adăugat Hendrik Johannes Terras.

Blinken, șeful diplomației americane vorbește despre confiscarea bunurilor Kremlinului.

Secretarul de stat al SUA a sosit marți dimineață într-o vizită neanunțată în Ucraina. După discuții cu președintele Zelenski, acesta a declarat că armele americane pentru Ucraina sunt pe drum și vor ajunge în curând.

États-Unis : qui est Antony Blinken, le nouveau chef de la diplomatie ...

Principiul care judecă agresiunea Rusiei în Ucraina trebuie să fie ”Agresorul plătește”, altfel, avem în față un precedent periculos care va încuraja statele agresoare să procedeze similar fără să se teamă de consecințe. 

”Rusia trebuie să plătească pentru ceea ce Putin a distrus”, a declarat marți secretarul de stat al SUA Antony Blinken (foto).

În timpul unui discurs la Universitatea Politehnică din Kiev, Blinken a vorbit și despre măsurile luate de SUA pentru a ajuta Ucraina.

”Congresul nostru ne-a dat autoritatea de a confisca bunurile rusești înghețate în Statele Unite. Intenționăm să le folosim (…) Rusia trebuie să plătească pentru ceea ce Putin a distrus, a spus șeful diplomației americane.

El s-a referit în acest fel la Legea REPO adoptată de Congres ca parte a pachetului de ajutor pentru Ucraina, care permite confiscarea bunurilor rusești înghețate în valoare de câteva miliarde de dolari.

Blinken a mai anunțat că SUA intenționează să coopereze cu țările G7 pentru a face același lucru cu toate activele rusești.

18/05/2024 - Posted by | PRESA INTERNATIONALA | , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.