CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

RUSIA MILITARIZEAZĂ Insula Șerpilor, cu intenția să-și extindă controlul asupra întregii părți de nord-vest a Mării Negre din imediata vecinătate a României


La 45 de kilometri de România, rușii militarizează Insula Șerpilor, în speranța că vor putea să-și extindă controlul asupra regiunii dintre Odessa și a Gurilor Dunării.

Publicația https://ortodoxinfo.ro subliniază că miza pentru păstrarea insulei e mare nu doar pentru uzul imediat al războiului sau datorită plasării ei strategice pe ruta comercială care duce spre Strâmtori și deci dincolo de Marea Neagră, ci mai cu seamă fiindcă în jurul Insulei Șerpilor se găsesc mari rezerve de gaz și petrol.

Aceste perimetre au fost împărțite între România și Ucraina prin arbitrajul Curții Internaționale de la Haga, dar dacă Rusia nu-i recunoaște jurisdicția, totul se poate schimba. România ar avea cel mai mult de pierdut.

Doar gazul din acest perimetru valorează aproximativ 150 de miliarde de euro, în vreme ce restul rezervelor țării ar mai ajunge doar nouă ani, spune Deutsche Welle.

În Marea Neagră, Rusia cucerește cu pași mici și grei litoralul ucrainean. Se apropie de Odessa pe pământ, fiindcă pe mare îi e frică.

Ucraina are la Odessa arme sofisticate de apărare și de atac iar flota rusă decapitată de apărarea ucrineană nu ar face față.

Pe Insula Șerpilor, rușii își întăresc poziția, în ciuda ofensivei ucrainene. Ministerul Apărării de la Londra a avertizat la sfârșitul săptămânii trecute că o eventuală consolidare a poziției rusești pe Insula Șerpilor ar putea lăsa în mâinile Rusiei întreaga parte de nord-vest a Mării Negre, în apropierea granițelor românești, după cum observă la rândul ei Agenția de știri germană Deutsche Welle.

Publicitate

18/05/2022 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: