CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

PROPAGANDA MINCINOASĂ A RUSIEI încearcă să convingă că armata sa de profesioniști, dotată cu arme de precizie, își execută misiunea din Ucraina fără a lovi ținte civile


Foto: La Moscova, în data de 15 martie 2022 angajată prezintă în studioul emisiunii de știri de seară de la postul de televiziune rus Canal Unu un afiș pe care scrie:„Fără război. Opriți războiul. Nu credeți propaganda. Aici sunteți mințiti”.

Războiul purtat de Rusia în Ucraina este însoțit de o propagandă agresivă promovată intens pe canalele oficiale ale Kremlinului încă din prima zi, când Rusia a negat amploarea agresiunii sale spunând că execută o „operațiune specială” în Donbass pentru a „denazifica” Ucraina. Kremlinul a aruncat ulterior un adevărat val de narațiuni pentru a prezenta varianta sa, cosmetizată, a războiului.

Propaganda Kremlinului încearcă să arate, în ciuda dovezilor din teren, că totul merge conform planului, iar o armată profesionistă, dotată cu arme de precizie, își execută misiunea fără a lovi ținte civile.

Au continuat, în paralel, și eforturile propagandistice de a justifica invazia și au fost promovate o serie de narațiuni false, demontate de Veridica, cu privire la Ucraina: că ar fi pregătit o agresiune în Donbass, ar fi avut pe teritoriul său laboratoare americane de arme biologice sau ar fi încercat să producă arme nucleare.

Veridica a identificat, între timp, noi narațiuni ale propagandei rusești. Unele evocă teze și idei prezente de ani de zile în propaganda, dezinformările și chiar și în discursul oficial al Moscovei – obsesia pentru „naziști” inexistenți, catalogarea celor care se opun politicilor Kremlinului drept „trădători” și denunțarea unei-așa zise „ideologii” LGBTQ și a unei presupuse conspirații de a o impune în dauna valorilor tradiționale.

„Naziștii” ucraineni atacă obiectivele civile și folosesc scuturi umane.

Regimul de la Kremlin neagă faptul că armata rusă atacă civili, deși unele orașe ucrainene sunt distruse aproape în întregime și există numeroase mărturii video și foto cu blocuri locative, clădiri, școli, grădinițe, spitale distruse de atacurile cu rachete și bombe și sute de civili uciși. Ministrul rus al apărării susține că armata rusă lovește doar ținte militare, iar propaganda rusă publică numeroase articole că forțele ucrainene și-ar atacă propria populație și folosește civilii în calitate de scut uman.

În cel mai recent caz, Ministerul rus al apărării neagă acuzațiile că ar fi comis un atac aerian asupra Teatrului din Mariupol, și susține că în clădire „civilii erau ținuți ostatici de luptătorii batalionului naționalist „Azov” care au efectuat o nouă provocare sângeroasă aruncând în aer clădirea teatrului pe care au minat-o”, că etajele superioare ale clădirii erau folosite ca puncte de tragere, deși aceasta nu este una dintre cele mai înalte clădiri din oraș. Autoritățile ucrainene au anunțat că asupra clădirii Teatrului a fost aruncată o bombă de mare capacitate, de 1000 de kg. Imaginile din satelit arată că în fața clădirii au fost lăsate inscripții foarte mari și vizibile „Copii”, pentru a preîntâmpina piloții bombardierelor rusești. Adăpostul din subsolul teatrului  a rezistat și oamenii care s-au ascuns acolo au supraviețuit.

La fel, în cazul atacului asupra maternității din Mariupol, presa rusă a relatat inițial că spitalul a fost atacat de naționaliștii ucraineni. Ulterior, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că maternitatea era folosită de extremiști ca o bază a batalionului Azov. De asemenea, propaganda rusă a încercat să demonstreze că imaginile cu femeile gravide din maternitate ar fi fost înscenate de o bloggeriță.

Curățarea societății de trădători va întări Rusia.

„Poporul rus îi poate deosebi pe adevărații patrioți de trădători. […] Sunt sigur că o astfel de curățare firească și necesară a societății doar va întări țara noastră”, a declarat Vladimir Putin în timpul unei întruniri dedicate măsurilor de susținere a regiunilor Federației Ruse. Purtătorul de cuvânt al președintelui, Dmitrii Peskov a explicat ulterior că în vremuri complicate, cei care se dovedesc a fi trădători pleacă din proprie inițiativă din funcții sau părăsesc țara.

După ce Rusia a atacat Ucraina, numeroși ruși au ales să își părăsească țara, printre ei numărându-se jurnaliști, oameni de afaceri, oameni de cultură, savanți, vedete. Presa de opoziție a fost închisă aproape în totalitate. În timpul protestelor organizate în principalele orașe din Rusia în primele zile ale războiului, mii de persoane au fost reținute. Pe ușile locuințelor unor activiștilor ruși au apărut inscripții „Nu trăda patria”.  

Rusia îi va apăra pe cetățenii ruși care sunt discriminați în lume pe motive naționale, lingvistice, culturale.

Această narațiune reiese din anunțurile făcute de Ambasadele Rusiei în diverse țări, inclusiv cele de la Chișinău și București, prin care le cere rușilor care ar fi discriminați sau amenințați să anunțe misiunile diplomatice. Astfel de anunțuri  au apărut și în alte țări, inclusiv Germania, Cehia.  

„Această postare nu contribuie la atmosfera de calm din societatea noastră și rugăm partenerii să se abțină de la astfel de gesturi și să dea dovadă de o mai bună evaluare a situației din țara noastră”, a reacționat Ministerul de Externe de la Chișinău. Toți cetățenii din R. Moldova sunt în siguranță indiferent de limba pe care o vorbesc, a comentat și președinta Maia Sandu.

Rusia nu se va opri în Ucraina, va merge mai departe.

Într-una din cele mai violente ieșiri într-o emisiune TV, Vladimir Soloviov, unul din principalii propagandiști ai Kremlinului, supune că Rusia nu se va opri în Ucraina.

Putin v-a spus despre structura NATO  – la granița din 1997, armele nucleare – în țările cărora le aparțin. Dacă considerați că ne vom opri în Ucraina, gândiți-vă de 300 de ori. Vă amintesc că Ucraina este doar o etapă intermediară în asigurarea securității strategice a Federației Ruse”, a spus Soloviov în cadrul emisiunii sale „Soloviov Live”.

Războiul are o semnificație metafizică și e cauzat de faptul că se dorește ca în Donbass să fie organizate parade gay.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, a vorbit în timpul predicii din „Duminica Iertării” despre acțiunile armate din Ucraina. „Timp de opt ani au loc încercări de a distruge ceea ce este în Donbass. În Donbassul care respinge valorile promovate în prezent de cei care pretind la puterea mondială. Există un test de loialitate față de această putere, un permis în acea lume „fericită”, a societății de consum excesiv, lumea „libertății”. Ce fel de test este acesta? Un test simplu și în același timp îngrozitor – acesta este parada gayCerința de a organiza parade gay este testul de loialitate față de această lume”, a spus patriarhul rus.  El a adăugat că „noi am intrat într-o luptă care nu are o semnificație fizică, dar metafizică”.

19/05/2022 - Posted by | analize | , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: