CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

România ar trebui să ofere Ucrainei avioanele sale MiG-21 Lancer pe care tocmai le-a scos din serviciu


 

S-a anunțat oficial în urmă cu câteva zile, că toate zborurile cu aeronavele de vânătoare rusești MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române au fost suspendate începând de vineri, 15 aprilie, în urma unui ordin al șefului Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, potrivit unui comunicat al Minsiterului Apărării.

Iată că, într-un material publicat imediat de influentul site american de analize militare The War Zone, a apărut sub semnătura redactorului-șef Tyler Rogoway propunerea ca ”România să-i dea Ucrainei avioanele MiG-21 Lancers pe care tocmai le-a consemnat la sol” subliniind necesitatea ca Ucraina să primească flota de MIG-uri a României, care este mult mai eficientă tehnic decât cea a Ucrainei și, nu în ultimul rând, „mult mai necesară.

Mai exact, jurnalistul american lansează un apel pentru sprijinul militar al Ucrainei din partea României, potrivit analizei citate de inpolitics.ro.

”Goana frenetică a Ucrainei după avioane de luptă continuă în timp ce invazia Rusiei ajunge în a opta săptămână. Au apărut și au dispărut oferte pentru completarea forțelor aeriene ucrainene cu avioane din epoca sovietică, familiare la operat și ușor de întreținut(…)

Dar știrile din România ar putea oferi acum o soluție parțială – deși poate nu ideală pentru unii – la deficitul de luptători al Ucrainei” scrie siteul.

Invadarea Ucrainei se prelungește, tocmai pentru că această țară nu are echipamente militare suficiente.

”România a anunțat că își consemnează la sol întreaga flotă MiG-21 LanceR după o serie de accidente, cel mai recent pe 2 martie, și se va concentra pe operarea flotei sale în creștere de F-16, dintre care 17 sunt versiuni AM/BM, cumpărate din Portugalia.

Mai are încă 36 de F-16 pe drum, din surplusul de stocuri norvegiene.

România are aproximativ 27 de MiG-21 operaționale, 19 fiind LanceR-C, iar restul fiind LanceR-B, acestea din urmă fiind pentru antrenamente.  Nici piesele de schimb nu sunt o problemă.

În fapt, invazia Ucrainei a arătat că clar că și avioanele de vânătoare vechi se pot dovedi esențiale în efortul pentru împiedicarea Rusiei să câștige superioritatea aeriană asupra acestei țări. România ar trebui să ofere aceste aeronave imediat Ucrainei, la pachet cu instructaje de urgență și cu un suport continuu.

Deși MiG-21-urile României pot părea învechite, ele sunt totuși mai avansate în ceea ce privește avionica și adaptabilitatea, decât oricare alte aparate de luptă are Ucraina în acest moment.

De asemenea, acestea pot folosi aceleași rachete pe care le are deja Ucraina, dar și din cele occidentale, dacă este necesar” conchide siteul american.

19/04/2022 - Posted by | PRESA INTERNATIONALA, PRESA ROMÂNEASCĂ | , , , , , ,

11 comentarii »

  1. ceo aberatie cat casa. … nu mai pupati gaoaze khazare

    Apreciază

    Comentariu de judah | 19/04/2022 | Răspunde

  2. Gratuit nu face treaba. Ucraina nu are cu ce plăti, așa că un cadou de o asemenea valoare poate fi făcut, dar nu pentru Ucraina. Mai degrabă în Africa donate decât ucrainei. Spun asta vis a vis de școlile românești închise și de alte măgării la care Ucraina s-a pretat până acum
    Pentru civili da, sunt de acord, m-am înscris personal pentru voluntariat și trebuiesc ajutați, dasr mai mult e chiar prea mult.

    Apreciază

    Comentariu de Fideliu Rubinescu-Ostriceanu | 19/04/2022 | Răspunde

    • D-ta nu ai înțeles că rezistența ucranenilor apără nemijlocit Basarabia,Țările Baltice, România, Polonia și întreaga Europă de imperialismul Rusiei?
      Dacă nu ar fi ajutată Ucraina, cheltuielile pentru apărarea noastră ar fi cu mult mai mari. Cu așa ceva nu e de glumit!
      Atunci când în 1939 – 194o Occidentul nu a luat apărarea Cehoslovaciei, Finlandei, Poloniei, Țărilor Baltice și României, lăsându-le la bunul plac al Germaniei si URSS, deznodământul a fost fatal pentru întreaga omenire.
      Ce se întâmplă acum, seamănă uimitor cu ce s-a întâmplat atunci… Chiar nu învățăm nimic din istorie ?

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 19/04/2022 | Răspunde

      • Măcar un preț minim și tot este util. Gratis de ce? Oricum Rusia nu poate lua locul Statelor unite al Americii

        Apreciază

        Comentariu de Rubinescu-Ostriceanu Fideliu | 19/04/2022

      • Păi tocmai le -am aruncat, nu-i așa ? Avem sau nu interesul să împiedicăm avansul Rusiei spre R.Moldova si Gurile Dunării? Se pare că polonezii își dau seama mai bine decât unii dintre noi de ceea ce vrea să însemne primejdia rusă. Oare nu ne-au ajuns 12 invazii rusesti în ultimele doua secole și jaful care a urmat ? Ne-am împiedicat de o grămadă câteva avioane care pot ajuta la stoparea avansului rusesc?

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 19/04/2022

      • Eu spuneam așa. Că Rusia nu poate trece de bariera NATO și jupânul cel mare va fi după cum se știe sau se presupune de toată lumea Statele Unite ale Americii. Marea păcăleală este să vinzi ceva Ucrainei, fără să mai poți recupera vre-o datorie.
        Eu sunt pentru vânzarea MIG-urilor pentru că ele au o valoare. Sunt modernizate cu standardele NATO așa că fac ceva bani. Deci, Ucraina nu este apărătoarea Europei și nici nu poate fi logic. Inseamnă să desconsideri Franța, Germania, Anglia.sau chiar Italia.
        Propaganda Ucrainei este altceva, încercând să se salveze pe investiția altor sate. Dacă ar fi fost un stat prietenos cu România cred că ar fi meritat un asemenea efort, însă nu e cazul să credem așa ceva. Mai ales că dacă facem așa ceva, adică donăm sau vindem, după caz, declarăm război oficial Rusiei și implicit NATO va fi atacată. Mai rentează afacerea oricum păguboasă?

        Apreciază

        Comentariu de Fideliu Rubinescu-Ostriceanu | 20/04/2022

      • MIGurile despre care vorbim sunt pur si simplu scoase din uz de Aviația Militară Română.A existat și există practica de a ajuta cu arme țări aflate în conflict militar. Să nu uităm că URSS a ajutat cu arme și muniții regimurile din Coreea, Vietnam,dar și alte țări (Egipt,Etiopia, Angola,Siria, Cuba etc.)
        SUa,Canada,Franța, Anglia, Germania,Italia, Spania,au trimis și trimit arme și instructori in Ucraina. De ce crezi d-ta că fac asta? Nu cumva pentru că Ucraina este un mare obstacol în calea expansiunii imperialiste rusesti? Nu cumva în lipsa Ucrainei, Rusia n-ar mai avea nici o piedică în anexarea R.Moldova cu Transnistria cu tot?
        Câți bani crezi că a cerut Rusia, Vietnamului,Coreei de Nord sau Cubei pentru armele livrate?

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 20/04/2022

      • Să zicem că Mig-urile sunt de dat. Nu au același statut ca o haină de top dar care nu mai este folosită din motive particulare. Aceste MIG-uri sunt un pericol real, de aceea Miisterul Apărării a juns la concluzia destul de târzie că ne ucid piloții. Dacă este un lucru vechi și periculos de ce țineți să fie date? E ca și cum ai vrea să dai ceva de pomană, dar pomana constă în lucruri nefolositoare pentru persoana respectivă. Mai clar, gunoaie.
        Cum s-ar traduce acțiunea?
        -Ucidem piloții ucraineni cu bună știință și ar fi ca o acțiune pro-rusă;
        -Probleme diplomatice cu Rusia
        Chiar ar fi ceva care ne onorează?
        Apoi ce fac celelalte țări enumerate ca Germania, Franța, Spania, Italia, Anglia, ca să mă refer doar la spațiul european occidental. întotdeauna au avut un alt satut ca România, alte alianțe și nu suportă comparația pentru acțiunile lor diplomatice și comerciale, de altfel toate fiind foste super- puteri de prim rang și cu potențial deosebit și astăzi. Dacă au dat ceva aceste țări la care aș adăuga și Rusia în acțiunile sale din Cuba, Corea de Nord, Vietnamul de Nord și prin alte părți ale lumii n-au dat degeaba ceva cât de cât bun. Dacă nu au luat cash, au cerut produse în regim de Barter, adică un schimb de produse de valori egale.
        Ei bine am dreptate că trimiterea MIG-urilor spre Ucraina este o afacere păguboasă?

        Apreciază

        Comentariu de Fideliu Rubinescu-Ostriceanu | 21/04/2022

      • Discuția e inutilă…Avioanele astea pot fi folosite chiar și pentru piese de schimb. Ucrainenii au solicitat Mig-uri vechi și altor state tocmai pentru că astfel de aparate se află și in dotarea armatei lor. În lipsa unei forțe aeriene, cerul Ucrainei e la discreția avioanelor de vanatoare si bombardament rusesti.

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 21/04/2022

      • Rusia nu a cerut nimic Coreei sau Vietnamului care erau prea sărace și infometate ca să poată plăti în vreun fel armele primite.

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 21/04/2022


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.