CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Moscova încearcă să distrugă vechile limbi slave Pomor, Cazacă de pe Don și Siberiană care încă mai există pe teritoriul Rusiei


The Pomors, o etnie care compune ruși moderni. Fotografie circa 1900.

         

  Pomorii, una dintre vechile etnii slave existente încă în Rusia de azi. Foto circa   1900.  

Potrivit  lingvistului siberian Iaroslav Zolotariov, eforturile guvernului rus de a submina și de a scoate din uz  limbile turcă și finougrică sunt binecunoscute, dar încercările sale de a distruge vechile limbile slave în favoarea rusei moscovite standard sunt mai puțin cunoscute, dar mult mai radicale și de anvergură scrie http://euromaidanpress.com/moscow-has-long-sought-to-destroy-slavic-languages 

La fel ca și predecesorilor săi, Federației Ruse îi place să se prezinte lumii ca „apărătoare a intereselor slave” pe scena internațională, în timp ce continuă distrugerea limbilor slave unice  și înlocuirea lor ”cu rusa moscovită, spune comentatorul .

Limbile slave din Rusia  centrală au fost declarate cu mult timp în urmă „ dialecte” și au fost distruse ,  dar „până în prezent, limbile popoarelor slave relativ îndepărtate de Moscova – Pomor , Cazacă de pe Don și Siberiană – s-au păstrat relativ bine”, având în vedere politica dusă de a stat față de ele și față de oamenii care le vorbesc.

Tragic este faptul că  niciuna dintre aceste limbi  nu este susținută decât de  „grupurile de entuziaști care încearcă să creeze un standard literar” fără a avea vreun ajutor și  împotriva piedicilor puse de statul rus care nesocotește fățiș angajamentele sale internaționale .

Limba vorbită de poporul pomorie din  regiunea din Arhanghelsk și din zonele învecinate,este „o reprezentantă a limbilor vechi din Rusia, care acum caută în mod activ recunoașterea ca limbă separată”

Entuziaștii, spune Zolotariov, „încearcă să standardizeze  limba și să creeze o tradiție literară”.

Pomorie, continuă el, „are un sistem fonetic și o gramatică distinctă care corespunde normelor limbii novgorodiene din evul mediu”, o limbă „mult mai veche decât dialectul vorbit  la Moscova care stă  la baza normelor literare dezvoltate în secolul al XVIII-lea. ”

„De fapt , spune Zolotariov,  limba pomorie este singurul moștenitor viu al acestei limbi care ne-a rămas acum. Nu se fac eforturi serioase de apărare a ei. Părinții îi învață pe copiilor lor acasă, dar nu sunt publicate cărți în ea, nu se difuzează programe de  televiziune în ea și nu există școli cu predare în această limbă, pe scurt nimic în comparație cu protecția de care se bucură limbile minoritare din Europa.

A doua dintre aceste trei limbi slave este limba vorbită de cazacii de pe Don. În ciuda politicii sovietice  distrugere a cazacilor,această  limbă continuă să fie folosită și se bucură de răspândire în rândul multor cazaci, cu toată opoziția activă a statului rus, care insistă că cazacii sunt mai degrabă un strat social decât o comunitate etnică separată de ruși.

Rudele și prietenii își iau rămas bun de la doi tineri Don Cossack care plecau la serviciul obligatoriu în armata imperială rusă, septembrie 1876 (Foto: I. Boldyrev)

Septembrie 1876 – Rudele și prietenii își iau rămas bun de la doi tineri cazaci de pe Don   care plecau la serviciul militar în armata imperială rusă  (Foto: I. Boldyrev)

Cazacii și limba lor au apărut în secolul al XVII-lea. În 1918, „când Donul a primit independență, s-a declarat că limba Don va fi una dintre limbile de stat ale Republicii cazacilor. Din păcate, Republica Don a fost desființată în lupta cu comuniștii ” .Acum, „la fel ca în cazul Pomorilor și Siberienilor, există o mișcare pentru renașterea limbii cazacilor care se desfășoară neoficial și nu are niciun sprijin guvernamental”. În regiunea Rostov, cazacilor li se spune că „sunt ruși” și  nu există niciun ziar în limba cazacă.

A treia dintre aceste limbi slave este siberiana. A apărut printre cei mai vechi coloniști din regiune și a evoluat în secolele XVII și XVIII influențată de limba Pomor.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, marele lingvist rus Vladimir Dal constata că „limba siberienilor este la fel de diferită de rusă ca și ucraineana”.

O familie siberiană lângă Krasnoyarsk circa 1900 (Foto: A. Tugarinov)

O familie siberiană de lângă Krasnoiarsk în jurul anului 1900 (Foto: A. Tugarinov)

În vremea comunismului, odată cu colectivizarea și afluxul forțat de oameni în Siberia, limba siberiană a fost efectiv copleșită de rusă.

Cu toate acestea, în primii ani ai acestui mileniu, a existat o mișcare de masă care a încercat să  promoveze renașterea acestei limbi în opoziție cu eforturile Moscovei  și  ale FSB- ului (Serviciul de securitate al Federației Ruse) de a  anihila eforturile în această direcție considerate drept „extremiste”.

Limba siberiană: cum a fost interzis un experiment lingvistic

Proiectul de limbă siberiană a început în primăvara anului 2005 pe cea mai liberă resursă de internet de atunci, LiveJournal.

Problemele legate de libertatea de exprimare au început acolo mai târziu, în 2005 era încă un loc de discuții destul de calme și sincere în rândurile intelighenției post-sovietice.

Mișcarea pentru limba siberiană a început aproape imediat după apariția sa ca standard literar și după crearea unei rețele de comunități pe Internet relatează http://region.expert/siberian-lp/.

În 2005-2008, un rol important l-au avut comunitatea siberiană LiveJournal, deschisă special pentru discuții, precum și apariția a diverse comunități în jurul incubatorului wiki siberian și apoi a Wikipediei siberiene.Ortografia originală a limbii a fost dezvoltată în chirilică și latină (ca două opțiuni egale).

Un număr de melodii au fost înregistrate în limba respectivă, inclusiv de grupul siberian Bugotak („Vorop pentru amiază”). 

Ca ideologie, renașterea poporului siberian a fost propusă pe baza limbajului literar vechi.În acea perioadă, au existat discuții, adesea cu un grad ridicat de radicalism politic și a fost deschis un site independent volgota.com, pe care a funcționat un forum destul de animat legat de acest subiect. 

Entuziaștii au tradus mii de texte cu subiecte artistice, religioase, științifice și de altă natură – totuși, statul nu numai că nu a susținut acest lucru, dar la începutul anilor 2010, FSB chiar a acuzat comunitatea susținătorilor acestei limbi de extremism.

În mod firesc, acest proiect periculos pentru imperialismul rus a provocat valuri de provocări, calomnii, insulte  și o mulțime de acuzații politice.

Wikipedia siberiană a fost considerată deosebit de  periculoasă datorită campaniilor permanente și a controverselor incitate de oponenții limbii siberiene și  a fost închisă la sfârșitul anului 2007.

La începutul anului 2008, jurnalul creatorului limbii a fost eliminat din LiveJournal în urma unui denunț fals, drept urmare, activitățile comunităților LJ s-au oprit și ele.

 În anii 2010, în conformitate cu condițiile politice schimbate, totul s-a înrăutățit, iar comunitatea pentru discutarea limbii siberiene și a problemelor politice conexe a fost interzisă oficial în conformitate cu rezultatele  cercetărilor FSB și inclusă pe lista materialelor interzise pentru distribuire în Federația Rusă, fără a se explica  de ce este atât de cumplit de periculoasă  limba siberiană pentru Federația Rusă.

Un nou impuls a venit în urma Recensământului populației din  Rusia, în cadrul căruia susținătorii regionalismului siberian au solicitat să fie înregistrați ca siberieni. Un grup de susținători ai limbii a creat organizația politică „Consiliul poporului siberian”, care a fost implicată în coordonarea campaniei de recensământ, în formularea programului mișcării și în promovarea conceptului de limbă și de popor siberian.

Au fost acceptate contestații cu privire la rezultatele recensământului. Cele mai importante texte au apărut în bilingv în rusă și siberiană.

Pentru mai multe informații despre această mișcare , consultați lucrarea Cum a încercat și nu a reușit Moscova să suprime limba siberiană și identitatea siberiană.

În încheiere, Zolotariov subliniază că  „trei popoare slave cu adevărat distincte – pomorii, cazacii și siberienii – sunt distruse în Rusia, iar limbile lor nu numai că nu sunt încurajate, dar statul îi persecută adesea pe cei care încearcă să facă acest lucru”.

El își exprimă încrederea că „în cazul oricărei slăbiri a cenzurii politice, este de așteptat o renaștere rapidă a structurilor organizate ale mișcării naționale siberiene, așa cum sa întâmplat de mai multe ori în trecut.”

(Pentru informații  privitoare la mișcarea de promovare a  limbii  și identității siberiene în ultima vreme, puteți consulta:

windowoneurasia.blogspot.com/2008/05/window-on-eurasia-activists-work-to.html , windowoneurasia.blogspot.com/2009/06/ window-on-eurasia-moscows-anti.html , windowoneurasia2.blogspot.com/2013/01/window-on-eurasia-siberia-where-bright.html , windowoneurasia2.blogspot.com/2013/02/window-on- eurasia-civil-suit-seek-to.html , windowoneurasia2.blogspot.com/2013/08/window-on-eurasia-siberia-can-do-very.html ,, windowoneurasia2.blogspot.com/2013/08/window -on-eurasia-independent-siberia.html , windowoneurasia2.blogspot.com/2014/08/window-on-eurasia-moscow-blocks.html ,   windowoneurasia2.blogspot.com/2014/08/window-on-eurasia-putin-police-block.html , windowoneurasia2.blogspot.com/2014/07/window-on-eurasia-scholars-to-discuss.html , windowoneurasia2. blogspot.com/2014/07/window-on-eurasia-any-siberians-no.html , windowoneurasia2.blogspot.com/2014/06/window-on-eurasia-russian-officials.html , windowoneurasia2.blogspot.com/ 2014/08 / window-on-eurasia-moscow-now-worried.html , windowoneurasia2.blogspot.com/2015/01/new-russian-law-said-making-siberia.html și windowoneurasia2.blogspot.com/2016/ 08 / senior-omsk-official-accusat-de.html .)

22/09/2020 - Posted by | ANALIZE | , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.