CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Ziua de 23 august a fost declarată de Guvernul de la Chişinău zi de doliu, cu arborarea în bernă a drapelului de stat


 

 

 

 

 

 

Guvernul de la Chișinău a declarat ziua de 23 august zi de doliu, cu arborarea în bernă a drapelului de stat

Ziua de 23 august a fost declarată de Guvern zi de doliu în vederea comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare, transmite Radio Chișină preluat de Romanian Global News.

În context, în ziua respectivă, la ora 10:00, Guvernul și autoritățile publice vor păstra un moment de reculegere în memoria tuturor victimelor.

Totodată, Maia Sandu a îndemnat instituțiile de presă să susțină inițiativa respectivă și seara la ora 20:00, atunci când majoritatea cetățenilor urmăresc programele televizate – să păstreze un moment de reculegere în memoria celor uciși, deportați, înfometați sau torturați.

De asemenea, Executivul a declarat ziua de 23 august drept Ziua europeană a comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare, precum nazismul, stalinismul, regimurile fasciste și comuniste.

,,Prin instituirea unei asemenea zile, condamnăm în mod ferm și neechivoc toate crimele împotriva umanității și încălcările grave ale drepturilor omului comise de toate regimurile totalitare și autoritare.

Din perspectiva victimelor, nu contează care regim i-a lipsit de libertate, i-a torturat sau i-a ucis sau care a fost motivul, iar o zi a memoriei tuturor victimelor ar veni să unească societatea în jurul compasiunii, a înțelegerii și a recunoașterii suferințelor tuturor victimelor și membrilor familiilor acestora și să asigure că cei care s-au opus activ acestor regimuri și au luptat împotriva tiraniei și oprimării nu vor fi uitați„, a reiterat primul ministru Maia Sandu.

În timp ce la Chișinău, guvernul republicii comemorează victimele totalitarismului, la Comrat, în Găgăuzia, președintele -slugă rusească Igor Dodon, serbează  în ziua de 23 august  intrarea ruşilor cu tancurile în Chișinău, considerată a fi fost o „eliberare  de fascism”, nu o anexare a Basarabiei de către Uniunea Sovietică.

Potrivit postării sale pe Facebook, Dodon, împreună cu bașcanul Autonomiei Găgăuze, Irina Vlah și deputați în Parlamentul R Moldova, a depus  la Complexul memorial din Comrat flori „cu ocazia aniversării a 75-a de la eliberarea orașului de sub ocupația fascistă, marcată în ziua de 23 august”.

Sâmbătă, pe 24 august, Președinția şi Dodon organizează o serie de ceremonii pentru a marca „eliberarea R.Moldova” de fascism la Complexul memorial „Capul de pod Șerpeni” și Chișinău.

Ceremonii la care președinția i-a invitat, fără a consulta în prealabil guvernul, pe ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, și pe vicepreședinta Consiliului Federației Ruse, Galina Karelova.

Vizita lui Șoigu a creat deja tensiuni în guvern scrie  moldova.europalibera.org/

23/08/2019 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: