CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Dezvăluiri șocante: Alegerile şi rolul „fermelor digitale” de manipulare!


Anul trecut, au fost înregistrate în întreaga lume peste 30 de miliarde de tentative de compromitere  de către hackeri a conturilor online, arată un raport al furnizorului de servicii de Securitate Akamai, preluat de blogul din România al producătorului de soluții de securitate Eset.

Pentru comporomiterea conturilor online, hackerii au folosit baze de date cu informații de autentificare furate sau care au ajuns pe Internet.

Dacă are succes, atacatorul nu numai că poate prelua controlul asupra contului, ci poate, de asemenea, să intre în posesia datelor personale ale utilizatorului, în scopul furtului de identitate și a tranzacțiilor frauduloase, dar și pentru a folosi contul respectiv în campanii de tip spam, printre alte acțiuni nefaste.

 

 

 

 

 

 

Alegeri câștigate cu ajutorul unei „ferme” de manipulare

Șocanta dezvăluire a fost făcută de avocatul Dan Chitic, apărătorul ministrului comunicaţiilor din guvernul Ponta. 

În ultimii ani, la alegeri ar fi fost folosite cu succes  „ferme” de telefoane, IP-uri şi conturi false, generate de pe Platforma Altfactor, a gălăţeanului Paul Ivanov.

Informatiile apar intr-o declaratie data la DNA de catre omul de afaceri Paul Ivanov, trimis in judecata de catre Directia Nationala Anticoruptie pentru o pretinsa fapta de trafic de influență în asa-numitul dosar „Posta IX”.

 

 

 

 

 

 

Conform unei declaraţii olografe date în faţa procurorilor, omul de afaceri Paul Ivanov recunoştea că a pus la dispoziţie forţelor liberale din ACL (Alianţa Creştin-Liberală, formată din PNL-PD) un sistem de boţi.

 „Cu ajutorul boților cream conturi de Facebook… Am ales sa furnizez acest tip de ajutor celor din zona liberala… Am creat un sistem prin care puteau verifica CNP-urile.

In cazul în care nu erau reale, sistemul genera automat plângerea penală, trimisa la Parchet…”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Iată cele mai importante afirmații ale lui Paul Ivanov :

 

Ceea ce mi-au cerut la acel moment era sa manipulez si Facebookul, acest lucru fiind creat dupa urmatorul tipar: cu ajutorul botilor, cream conturi de Facebook reale, in sensul ca aveau adresa de e-mail si IP public si numere de telefon generate virtual cu legatura la SMS pentru confirmarea contului, avand in vedere ca la acel moment verificarea se putea efectua mai ușor.

Aceste conturi aveau apoi activitate în online, erau parte din grupuri, furnizau like-uri și share pentru postari și conținutul care dorea a fi promovat devenea mult mai vizibil și putea sa genereze voturi.

 Având în vedere ca nu eram de acord cu doctrina socială a acestora (n.r. a celor din PSD), am ales ca la europarlamentare și la prezidentiale sa nu îi ajut și să am aceasta activitate și să furnizez acest tip de ajutor celor care erau în zona liberală.

 

 

 

 

 

 

 

”….Am observat in cadrul partidului (mai exact, in cadrul Alianței Creștin Liberale), ca la turul 1 de la prezidentiale au fost mai mult de 600.000 de voturi pe listele suplimentare.

Tot atunci am constatat ca daca erau erori de transcriere pe liste, președintele secției de votare nu pățea nimic. De aceea, in turul al doilea am creat un sistem prin care în timp real cei din sectiile de votare puteau verifica CNP-urile indicate, iar in cazul in care acestea nu erau reale, sistemul genera automat plangerea penala – care era trimisa la parchet pe fax si e-mail – si plangerea catre BEC.

In turul al II-lea, au fost generate foarte multe plangeri in aceasta maniera: aproximativ 20.000 pana la ora 14:00, cand l-am închis, sens în care atașez la dosarul cauzei si corespondenta purtată cu parchetele. In timpul acelei zile, dupa transmiterea foarte multor plangeri penale, ni s-a solicitat de catre doamna Kovesi sa oprim sistemul si sa nu mai trimitem automat aceste plangeri.

 

La platforma (n.r. platforma AltFactor) am inceput sa lucrez din anul 2009. Eu am fost ISP provider (n.r. furnizor de Internet) in Galati. In 2008, am predat clientii catre RDS, am ramas cu infrastructura hardware si software si a trebuit sa valorific aceste active. 

Am folosit-o in campania electorala din 2009, in campania domnului Basescu, pentru hacking. In partea de comercial, dacă aveam clienți pentru web hosting, asiguram testarea pentru diferite vulnerabilitati ale site-urilor in ceea ce priveste hackingul si daca aveam clienti pentru consultanța, furnizam consultanță avand in spate aceasta platformă. (…)

Ce sunt boţii?

În atacurile automatizate numite „credential stuffing”, hackerii folosesc boți – un fel de roboți software. Boții sunt acele programe care fac pot face o serie de acțiuni malițioase, așa cum a cerut cel care le operează, utilizând date online de autentificare furate.

Botul de internet, cunoscut și ca robot web sau robot WWW, sau pur și simplu bot, este o aplicație software care execută sarcini automate (scripturi) pe internet cu o viteză mai mare decât ar putea omul să o facă. Aceştia multiplică informaţiile bune pentru beneficiar şi împing în jos cele defavorabile. 
Omul de afaceri Paul Ivanov recunoaşte că  a pus la dispoziţia ultimilor doi președinți pentru hacking sistemul Altfactor.

În măsura în care reușesc să obțină numele de utilizator și parola, hackerii încearcă să le verifice pe mai multe alte site-uri, bazându-se pe faptul că mulți utilizatori își refolosesc datele de autentificare. Obiceiul de a folosi aceleași credențiale pentru mai multe platforme sau servicii le ușurează mult munca atacatorilor.

Dacă are succes, atacatorul nu numai că poate prelua controlul asupra contului, ci poate, de asemenea, să fure datele personale ale utilizatorului, în scopul furtului de identitate și a tranzacțiilor frauduloase, dar și pentru a folosi contul respectiv în campanii de tip spam, printre alte acțiuni nefaste.

Ce a  făcut omul de afaceri Ivanov? A creat un software prin care monitoriza toate cărţile de identitate ale alegătorilor şi unde constata neconcordanţe trimitea plângeri penale automate la parchete. În ziua turului ll al alegerilor prezidenţiale din 2014, până la ora prânzului erau depuse deja 20.000 de asemenea plângeri.

Paul Ivanov susţine că Klaus Iohannis a ajuns preşedinte şi cu ajutorul boţilor.

 

 

Cambridge Analytica – un sistem similar

 

 

Un scandal similar a apărut şi în spaţiul anglo-saxon, când un tânăr dintr-o corporaţie subsidiară Cambridge Analytica a decis să facă public modul prin care firma la care lucra a manipulat opţiunile electorale ale cetăţenilor britanici şi nord-americani stârnind “demonii din fiecare.”

Cambridge Analytica este o companie americană care a obținut datele a peste 50 de milioane de utilizatori Facebook, date pe care le-ar fi utilizat pentru a înțelege psihologia utilizatorilor și a le influența votul în favoarea lui Donald Trump sau a Brexit.

 

 

 

 

Surse:

 

https://www.luju.ro/magistrati/dna/manipularea-botilor-declaratie-bomba 

 

http://infobrasov.net/dezvaluiri

 

 https://newstandard.news/

https://romania.europalibera.org/a/hackerii 

08/06/2019 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , , , ,

8 comentarii »

  1. Sigur. De fapt, alaltăieri, psd-iștii au câștigat, referendumul a fost pierdut, dar au intervenit boții.
    Pot să vă informez că psd a avut înaintea acestor alegeri extrem de multi postaci, boți sau cum vreți să-i denumiți, care au acționat pe toate rețelele sociale. Numai că a fost degeaba.
    Este un fenomen pe care l-am urmărit cu foarte multă atenție. Membrii ai unor grupuri, cu un istoric foarte scurt, anonim, cu aceleași biblioteci de mesaje, postări și pictograme, care au apărut brusc, au devenit imediat foarte activi într-o singură direcție.
    Au fost prezente și „agenturili” – o parte din postaci (mai puțini) preluau știri russia today.
    Cred că și la d-ta am remarcat vreo două preluări … Nu te supăra frate.

    Apreciază

    Comentariu de Florin | 08/06/2019 | Răspunde

    • Ce să-i faci, eu îți dau știrea și d-ta o sucești cum îți place, până nu mai rămâne nimic din ea !…
      Ce e dragă, negi existența trollilor, a boților sau poate nici declarația acestui Ivanov nu există ?
      Hai, spune-o și pe asta, ca să-mi înveselești ziua !

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 08/06/2019 | Răspunde

      • Oricum îmi doresc să ți-o înveselesc, chiar dacă nu mă crezi.
        N-am negat nimic din ce-ai afirmat. Numai că sugestia dumitale este că ar fi intervenit în favoarea dreptei. Eu am văzut invers, a fost o mobilizare mare pentru psd.

        Apreciază

        Comentariu de Florin | 08/06/2019

      • Nu știu ce sugestii vezi d-ta.
        La DNA Ivanov a declarat clar că e anti psd, că nu-i place doctrina acestuia și că și că a dorit să lupte contra psd folosind biții. Asta numești d-ta sugestie. Chiar e amuzant !
        Hai să terminăm, că mă plictisesc tot repetând aceleași lucruri pe care d-ta te faci că nu le pricepi…

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 08/06/2019

      • Nu e numai el. Sunt mulți. Tehnica cu numerele virtuale de telefon pentru verificarea contului e veche și relativ ușoară. El a vrut doar să-și dea importanță – fără el nu ieșea Iohannis.
        Adevărul e că Iohannis a ieșit din cauza mobilizării electoratului. Acum a fost la fel. Electoratul psd e disciplinat, se prezintă la vot. Ceilalți, nu. Dar de câte ori a fost mobilizare serioasă, psd a pierdut.
        „Linia partidului” în acest moment este „capul sus, mergem mai departe, avem butoanele, manifestați-vă tupeul, contestați tot”.
        Când mă voi mai referi pe viitor la „linia partidului” asta te rog să înțelegi.

        Apreciază

        Comentariu de Florin | 08/06/2019

      • Merci, prostiile astea nu le pot servi. Încearcă pe la alte mese …

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 08/06/2019

      • Ești pe linie.

        Apreciază

        Comentariu de Florin | 08/06/2019

      • Dumneata ești clar pe linia ”Gică- contra”.

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 08/06/2019


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.