RETETE VECHI DE RACORITOARE: BRAGA

Foto:Bragagiu in Bucuresti,sfarsitul sec.19
Asaltul bauturilor racoritoare chimizate,acidulate si chiar daunatoare sanatatii,ma face sa ma gandesc la ce bauturi racoritoare erau in vremea cand romanii nu auzisera de marcile de sucuri care umplu rafturile magazinelor de astazi.
Cati dintre noi au auzit de …braga si cati stiu ca este un adevarat izvor de sanatate prin vitaminele si mineralele pe care le contine.?Cati dintre noi au baut braga?Dar cvas ?
Hai sa incercam sa preparam braga in casa si pe urma sa o comparam cu racoritoarele noastre cele de toate zilele.
Fara “E’-uri,fara coloranti,fara aditivi de gust…
Ingrediente: 1 kg cereale (grâu, orz, secară, porumb etc.) în cantităţi egale, 2 kg mălai.
Preparare: Cerealele se pun într-un vas cu puţină apă. Vasul se acoperă cu un şervet şi se ţine la loc călduţ spre a grăbi încolţirea. Se scurge bine apa, iar seminţele se pun la uscat pe tăvi de plastic sau pe tăvi emailate.
După uscare, se macină prin maşina de tocat carne, maşina de nuci sau râşniţa de cafea.
Ceea ce se obţine este malţul. Malţul se amestecă bine cu mălaiul şi se pune într-o oală cu apă care fierbe (nu trebuie să fie o cantitate prea mare de apă, în aşa fel încât să se obţină o pastă consistentă), amestecând continuu, pentru o bună uniformizare.
Din această pastă se fac turte cu diametrul de 10-15 cm care se pun pe o tavă la cuptor, la foc iute, până se rumenesc, apoi se scot şi se lasă să se răcească.
Se rup bucăţele mici şi se aşează într-un vas (de preferat din lemn, cu cana de scurgere) cu o capacitate de 10-12 litri. Peste turte se toarnă o cantitate de 6 litri apă fiartă.
Se lasă 2-3 zile la fermentat, după care braga e gata.
Aceleaşi turte se mai pot folosi o dată, punându-se însă apă mai puţină (cca 4-4,5 litri). E recomandat ca la gura de scurgere a vasului să se pună crenguţe, ca să nu se înfunde ieşirea.
În Moldova, braga se prepară din 2 kg tărâţe de grâu, care se amestecă cu 1 kg mălai, până se obţine un aluat. Toate acestea se amestecă pe lopata de la cuptor şi apoi se pune la foc.
După ce se coace, se scoate din cuptor şi se pune la dospit într-un butoi de lemn. Se frământă, se adaugă apă, drojdie şi se lasă apoi timp de 4-5 zile.
După ce se scoate din butoi, se strecoară (să nu aibă crupe) şi se pune într-o cană de lut sau de sticlă, în care se adaugă zahăr.
Datorită simplităţii preparării, în limba română a intrat expresia “ieftin ca braga”
Braga este o băutură care conţine vitamina A şi patru tipuri de vitamina B , precum vitaminele C şi E.
În timpul fermentaţiei, in braga se produce acid lactic ,un tip de acid rar intalnit în produsele alimentare care ajută digestia şi este de asemenea, recomandat pentru proprietatea sa de stimulent al secretiei de lapte la femei dupa nastere si ca sursa de valoare de vitamine si saruri minerale in alimentatia sportivilor.
Apreciază:
Apreciere Încarc...
08/07/2010 -
Posted by cersipamantromanesc |
DIVERTSMENT | bauturi sanatoase, braga, bucuresti, cvas, poza bragagiu, racoritoare, retete traditionale
CE INSEAMNA UN KILOGRAM DE CEREALE … IN CANTITATI EGALE? EGALE CU CE?
ApreciazăApreciază
Inseamna sa puneti cereale(grâu, orz, secară etc}in cantitati egale,pana completati in total un kilogram .Daca le folositi pe acestea trei,puneti 1/3 din fiecare,in putina apa la incoltit…
ApreciazăApreciază
Ai găsit reţeta pe wikipedia, foarte bine – eu sunt mare amator de bragă (când trec prin Constanţa sau Galaţi) şi cum sunt apropiat de Est şi merg şi în R.M. – iubesc cvasul (am venit de 27 de la Chişinău şi mi-am luat un bax de cvas).
În cazul brăgii moldoveneşti, cu câţi litri de apă se prepară? În caz de ai încercat şi tu…
ApreciazăApreciază
imi poate spune cineva despre cvas ( in afara de ce am gasit in Formula As ) , modul de preparare …etc
ApreciazăApreciază
Timp de preparare:
45 minute (complexitate redusa)
Ingrediente:
12 litri apa
1 kg piine de secara
25 g drojdie de bere
½ kg zahar
12 boabe de stafide
12 boabe de orez
coaja taiata de la ½ lamii
Mod de preparare:
Se taie piinea felii subtiri si se pune sa se usuce in cuptor. Se fierbe apa in clocot, se adauga zaharul si se toarna peste piinea uscata asezata pe fundul unui borcan de 15 litri. Se adauga coaja de lamiie, se acopera cu un servet si se lasa sa stea 4-5 ore. Se strecoara apoi printr-o sita deasa, intr-un vas incapator, se adauga drojdia muiata in putina apa, se amesteca, se acopera cu un servet si se lasa sa mai stea 4-5 ore, pina cind cvasul incepe sa faca spuma.
Se strecoara pentru a doua oara si se toarna in sticle, astfel incit pina la gitul sticlei sa ramina un spatiu gol de doua degete. In fiecare sticla se introduce o boaba de stafida si un bob de orez si se astupa cu un dop fiert, care se leaga in cruce cu o sfoara.
Se procedeaza astfel pina se umplu toate sticlele. Se asaza sticlele culcate in pivnita la loc rece. Peste 2-3 zile cvasul este gata.
Inainte de a destupa, nu se agita sticla.
ApreciazăApreciază
voi incerca sa fac reteta acasa si chiar sa o folosesc.multumesc-anton-
ApreciazăApreciază
[…] Sursa: RETETE VECHI DE RACORITOARE: BRAGA […]
ApreciazăApreciază
Pingback de Bragă | In the mood for food | 24/06/2011 |
Salut,
Suntem producatori de braga. Participam activ la targurile de produse traditionale.
Afla care sunt locatiile unde poti gasi braga in Bucuresti pe http://www.bragabuna.ro.
ApreciazăApreciază
ma bucur ca am gasit reteta de braga,multumesc ,ai fost inspirat
ApreciazăApreciază
Eu am probat reteta cu cele 4 cereale, am respectat cantitatile si a iesit o braga super ca pe timpuri.
N.B. dupa ce am pus la fermentat am adaugat o jumatate de lingura de cafea macinata, indulcirea am facuto si cu o lingura de miere. Probati asa cum scrie si nu o sa fiti dezamagiti. rabdarea este cheia succesului.
ApreciazăApreciază
Braga nu se indulceste cu zxahar ?
ApreciazăApreciază
Binenteles ca se indulceste cu zahar , eu am preferat sa adaug si miere pentru ca da un gust mai special. 1 lingura de miere la 1 litru de braga, restul zahar .
ApreciazăApreciază
Buna ziua, am incercat sa fac braga am fost atat de fericita cand am gasit reteta pentru ca am vrut sa fac in casa, insa nu mi-a iesit, cred ca braga sa acrit are un miros intepator iar turtele mi s-au facut mucilagiu dupa fermentatie, unde am gresit? Imi poate da cineva care a mai incercat aceasta reteta (cea cu 1 kg cereale si 2 kg malai) mai multe detalii, cat se lasa la incoltit cerealele, apoi peste malt pun apa fiarta sau le adaug eu intr-o oala care fierbe cu apa pe foc si amestec etc…Nu stiu unde am gresit….Imi doresc foarte mult sa fac braga, e bautura copilariei mele. Multumesc
ApreciazăApreciază
Vedeti la comentarii ce scriu altii carora le-a ieist …
ApreciazăApreciază
B U N A ,
E tare mult de atunci, de can am baut braga. .Aproximativ 55 ani. Voi incerca. Daca – mi reuseste, am sa va anunt
ApreciazăApreciază
Buna ziua la toti si multa sanatate! As dori sa-mi spuna cine stie si daca a auzit de COVARSA ..Si daca stie cineva cum se prepara…Eu stiu ca este o limonda dar nu cunosc reteta. PS reteta se stie prin partea Moldovei.
ApreciazăApreciază
nu asta e reteta de braga, ca sa dau un exemplu: zahar nu se pune?
ApreciazăApreciază
Eu am o singura nelamurire: cum produceau turcii braga din malai stiut fiind faptul ca porumbul a ajuns in zona Euro-Asia mult mai tarziu. Concluzia logica este ca reteta originala de braga nu o mai detine nimeni, acesta fiind oricum fara produse derivate din porumb.
ApreciazăApreciază
Malai se facea si din mei.Reteta pe baza de malai de porumb a aparut mai tarziu…
ApreciazăApreciază
Buna ziua,
Poate sa-mi spuna cineva in ce carti gasesc procesul tehnologic de preparare a bauturii braga ?
Fiul meu are de facut lucrare de licenta cu tema „Braga” si nu gasesc nimic.
ApreciazăApreciază
Lacrimi fierbinti pentru Miron Costin
ApreciazăApreciază
Buna ziua,am incercat si eu sa fac braga dupa reteta cu 1 kg cereale si 2 kg de malai,dar dupa ce am facut turtele si am adaugat apa fierbinte peste ele,am constatat ca turtele au supt toata apa lichid nemairamanand de loc,Am gresit eu undeva ?Poate cineva sa ma ajute ?Chiar astazi am facut-o.!
ApreciazăApreciază
Vedeti ce a scris inaintea dv. Silviu.El a reusit sa faca o braga ca pe vremuri…
ApreciazăApreciază
Am incercat si eu reteta cu 4 cereale. Am facut eu malt-ul si m-am lovit de 2 probleme: proportiile apa/cereale sunt gresite (cum a zis si Dorel) si folosind mai multa apa a iesit intr-un final insa putzea ingrozitor (desi era ok ca gust). Banuiesc ca am gresit cu incoltirea (incepusera sa faca mucegai).
Am gasit apoi in comert (deci facut cum se face, nu cum l-am facut eu) malt de grau/orz/secara, gata sfaramat, nu si malt de porumb. Am facut doar cu cele 3 malt-uri si malai de porumb in proportie de 1:1 (cereale:malai – deci respectand reteta) si apa 3:1 (apa:turte – deci modificand reteta). Dupa fix 24h (vara pe caldura) este complet fermentata. Am lasat-o de proba inca 12h (deci 36h) si s-a acrit destul de tare (nu stiu de ce in reteta scrie 2-3 zile – ar iesi bors). Am indulcit-o si cu zahar si cu miere (pe rand), insa prefer varianta cu zahar pentru ca mierea schimba radical gustul. Braga este ok ca gust insa nu se compara cu cea din Slatina (de la Atletul Albanez) pe care o folosesc ca etalon (e grozava).
Am mai incercat si reteta cu mei, fiert juma’ de zi insa nu a fermentat nici dupa 1 saptamana (n-avea absolut nici un gust).
Ca ustensile folosesc un tuci de fonta pentru fierberea compozitiei, hartie de copt in tava emailata pentru cuptor si o oala de inox pentru fermentare (nu am butoi de lemn).
Imi doresc evident sa mai aflu „secrete” despre cum sa perfectionez reteta si orice sfat e binevenit :)
ApreciazăApreciază
Nu am avut ocazia sa gust braga pana acum, dar o voi incerca cu siguranta. Multumesc pentru reteta!
ApreciazăApreciază
Prostie crasa. Unii par a o sesiza ,Braga se facea din malai de mei nicidecum din porumb si alte bazaconii.
ApreciazăApreciază
Singurul producator de braga turceasca (boza) au publicat reteta la ei pe site:
http://www.vefa.com.tr/index.php?dil=en&sayfa=sss2
Fermentul e intr-adevar obtinut din mei, dar se folosesc o serie de alte igrediente (intra pe link).
Daca tot faci afirmatii aparent informate, te rugam sa le luminezi si pe noi, daca intr-adevar stii mai bine.
Merci!
ApreciazăApreciază
Reblogged this on Util și plăcut.
ApreciazăApreciază
Reblogged this on detoatepentrutoti2016.
ApreciazăApreciază
[…] sursa: cersipamantromanesc.wordpress.com […]
ApreciazăApreciază
Pingback de Rețete vechi de răcoritoare. Braga, licoarea care ne scapă de caniculă – SECRETUL CUNOAȘTERII | 19/07/2016 |
Bragă turcească ( Boza) ingrediente necesare: ‘Bulgur’,1/2 pahar din braga făcută anterior (1linguriță de drojdie uscată),zahăr,vanilie,scorțișoară și … răbdare :)) https://youtu.be/eI4F2RlGCAE https://youtu.be/04IZaXPJ1jM https://youtu.be/PI7c8h_5Cv8
ApreciazăApreciază
Eu ma intreb daca cineva a facut intr-adevar reteta de mai sus cu 1 kg din 4 cereale si 2 kg de malai?
Ei bine, eu am facut-o si nu am reusit deloc si credeti-ma ca am respectat toate operatiile cum scrie in reteta. Poate atata tot ca am cumparat cereale gata maltate, adica malt din comert, se gasesc cereale maltuite aici( eu locuiesc in Canada). Dar am citit cum fac ei maltul si este exact cum scrie in reteta. Ce a iesit este o apa un pic imputita si un pic galbuie, nici de cum gustul si culoarea la braga ce o beeam eu la Galati pana cand am plecat in 1991. Dupa ce am vazut ca nu am reusit mi-am pus intrebarea de ce? Si am citit alte retete. Am realizat ca aceasta reteta cu malai nu este deloc reteta originala turceasca ci o reteta inventata de noi romanii. Reteta originala are cateva sute de ani, este turceasca si nimeni numai are acea reteta caci s-a pierdut intre timp caci obisnuiau ca sa puna pe marginea paharului opium in care beau braga. Au devenit dependenti, erau probleme, si conducatorul lor de atunci a interzis comercializarea ei. Deabia dupa cateva zeci de ani au reinceput sa refabrice braga dar reteta un pic schimbata dar nici de cum cu MALAI. Nici ei, turcii, numai au reteta originala. In schimb au fost persoane care au tinut minte cum se fabrica si au produs o braga foarte asemanatoare celei originale , dar bineinteles fara cel malai. Va las aici adresa de net unde puteti citi ce v-am scris mai inainte http://picaturadesanatate.blogspot.ca/2013/06/retete-de-braga.html, si care sunt retetele cela mai apropiate celei originale.
Ceea ce sa fabrica de multe persoane in Romania nu este braga, ci posirca. Este pacat sa spunem braga la asa ceva.
Si romanii, chiar cei ce fabrica braga ca la carte, nu vor da reteta lor. Dupa cum v-am spus, eu sunt din Galati si la noi inca mai exista o singura asociatie ce fabrica braga foarte buna, am dat telefon sa intreb macar care sunt cerelalele ce le folosesc ei si persoana respectiva nu a vrut nimic sa spuna, a fost foarte evaziv, atata a spus ca braga acasa nu o sa iasa niciodata.
Poate ca avea dreptate, cine stie? Eu nu ma las, am sa incerc din retele din adresa ce v-am dat-o mai sus.
ApreciazăApreciază
Vezi comentariul meu (17) si raspunsul! de la comentariul „constructiv” cu nr 19.
Intr-adevar reteta din articol nu e corecta. Dar cu usoare variatii se apropie de realitate. Am testat insa multe alte variante/variatii.
Am baut braga noastra traditionala de la toti cei 4 producatori importanti din romania:
– Slatina (atletul albanez) 9/10
– Tg. Jiu 7/10
– Galati 8/10
– bragabuna.ro 5/10
Braga turceasca (boza) direct de la sursa (Vefa-Istanbul): 10/10
Braga noastra e cu totul altceva decat braga turceasca. Asta nu inseamna ca e vreuna mai „adevarata” decat cealalta, pur si simplu sunt alte produse. La fel e si cvas-ul, cu totul altceva. Defapt, daca n-am traduce „boza = braga” am aveam: braga, boza, cvas = produse diferite (avand in comum faptul ca se bazeaza pe fermentarea cerealelor).
Boza (deci turceasca) de casa, pe baza retetei oficiale mi-a iesit cam de 8/10 (atentie, cu boza veche sau mei fermentat in loc de drojdie – nu folositi drojdie de paine!!). E f usor de facut.
Braga „noastra”, maxim un 7/10 (de regula iese doar „decenta”). Mult mai greu de facut.
Spor la fermentat! :)
ApreciazăApreciază
Pentru iubitorii de braga recomand sa studieze site-ul http://www.bragabuna.ro sau pagina de facebook BragaBuna.Toti doritorii de braga din orice colt al tarii pot face comenzi online tot prin http://www.bragabuna.ro ( sunt producator de braga din Galati – tel 0745 256 287). Va doresc sarbatori fericite , pace si multa sanatate.
ApreciazăApreciază
Daca se fierbe , si inca timp destul – ore , eu ma intreb ce VITAMINE mai supravietuiesc ? Poate sarurilesa mai confere valoare acestei bauturi pntru sanatate ! Sigur ca este gustoasa si racoritoare , dar satisfacandu-ne numai Simtul Gustului , am ajuns in fundatura unei alimentatii nesanatoase
ApreciazăApreciază
Fiind o băutură care există de sute de ani are girul timpului în ceea ce priveste valoarea ei alimentară.
ApreciazăApreciază
[…] sursa: cersipamantromanesc.wordpress.com […]
ApreciazăApreciază
Pingback de ”Ieftin ca braga”. Cum se face braga, băutura răcoritoare fără E-uri, fără coloranți, fără aditivi de gust – Secretul Sănătății | 31/03/2018 |