CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Planul Hamas de a ataca Israelul și de a lua ostatici civili era cunoscut în detaliu de Forțele de Apărare Israeliene și serviciile de informații cu câteva săptămâni înainte de masacrul din 7 octombrie


דובר צה"ל: שלושה אזרחים שהוגדרו נעדרים – מוכרים כעת כחטופים - הידברות

Foto: Ostatici israelieni ai Hamas răpiți și duși în Gaza

Publicația israeliană Jerusalem Post , scrie că un document apărut recent a dezvăluit că Forțele de Apărare Israeliene (IDF) și serviciile de informații cunoșteau în detaliu, cu câteva săptămâni înainte de masacrul din 7 octombrie, planul Hamas de a ataca Israelul și de a răpi 250 de persoane, însă din cauza concepțiilor dominante în cadrul instituțiilor de securitate și a unei posibile neglijențe din partea oficialilor, nu s-a dat curs semnalelor de avertizare.

Potrivit unui raport al Kan News, documentul, care a fost compilat în Divizia Gaza, a prezentat intențiile Hamas și era cunoscut de oficiali de top din serviciile de informații.

Documentul, intitulat ”Antrenament detaliat pentru raiduri de la un capăt la altul”, a fost distribuit la 19 septembrie 2023 și descrie în detaliu seria de exerciții efectuate de unitățile de elită ale Hamas.

Aceste exerciții includeau atacuri asupra posturilor militare și asupra kibuțurilor (comunități din Israel), răpirea de soldați și civili și menținerea ostaticilor odată ajunși în Fâșia Gaza.

În raportul Kan News se precizează:

„Surse de securitate au declarat pentru Kan News că documentul era cunoscut de conducerea serviciilor de informații, cel puțin în Divizia Gaza.”

Foto: Militari ai IDF lucrând în cadrul unității militare israeliene de colectare a informațiilor de pe câmpul de luptă din Gaza.

Dezvăluirile din document au fost făcute în urma criticilor de amploare cu privire la eșecul organelor de resort israeliene de a anticipa și de a preveni atacul din 7 octombrie, care s-a soldat cu un număr semnificativ de victime și ostatici.

Semnalele de avertizare nu au fost luate în considerare.

IDF a avut informații precise despre intențiile Hamas, dar din cauza concepțiilor predominante în cadrul instituțiilor de securitate și a posibilei neglijențe din partea oficialilor de rang înalt, nu s-a dat curs semnalelor de avertizare.

Raportul mai detaliază faptul că oficialii serviciilor de informații israeliene au monitorizat exercițiul și au documentat pașii pe care Hamas plănuia să îi facă după ce ar fi pătruns pe teritoriul israelian și ar fi preluat posturi militare. Potrivit documentului, numărul estimat de ostatici era între 200 și 250 de persoane.

„Oficialii serviciilor de informații israeliene care au monitorizat exercițiul, au detaliat în document următorii pași ai luptătorilor Hamas după ce au pătruns în Israel și au preluat posturile, stabilind că instrucțiunile primite erau de a preda soldații capturați comandanților de companie. Numărul estimat de ostatici, se precizează în document, este între 200 și 250 de persoane”, a relatat Kan News.

Aceste informații, combinate cu o nouă și sofisticată barieră de securitate, finalizată cu doi ani înainte de atac, ar fi făcut improbabil un astfel de atac. Cu toate acestea, bariera a cedat în timpul atacului Hamas, evidențiind o omisiune semnificativă în materie de informații și securitate.

Se așteaptă ca echipa de investigație a Statului Major General al armatei israeliene să prezinte concluziile inițiale ale acestui eșec șefului Statului Major în următoarele săptămâni, în timp ce țara încearcă să înțeleagă cum a putut avea loc o astfel de breșă de securitate în ciuda faptului că avea cunoștințe detaliate în avans despre planurile inamicului.

Războiul dintre Israel și Hamas a început la 7 octombrie, când Hamas a lansat un atac, mii de teroriști infiltrându-se de la granița cu Gaza și luând peste 240 de ostatici în Fâșia Gaza.

În timpul masacrului, peste 1.200 de israelieni și cetățeni străini au fost uciși, inclusiv peste 350 la festivalul de muzică Re’im și sute de civili israelieni în comunitățile de la granița cu Gaza.

120 de ostatici sunt încă în captivitate în Gaza.

Publicat pe 17 Iunie 2024, de Jerusalem Post IDF knew of Hamas’s plan to kidnap 250 before October 7 attack – report

21/06/2024 - Posted by | ANALIZE, PRESA INTERNATIONALA | , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.