CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Ce arată studiile privitoare la creșterea populației mondiale în următorul secol


Creșterea populației în 6 dintre cele mai mari țări până în 2075. Proiecțiile se bazează pe un scenariu de fertilitate, care presupune că țările vor ajunge la o rată a natalității 1,85 copii pe femeie, până în 2045-2050.

Populația mondială a crescut enorm în ultimii 2.000 de ani. În 1999, populația lumii depășise pragul de șase miliarde. 
Până în februarie 2020, populația mondială oficială crescuse potrivit Worldometers, un site web de statistică mondială, la aproximativ 7,76 miliarde persoane.

Worldometers consemnează că în anul 1 d.Hr. populația Pământului era estimată la 200 de milioane, atins pragul miliardului în 1804 și s-a dublat până în 1930. În mai puțin de 50 de ani, s-a dublat din nou, ajungând la patru miliarde în 1974.

În timp ce Pământul poate sprijini doar un număr limitat de oameni, problema nu este atât de spațiu, cât este o chestiune de resurse precum hrana și apa. Potrivit autorului și expertului în populație David Satterthwaite , preocuparea este legată de „numărul de consumatori și de amploarea și natura consumului lor ”. 

Astfel, populația umană își poate satisface în general nevoile de bază pe măsură ce crește, dar nu la scara de consum pe care o susțin în prezent unele stiluri de viață și culturi.

În timp ce se colectează date despre creșterea populației, este dificil chiar și pentru specialiștii în sustenabilitate să prevadă ce se va întâmpla la scară globală dacă populația lumii va ajunge la 10 sau 15 miliarde de oameni.

 Suprapopularea nu este cea mai mare îngrijorare, deoarece ar exista suficient spațiu prin utilizarea terenurilor nelocuite sau subpopulate.

Oricum, natalitatea a scăzut în întreaga lume, ceea ce încetinește creșterea populației în viitor. Începând cu 2019, rata totală de fertilitate pe plan mondial a fost de aproximativ 2,5, în scădere de la 2,8 în 2002 și 5,0 în 1965, dar încă la o rată care permite creșterea populației.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, cea mai mare parte a creșterii populației lumii are loc în țările sărace. 
Se așteaptă ca cele 47 de țări cel mai puțin dezvoltate să își vadă populația aproape dublată, de la aproximativ un miliard la 1,9 miliarde până în 2050.
Acest lucru se datorează unei rate de fertilitate de 4,3 per femeie. 
Unele țări cum ar fi Niger, cu o rată de fertilitate în 2019 de 6,49, Angola la 6,16 și Mali la 6,01, continuă să-și vadă sporul populației crescând exponențial.

În schimb, rata fertilității în multe țări dezvoltate a fost sub valoarea de înlocuire (mai multe decese decât nou născuți). 

Începând cu 2017, rata fertilității în Statele Unite a fost de 1,87.  Alte studii includ Singapore la 0,83, Macao la 0,95, Lituania la 1,59, Republica Cehă la 1,45, Japonia la 1,41 și Canada la 1,6.

Drumul urban și clădirea orașului din Hong Kong
Bee-Teerapol / Getty Images 

Evaluările http://www.zerohedge.com privind populația celor mai mari țări din lume în 2075

Sfârșitul secolului 21 va vedea prima reducere a populației mondiale de la Revoluția Industrială.

Care sunt prognozele pentru cele mai populate țări din lume, pe măsură ce rata natalității e în scădere pe tot globul?

Pentru a afla, analistul Marcus Lu de la Visual Capitalist a vizualizat studiile privitoare la cele mai mari țări care utilizează date din cea mai recentă versiune revizuită a  studiului ”Perspectivele populației mondiale” ONU 2022.

Proiecțiile se bazează pe un „scenariu de fertilitate medie”, care presupune că țările vor converge la o rată a natalității de 1,85 copii pe femeie, până în 2045-2050.

Declinul estimat al populației din China.

Boom-ul populației din China a luat sfârșit oficial, țara raportând doi ani consecutivi de scădere – 850.000 în 2022 și 2,1 milioane în 2023.

Se estimează că populația acestei țări va fi în 2050 de 1,32 miliarde, ceea ce înseamnă că va fi aproximativ aceeași ca în 2007. ONU consideră că această tendință de scădere demografică se va accelera pe măsură ce intrăm în a doua jumătate a secolului.

Ce înseamnă acest lucru pentru economia chineză? Mulți își fac griji că o forță de muncă mai mică, împreună cu o imbătrânire a populației, va crește cheltuielile pentru sănătate și va stopa creșterea economică.

În India continuă boom-ul populației

Între timp, ONU consideră că populația Indiei va atinge vârful creșterii undeva la mijlocul anilor 2060, chiar sub pragul 1,7 miliarde .

Populația Indiei nu va îmbătrâni la fel de repede ca ca cea a țării vecine. Până în 2060 persoanele cu vârsta peste 65 de ani vor reprezenta mai puțin de o cincime din populație și ponderea lor din numărul total de persoane din India și nu se va apropia de 30% până în 2100.

Notă: cifrele sunt rotunjite.

Dacă aceste predicții se adeveresc sau nu, totul va depinde de cât de repede scade rata natalității pe măsură ce țările se dezvoltă.

De exemplu, rata fertilității din India a scăzut de la 6,2 nașteri per femeie în 1950, la 2,0 în 2021.

19/06/2024 - Posted by | ANALIZE | , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.