CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Ce inseamnă cuvântul… “cioloș” si o ipoteza legata de psihogenealogie


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In limba româna, cuvantul „ciolo” este un regionalism si este o declinare la vocativ/singular a substantivului feminin ciolă, ciole (reg.) = minciună și vine din maghiarul „csal” (se citește ciol) = a înșela, a ademeni, a trișa.
 

Dacă cercetăm dicționarul maghiar – român, aflăm că :

– Csal (magh.) înseamnă a înșela, a ademeni, a trișa; și se citește ciol;
– Csalos (magh.) înseamnă înșelător, cel care induce în eroare, care amăgește, care abuzează de buna credință a cuiva; și se citește …cioloș cu accent pe primul o.

 

Stim că în multe cazuri numele de familie a fost ales prin descrierea unor trăsături de caracter, sau anumite obiceiuri comportamentale, după indeletniciri, după meserii, după zone geografice samd.

Dacă ținem cont și de probabilitatea ca în zona geografică din care provine Cioloș (fiul/tatăl/bunicul) să existe un număr semnificativ de cetățeni de etnie maghiară, atunci putem să plecăm de la premisa că la originea numelui de familie Cioloș (înșelător, cel care induce în eroare, care amăgește, care abuzează de buna credință a cuiva), se pot afla strămoși care au avut aceaste trăsături de caracter foarte puternic accentuate, trăsături care au șanse mari să le regăsim și la  urmasii din zilele noastre.

Luând in calcul  partea de psihologie, mai exact psihogenealogie, dacă privim transgenerațional la genograma unei familii (de obicei se face pe minimum trei generații), observăm că de la o generație la alta se transmit, la nivel inconștient, cam același patternuri afective, emoționale și comportamentale. 

 

 

 

 

Sursa: http://infobrasov.net/etimologia-pentru-cuvantul-ciolos/

Prof.Deak Andre

 

 

Nota bloggerului :

 

SA NU PIERDEM DIN VEDERE CA POATE VORBIM TOTUSI DESPRE NUMELE MAGHIARIZAT AL UNEI FAMILII ROMANESTI  DIN ARDEALUL STAPANIT APROAPE 1000 DE ANI DE UNGURI, SI DE ACEEA AR FI INTERESANT DE AFLAT CARE ERA NUMELE STRAMOSILOR ?

IN ARHIVELE (COMUNALE SAU PAROHIALE)  SE GASESC CU SIGURANTA ADEVARATELE NUME DIN VECHIME ALE INAINTASILOR ACESTEI FAMILII.

 

DE ACEEA VA PROPUN SA CITITI SI:

 

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2013/02/05/un-manual-de-maghiarizare-a-numelor-romanesti-din-1898/

27/03/2016 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA

4 comentarii »

  1. Nu e cazul.
    „Munteanu” nu şi-a cumpărat munte.
    „Jianu” nu vinde apă plată.
    „Gheorghe” nu şi-a cumpărat cal şi lance şi nici nu îl caută pe balaur…
    Este oarecare influenţă pentru cei slabi cu mintea şi cei cu credinţe păgâne.
    Probabil că numele DE FAMILIE – cu ceea ce înseamna el, filologic – a fost dat cu răutate de ocupantul maghiar când s-a făcut recensământul, … înscrierea în evidenţe a indivizilor…
    Iar acela considera că rumânii sînt hoţi şi înşeală pe maghiari.
    De fapt, rumânul era furat de pământ şi de rezultatele muncii sale iar răspunsurile date ocupantului maghiar – cu necesitate! – trebuiau să corespundă… „corectitudinii politice” a vremurilor de tristă amintire şi bineînţeles că de multe ori nu reflectau realitatea.
    Ştiţi scena cu părintele aspru care-şi loveşte copilul şi-i interzice să plângă sau chiar să ţipe de durere… şi îi şi cere să spună că este bine ceea ce-i face rău de fapt…
    Nu-mi place individul însă interpretări de genul celei din articol nu denotă deşteptăciune şi nici realism.

    Apreciază

    Comentariu de gheorghi | 19/09/2016 | Răspunde

  2. Este gresit spus ca ungurii au stapanit Ardealul 1000 de ani ;Imperiul austro-ungar mai bine zis …a durat 51 ani…….

    Apreciază

    Comentariu de Oltwean | 01/11/2016 | Răspunde

  3. […] Dacă cercetăm dicționarul maghiar – român, aflăm că : – Csal (magh.) înseamnă a înșela, a ademeni, a trișa; și se citește ciol; – Csalos (magh.) înseamnă înșelător, cel care induce în eroare, care amăgește, care abuzează de buna credință a cuiva; și se citește …cioloș cu accent pe primul o.”, scrie cersipamantromanesc.wordpress.com […]

    Apreciază

    Pingback de Dictionarul nu face casa buna cu Cioloș! Patriotismul este ultimul refugiu al unui ticălos - » Patriotismul este ultimul refugiu al unui ticălos | 09/03/2017 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.