CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Un spion chinez a dezertat în AUSTRALIA ȘI DEZVĂLUIE secretele întunecate ale Beijingului


Eric, un fost spion chinez, estimează că 200 de oficiali secreti de informații lucrează în Australia. (Lukas Coch/AAP FOTOGRAFII)

Foto: Fostul spion chinez ”Eric” (Lukas Coch/AAP)

 Bill Gertz  corespondent pentru securitate națională al prestigioase publicații americane https://www.washingtontimes.com, relatează că un fost spion chinez care a lucrat pentru poliția politică secretă a Chinei, a dezertat recent în Australia și a făcut publice detalii despre operațiunile de spionaj ale Beijingului. El a estimat că cca. 200 de agenți secreti de informații lucrează în Australia pentru China.

Postul public australian ABC spune că „Eric”, a lucrat pentru Ministerul chinez al Securității Publice din 2008 până la începutul anului 2023.

El a dezvăluit modul în care MPS din China, considerată principala unitate de securitate politică a Partidului Comunist Chinez de guvernământ, combate dizidenții și oponenții Chinei din interiorul țării și din străinătate.

Potrivit fostului agent de informații, Ministerul chinez al Securității Publice (MPS) are o unitate secretă numită Biroul de Protecție a Securității Politice sau Primul Birou, care funcționează ca un instrument cheie al represiunii regimului comunist .

Misiunea sa este de a activa în întreaga lume pentru a urmări, răpi și reduce la tăcere criticii Partidului Comunist, în special pe cei care îl critică pe președintele Xi Jinping, considerați ”inamici ai statului”.

Unele dintre victimele acestei unități secrete au fost repatriate forțat în China, pentru a fi judecate de organele represive. Agenții MPS folosesc diverse acoperiri pentru operațiunile lor, inclusiv un agent care s-a dat drept director de firmă și altul care și-a dat identitatea unui activist anticomunist pentru a pătrunde în grupurile politice de peste mări.

„Este cel mai întunecat departament al guvernului chinez”, a declarat Eric pentru ABC. „Când au de-a face cu oameni care se opun Partidului Comunist Chinez, ei se pot comporta discreționar, ca și cum acești oameni nu ar fi protejați de lege. Ei pot face ce vor cu ei.”

Holden Triplett, un fost agent FBI care a lucrat în biroul din Beijing , a declarat pentru ABC că a avut de-a face frecvent cu MPS.

„MPS se înfățișează ca un serviciu de poliție,… dar după părerea mea, ei sunt orice altceva decât asta”, a spus Triplett. „Slujba lor este să protejeze statutul partidului. … Și când spun „statut”, mă refer la control. … Partidul trebuie să rămână în control.”

Reportajul ABC nu a menționat operațiunile MPS chinez din Statele Unite, dar FBI și Departamentul de Justiție au descoperit mai multe operațiuni de informații chineze legate de serviciul de securitate care vizează americanii.

În aprilie 2023, Departamentul de Justiție a acuzat 40 de ofițeri ai MPS și doi oficiali cibernetici de „represiune transnațională”. Agenții MPS au fost acuzați că au vizat americani și rezidenți din SUA ale căror opinii și acțiuni politice au fost opuse Beijingului, inclusiv pe cei care au susținut înlocuirea sistemului comunist din China cu un regim democratic.

Shield Logo

Stema Ministerului Securității Publice din China (MPS)

MPS este una dintre agențiile de securitate stat și de partid chineze aflate sub controlul direct al Partidului Comunist, împreună cu Ministerul Securității Statului, agenția civilă de informații și serviciul de informații militare al Armatei Populare de Eliberare.

Un alt serviciu cu obiective asemănătoare este Departamentul de Lucru al Frontului Unit al partidului, care este angajat în operațiuni agresive de influență în străinătate.

10/06/2024 - Posted by | PRESA INTERNATIONALA | , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.