CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Fostul secretar american al apărării, a vorbit despre posibilitatea trimiterii de trupe aliate NATO în Ucraina


Exercițiul militar NATO 2019. Sursa Foto: Foreign Brief.com.

Exercițiul militar NATO Sursa Foto: Foreign Brief.com.

Posibilitatea ca trupe NATO să fie trimise în Ucraina nu trebuie exclusă, dar nu trebuie să fie făcută publică, a declarat fostul secretar american al apărării Robert Gates.

,,Se pare că unii lideri europeni au avut un atac de cord când Macron a spus că va trimite trupe NATO”, a spus Gates într-un interviu acordat recent în cadrul emisiunii Face the Nation de la CBS News, în care a comentat declarația președintelui francez Emmanuel Macron, potrivit căreia nu ar trebui exclusă desfășurarea de trupe franceze în Ucraina.

Defenseromania.ro scrie că fostul oficial american este convins că o astfel de posibilitate nu trebuie exclusă, dar că nu este „necesar să se vorbească deschis despre ea”.

„Mă îngrijorează faptul că guvernul nostru vorbește prea mult, la fel ca alte guverne. 

Uneori este mai bine să faci ceva și să nu spui că faci”, a adăugat el.

,,Cred că problema trimiterii de trupe NATO în Ucraina este acasă și nu doar în Statele Unite, ci și în Europa”, a conchis expertul.

Gates a subliniat că este important ca în următoarele săptămâni să se livreze Ucrainei echipamente de apărare antiaeriană, artilerie și rachete, astfel încât forțele armate ucrainene să poată descuraja ofensiva rusă din est și să stabilească o linie de apărare puternică.

El a descris situația de pe câmpul de luptă din Ucraina ca fiind „destul de îngrijorătoare”, făcând referire la avansurile rusești și la rapoartele privind reaprovizionarea rapidă a efectivelor rusești. „Rușii au mai multe trupe în Ucraina acum decât la începutul războiului”.

Comentând diferențele de abordare dintre politicienii americani în ceea ce privește Ucraina, Gates a remarcat că rolul de lider al președintelui american Joe Biden în crearea unei coaliții internaționale în sprijinul Ucrainei, activitatea de succes a serviciilor de informații americane înainte de invazia rusească la scară largă, a reușit să restabilească încrederea în Biden, care a fost zdruncinată de retragerea dezorganizată a trupelor americane din Afganistan.

În același timp, Gates a recunoscut că la începutul războiului la scară largă, au existat întârzieri inutile în aprobarea transferului anumitor tipuri de arme către Ucraina.

În același timp, posibilul al doilea mandat prezidențial al lui Donald Trump conține un „element de imprevizibilitate” în ceea ce privește securitatea națională, a spus Gates. „În ceea ce privește încercarea de a opri războiul din Ucraina, el nu a explicat cu adevărat cum speră să facă acest lucru sau ce acorduri va încheia”, a spus Gates.

20/05/2024 - Posted by | PRESA INTERNATIONALA | , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.