CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Avertismentul lui Jamie Dimon, directorul general al JPMorgan Chase, cea mai mare bancă din SUA


CEO-ul JPMorgan, Jamie Dimon
Jamie Dimon
  • Învingerea Ucrainei „ar putea fi un potențial dezastru”, a declarat săptămâna aceasta directorul general al marii companii financiare multinaționale americane JPMorgan Chase, Jamie Dimon (foto), pentru publicația The Wall Street Journal, preluat Business Insider.com.
  • Înfrângerea Ucrainei ar putea stârni haosul, ar putea afecta economia globală, ar putea alimenta o cursă a înarmărilor nucleare și ar putea declanșa noi bătălii.
  • Tensiunile dintre SUA și China și războaiele din Europa și Orientul Mijlociu amenință ordinea mondială.

Dimon a subliniat că Rusia a invadat o națiune liberă și democratică și amenință cu un război nuclear pentru a-i descuraja rezistența.

Nu am mai avut niciodată șantaj nuclear înainte, ceea ce, de asemenea, învață întreaga lume, că poate că a avea arme nucleare este un lucru destul de bun, deoarece oamenilor le va fi frică de tine – poți să abuzezi de un vecin dacă ai chef”, a spus el.

Șeful celei mai mari bănci americane a avertizat că dacă Rusia cucerește Ucraina, alte țări s-ar putea întreba dacă se pot baza pe SUA pentru a le apăra de atacuri militare sau pentru a le asigura spatele pe „câmpul de luptă economic”, a spus Dimon.

Guvernele din întreaga lume vor reevalua securitatea alimentelor, a energiei și a altor resurse critice și ar putea decide să se asocieze cu alte țări, a adăugat el.

„Sunt îngrijorat că, dacă Rusia câștigă acest război, veți vedea lumea intrând într-un mic haos, pe măsură ce oamenii își vor realinia alianțele și relațiile economice”, a spus Dimon.

Marele bancher american trage de ceva vreme un semnal de alarmă cu privire la mediul global tumultuos.

„Situația geopolitică este probabil cea mai complicată și mai periculoasă de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace”, a declarat el săptămâna aceasta la Clubul Economic din New York, adăugând că ordinea mondială este „provocată”.

În scrisoarea sa anuală adresată acționarilor JPMorgan Chase&co, cea mai mare bancă din Statele Unite și cea mai mare bancă din lume din 2023 după capitalizarea bursieră, Dimon a indicat războaiele care fac ravagii în Ucraina și în Orientul Mijlociu, confruntările dintre SUA și China pe teme precum comerțul și recenta creștere a numărului de atacuri teroriste, ca fiind dovezi că este posibil să fi început o eră „perfidă” din punct de vedere istoric.

Într-un interviu din septembrie, Jamie Dimon a semnalat războiul dintre Rusia și Ucraina ca fiind cea mai mare amenințare la adresa lumii și a spus că țările sunt îngrijorate de faptul că se bazează pe alte țări pentru orice, de la alimente și energie la microcipuri și metale din pământuri rare.

El a adăugat că bătălia ar putea fi un „punct de inflexiune pentru lumea democratică liberă” și a spus că nu există „niciun manual de joc” pentru a naviga în actuala luptă geopolitică.

02/05/2024 - Posted by | ANALIZE | , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.