CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Ungaria vrea ca Ucraina să recunoască Transcarpatia drept ”teritoriu tradițional maghiar”


Ungaria dă lovitura la granița de nord a României: Este teritoriu tradițional maghiar

Ungaria face presiuni asupra Ucrainei

Budapesta cere Ucrainei un nivel special de garantare a drepturilor etnicilor maghiari și să admită că întreg teritoriul regiunii Transcarpatia, situată la granița nordică a României, este „teritoriu tradițional maghiar”, inclusiv zonele unde comunitățile maghiare nu au locuit niciodată.

Această solicitare face parte din cele 11 puncte transmise Ucrainei în ianuarie 2024 de către Peter Szijjarto, ministrul de externe al Ungariei, care nu au fost făcute publice până acum.

La acea vreme, premierul maghiar Viktor Orbán a fost de acord să sprijine începerea negocierilor pentru aderarea Ucrainei la UE, dar a cerut în schimb ca autoritățile ucrainene să se angajează public să respecte aceste 11 cerințe, notează publicația https://www.capital.ro.

Cel mai controversat punct este acordarea unui nivel special de protecție a drepturilor maghiarilor. Budapesta solicită recunoașterea automată a tuturor localităților din Transcarpatia ca fiind „tradițional maghiare”.

„Chiar și cele în care maghiarii nu au trăit niciodată din punct de vedere istoric. Motivul este că, în general, în regiunea Transcarpatiei, conform recensământului din 2001 și din anii precedenți, ponderea maghiarilor era sub 10%”, se spune în articol.

Comisia Europeană: Ucraina și Moldova au îndeplinit condițiile necesare pentru începerea negocierilor de aderare la UE

Ce spune legislație din Ucraina?

În legislația actuală a Ucrainei sunt considerate ca fiind „tradițional maghiare” orașele și localităţile cu un „număr semnificativ” de reprezentanți ai minorității maghiare (cel puţin 15%) și cele în care minoritatea maghiară îşi are reședința „tradițională” (cel puţin 10% – în ultimii 100 de ani).

Dar acest lucru nu a fost suficient pentru Budapesta. Acum, oficialii din Ungaria cer ca TOATE așezările din regiunea ucraineană Transcarpatia  să fie automat recunoscute drept „tradițional maghiare”, chiar și acelea care, din punct de vedere istoric, nu au fost locuite niciodată de etnici maghiari.

De regulă o localitate poate fi recunoscută ca reședința „tradițională” a unei minorități dacă, în ultimii 100 de ani, cel puțin 10% din populația totală a aparținut unui anumit grup etnic.

Guvernul lui Orban solicită însă abrogarea principiului normei de 10%.

O chestiune centrală în această dispută este insistența Ungariei ca Ucraina să se bazeze exclusiv pe datele recensământului din 2001 în ceea ce privește comunitățile maghiare din Transcarpatia, cu toate că a fost înregistrată o scădere semnificativă a numărului acestora de la acea dată încoace.

Potrivit jurnaliștilor de la „Pravda europeană”, premierul Viktor Orbán și guvernul ungar sunt conștienți că ponderea populației maghiare în Transcarpatia a scăzut sub pragul critic de 10%.

Cu toate acestea, Budapesta vede o oportunitate istorică de a presa Ucraina să recunoască „maghiaritatea” și cere abolirea acestui prag de 10%, astfel încât, indiferent de numărul de reprezentanți ai minorității maghiare care au trăit într-o localitate anume, aceasta să fie declarată drept teritoriu „maghiar”.

Ce ne facem însă că în regiunea Transcarpatia există localități și zone locuite din timpuri străvechi de o masivă populație românească ?!

Etnicii români trăiesc în principal în raioanele Teaciv (12,4% din populația raionului, față de 11,7 % in 1989) și Rahiv – 11,6% din populația raionului, față de 11,2% in 1989).

Iată însă că această problemă nu are nici un fel de importanță pentru guvernul Orban, care pretinde ca acest teritoriu să fie considerat „tradițional maghiar” !…

Serviciul de presă al MAE al Ucrainei nu a făcut niciun comentariu oficial până în prezent.

Amosnews.ro : Ungaria susține „planul de pace” propus de China și Brazilia.


Ungaria a declarat că sprijină „planul de pace” propus de China și Brazilia, care nu include restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei.

Ministrul Afacerilor Externe al Ungariei, Peter Szijarto, a discutat telefonic despre „planul de pace” al Republicii Populare Chineze cu omologul său chinez, Wang Yi.

Politicianul maghiar pledează pentru promovarea documentului, care nu prescrie restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, relatează hvg.hu.

„Budapesta susține și este gata să promoveze planul de pace braziliano-chinez privind războiul ruso-ucrainean. Ea și-a exprimat opinia că acest plan ar trebui să fie discutat pe larg, deoarece poate deveni o bază bună pentru o încetare a focului și negocieri de pace”, potrivit sursei citate.

Șeful diplomației maghiare a subliniat că este important ca Budapesta și Beijingul să dezvolte relații din mai multe motive, dintre care unul ar fi dorința reciprocă de a promova pacea.

„China este una dintre țările care a fost cea mai hotărâtă, cea mai activă și cea mai angajată față de pace. Consensul în șase puncte propus în comun de China și Brazilia a pus bazele viitoare pentru discuțiile de pace”iar  Ungaria este pe deplin de acord cu această importantă inițiativă de pace”, a spus Sijarto.

De asemenea, el a mulțumit Chinei pentru contribuția sa „la lupta pentru pace”.

28/06/2024 - Posted by | ANALIZE | , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.