CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Pe fondul amenințărilor de securitate ale Rusiei, în Rep. Moldova au fost adoptate reguli mai stricte pentru obținerea cetățeniei


Rep. Moldova: Reguli mai stricte pentru obținerea cetățeniei, pe fondul amenințărilor de securitate ale Rusiei

Străinii vor obţine mai greu cetăţenia Republicii Moldova, după ce în lege au fost incluse reguli mai stricte, care vor face procedura de recunoaştere a cetăţeniei mai sigură. Parlamentul de la Chișinău a adoptat modificările legislative pentru a exclude vulnerabilităţile şi riscurile securității statului, pe fodul amenințărilor Moscovei.

Un proiect în acest sens a fost adoptat recent, la a doua lectură din Parlamentul de la Chişinău,informează Agerpres, citată de https://tribuna.us. Autorul proiectului este deputatul Igor Chiriac de la Partidul Acţiune şi Solidaritate, informează Agerpres.

Chiriac argumentează că modificările „sunt necesare în contextul riscurilor provocate de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei”.

Mai exact, în ultimii doi ani, s-a înregistrat o creştere a numărului de aplicanţi pentru obţinerea cetăţeniei Republicii Moldova. Dintre aceste aplicații, 70% aparţin unor persoane din Federaţia Rusă, iar 20% provin de la persoane din Ucraina.

Mai mult decât atât, autorităţile au identificat şi numeroase tentative de dobândire prin fraudă a cetăţeniei Republicii Moldova, în baza unor documente de provenienţă necunoscută prezentate de către solicitanţi. Pentru a preveni acest lucru, deputatul Igor Chiriac a propus o serie de modificări la Legea Cetăţeniei Republicii Moldova.

Ce modificări cuprinde Legea Cetățeniei Republicii Moldova

Nu toate persoanele născute şi domiciliate pe teritoriul Republicii Moldova, care nu deţin cetăţenia altor state şi solicită recunoaşterea cetăţeniei moldovene o vor primi. Excepţia vizează persoanele care, în perioada de examinare a cererii, execută sau au de executat o pedeapsă penală privativă de libertate în temeiul unei sentinţe a unei instanţe de judecată, au antecedente penale nestinse sau se află sub urmărire penală.

Cererile depuse de aceste persoane vor fi respinse, la fel ca şi cererile de determinare a apartenenţei la cetăţenia Republicii Moldova sau de recunoaştere în calitate de cetăţeni moldoveni care vor conţine informaţii false sau vor tăinui date pertinente.

În acest context, se propune introducerea obligativităţii coordonării acestor cereri cu Serviciul de Informaţii şi Securitate.

Modificările legislative vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, iar cererile aflate atunci în curs de soluţionare vor fi examinate în conformitate cu noile reglementări operate.

Referendumul pro-Europa va avea loc pe 20 octombrie 2024.

R. Moldova: Referendumul pro-Europa va avea loc pe 20 octombrie 2024

Un grup de deputați din Parlamentul Republicii Moldova au depus recent o sesizare la Curtea Constituțională, propunând o inițiativă de revizuire a Constituției în legătură cu aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, informează Independent News.

Proiectul de lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova a fost înregistrat la Curtea Constituțională și vizează modificarea prin propunerea de două amendamente importante:

  1. 20 octombrie 2024, dată oficială pentru referendum republican constituțional;
  2. Se supune referendumului proiectul de lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova, exprimat prin întrebarea: „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”

Această inițiativă reprezintă un pas semnificativ în direcția consolidării relațiilor Republicii Moldova cu Uniunea Europeană și implică direct populația în procesul de luare a unei decizii fundamentale pentru viitorul țării.

Aderarea unei țări la Uniunea Europeană este un proces complex și bine reglementat.

19/06/2024 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.