CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Peste 5.000 de criminali ruși au fost graţiaţi, după ce au încheiat contracte în baza cărora au luptat în cadrul grupării ruse de mercenari Wagner împotriva Ucrainei


Până la invazia din 24 februarie, gruparea Wagner şi-a asumat un rol mai proeminent în războiul din Ucraina după ce armata rusă a suferit o serie de înfrângeri umilitoare pe parcursul anului trecut.

”În prezent, peste 5.000 de oameni au fost puşi în libertate fiind graţiaţi după încheierea contractelor lor cu Wagner”, a spus Prigojin, un colaborator apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, într-un mesaj audio postat pe Telegram.

Wagner – pierderi mari, în special în rândurile foștilor pușcăriași

Gruparea rusă de mercenari Wagner participă încă din primele zile la războiul împotriva Ucrainei. Oamenii lui Prigojin, în special grupul celor care au fost recrutați de prin pușcăriile ruse, se confruntă cu pierderi uriașe lângă Bahmut și Soledar, încercând să cucerească prin asalt aceste așezări. 

Mai mult, în viitorul apropiat, forțele „Wagner” ar putea să rămână fără o parte dintre prizonierii recrutați, deoarece contractele acestora expiră.

Oficialii serviciilor de informații americane au estimat în decembrie că Wagner cuprindea aproximativ 10.000 de soldați profesioniști, recrutați în mare parte dintre veterani ai forțelor de securitate ale Rusiei și 40.000 de foști deținuți.

Potrivit expertului militar Oleksi Hetman, Wagner a avut în Ucraina aproximativ 45 de mii de mercenari, iar acum ar fi rămas pe front ceva mai mult de 7 mii de combatanți. Acesta a remarcat pentru media ucraineană că neînțelegerile dintre Prigojin și liderii Armatei ruse sunt în avantajul Ucrainei.

La rândul lor, oficialii ucraineni susțin că aproape 30.000 dintre cei 50.000 de soldați ai grupării Wagner au dezertat, sau au fost uciși sau răniți, dar numărul nu poate fi confirmat din surse independente.

Evgheni Prigojin, care a stat nouă ani în penitenciar în timpul regimului sovietic pentru tâlhărie şi alte infracţiuni, şi-a recunoscut amestecul în alegerile din SUA şi rolul său în crearea Wagner.

La 24 februarie anul trecut, Rusia a lansat o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei vecine.

Moscova a susţinut constant că desfăşoară o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a populaţiei rusofone din Ucraina.

Kievul a anunţat că, înainte de a discuta despre un eventual plan de pace cu Moscova, trupele ruse trebuie să părăsească întregul teritoriu al Ucrainei, inclusiv regiunile anexate anul trecut şi peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014. 

26/03/2023 - Posted by | PRESA INTERNATIONALA | , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: