LEGĂTURA DINTRE SCHIMBĂRILE INTERVENITE PE CONTINENTUL EUROPEAN DUPĂ PRĂBUȘIREA URSS ȘI RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN
Situații de pace și război.
La 2-3 decembrie 1989, la Malta s-a angajat, verbal – nu în scris -, un „acord secret” între S.U.A., U.R.S.S. și țările Occidentale europene, care menționa retragerea forțelor militare ale Uniunii Sovietice din toate statele aflate sfera lor de influență cu permisiunea de schimbarea regimurilor socialiste de stat.
S-a convenit și ca Occidentul și S.U.A. să penetreze piețele economice din aceste țări subliniază Col. (r) Conf. univ. dr. ing. Anatol Munteanu, membru A.O.Ş.R., în articolul ”Aspecte ale războiului ruso-ucrainean” apărut în publicația online https://www.art-emis.ro.
În urma discuțiilor s-au mai purtat negocieri între U.R.S.S. și Germania de Vest, căreia, în schimbul unei sume mari de bani – 500 miliarde mărci aur s-a permis reunificarea Germaniei (partea de Vest cu partea de Est).
Din punctul de vedere al unor specialiști și analiști politici, pacea în Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial a fost controlată de învingătorii războiului: U.R.S.S., S.U.A. și Marea Britanie.
Aceste trei puteri mondiale au supervizat timp de 50 de ani situația din în Europa și și-au apărat sferele de influență , iar celelalte state ale lumii au respectat acele înțelegeri, care nu permiteau modificări nici atunci, nici acum.
Documentele interstatale secrete puteau fi completate cu detalii, dar nu modificate.
N.A.T.O. nu-și putea extinde forțele militare și influența asupra țărilor din sfera de influență rusească și nu se puteau modifică frontierele în Europa.
Acordul verbal secret de la Malta a destabilizat situația statelor și granițelor din lume. Imediat, după 1990, s- au declanșat conflicte militare, transformate în războaie și s-a început schimbarea frontierelor.
În aceste perioade s-au înregistrat mai multe conflicte, inclusiv în Republica Moldova-Transnistria,( unde a fost implicate Armata a 14-a rusă și O.S.C.E., în Kaukaz-Cecenia, Georgia-Abhazia, Armenia-Nagornâi Karabah. Cel mai cumplit conflict a apărut în Iugoslavia-Kosovo, și Bosnia- Herțegovina.
Să ne amintim masivul atac al N.A.T.O. (organizație militară defensivă) care a dezmembrat pe cale militară un stat mare european, ca Iugoslavia.
Astăzi continuă războiul în Ucraina și suferința poporului ucrainean (frate cu rușii). Sunt distrugeri mari în sectorul militaro-industrial, energetic, metalurgic, construcții de mașini, feroviar, de comunicații și aprovizionare. Au avut desuferit considerabil marile unități militare, infrastructura și clădirile publice, au fost afectate în număr mare fabricile și uzinele agro-alimentare, termocentralele etc.. Mii de militari au fost uciși în război, zeci de mii sunt luați prizonieri și duși la muncă.
Cu 50 de ani în urmă, în perioada de făurire a societății socialist-comuniste, ucrainenii erau nedespărțiți de frații ruși, de slavi, de Rusia Sovietică, participând activ la toate etapele de dezvoltare a U.R.S.S., „exploatând” împreună cu rușii celelalte popoare sovietizate, trăgând la „sacul lor” bunurile altor popoare. Ucraina s-a ridicat, s-a modernizat și cu ajutorul considerabil al altor popoare sovietice.
Zeci de mii de cetățeni ai R.A.S.S. Moldovenești au muncit la întreprinderile industriale, la minele de cărbune, în transporturi, construcții civile ale Ucrainei. Tinerii de 14-30 de ani, au muncit îninte și după război pentru Ucraina, care fost ajutată și de belorușii, kazahii, caucazienii.
Republica Sovietică Socialistă Ucraineană a preluat fără nici un drept, teritorii care nu-i aparțineau: Crimeea, Bugeacul de Sud, Limanul Nistrean și Cetatea Albă și nordul Bucovinei. Acum, în situație de război, era bine să întoarcă aceste teritorii, furate de ucraineni și ruși de la vecini.
Situații în teatrele de operații. Pierderi materiale și umane.
Analizând documentele și informațiile comentatorilor militari din teatrul de operații, situația pe fronturile Herson, Zaporojie sunt mai moderate, pe când pe frontul Donețk, acțiunile militare s-au derulat activ și agresiv de către ambele tabere militare.
Pierderi militare ale Forțelor armate a Federației Ruse de la începutul „Operațiunii militare speciale” până la 30.12.2022, potrivit informațiilor Ministerului Apărării a Ucrainei:
–Militari ruși morți și răniți – 115.290 persoane
– Avioane – 286 unități;
– Elicoptere – 276 unități;
– Tancuri, tehnică militară distrusă în operațiuni de război – 3.106 unități;
– Autoblindate, tehnică specială – 6.183 unitati;
– Automașini militare, autotransportoare – 4.846.
– Sisteme de artilerie – 2.094 unitati.
– Sisteme de artilerie reactive, autopropulsante RCZO – 437 unități.
– Nave militare, vedete – 18 unități.
În data de 21 decembrie 2022 s-a încercat asasinarea înaltului demnitar de la Moscova, pentru probleme de administrare și trupele ruse, staționate în orașul Donețk.
Într-un bombardament al ucrainenilor cu sistemul american de artilerie „Excalibr”, a fost lovită reședința, complexul hotelier și restaurantul „Seș-Beș” unde își sărbătorea ziua de naștere, Dmitrii Rogozin fost vice-prim ministru și șef al complexului militar „Roscosmos” al Federației Ruse .
Acest demnitar rus care are experiență în „formarea de republici separatiste”, a susținut activ agresiunea rusă în Republica Moldova (1991-1992), fiind un antiromân dovedit.
Ca rezultat al bombardamentului ucrainean au fost avariate patru încăperi ale clădirii restaurantului, iar Dmitrii Rogozin a fost rănit. Șeful administrației republicii Donețk, Vitalie Hoțenco, a fost și el rănit ușor, dar paza de corp a suferit răni grave, ulterior decedând. Deputatul Dumei de Stat a Federației Ruse, Alexei Juravliov, a fost victimă a undei de șoc și rănit ușor. Au mai fost răniți ușor consilierii, ospătarii, muzicanții, în total 6 persoane.
Informații referitoare la situația militară din Ucraina la data de 30 decembrie 2022.
Din informațiile Ministerului Apărării al Federației Ruse pierderile militare ale Ucrainei sunt următoarele (perioada 24.02.2022-30.12.2022):
– Avioane – 350 unități.
– Elicoptere – 188 unități.
– Drone , alte aparate de zbor -2.694 unități.
– Sisteme de rachete antiaeriene (ZRK) – 399 unități.
– Sisteme de artilerie reactive, autopropulsante RC30 – 934 unități.
– Tancuri, blindate și alte mașini blindate BMP, BTR – 7.191 unități.
– Automobile militare, autotransportoare și altă tehnică specială – 7.707 unități.
– Artilerie și aruncătoare de mine – 3.700 unități.
Organizația „Иди и смотри” (Mergi și privește”), a declarat că în Ucraina ar fi fost înregistrate circa 60.000 de morminte ale militarilor ucraineni, în afara celor căzuti din zonele de luptă, neridicate sau îngropate la voia întâmplării. Se mai constată o cifră mare de soldați, ofițeri dispăruți și neidentificați – 35.382 persoane.
Informații despre pierderile umane în luptele de la Donețc au fost date de la cadrele militare din structurile medicale din zona acțiunilor de război: în perioada 1-10 decembrie 2022, în morga spitalelor din orașul Ciuguev au fost aduse cadavrele a 346 militari, în următoarele 10 zile încă 350 de morți. Se mai comunică că în zonele de luptă a frontului Donețc se pot vedea sute de cadavre de militari ucraineni, neridicate.
De la începutul „Operațiunii militare speciale” până la 30.12.2022, din diverse surse se menționează pierderi umane în urma luptelor de circa 130.000 militari ucraineni (localitatea Artiomovca a fost distrusă 90%, fără locuitori, apă și energie. Ostașii ruși au numit această localitate a ucrainenilor, Bahmutб „tocător de carne vie” (Миасорубка), au căzut circa 10.000 de militari ucraineni, dintre care 250 ofițeri.
Informații suplimentare legate de mersul războiului.
Ucrainenii, în zona Dzerjinsk-Bahmut-Soledar, Seversc, Kremennaia, pregătesc gruparea de unitățile militare ale armatei ucrainene, care numără circa 20.000 trupe, 500 tancuri, mașini blindate și artilerie pentru ofensiva asupra armatei ruse pe toată linia frontului. În data de 6 decembrie 2022 a avut loc schimbul de prizonieri: 60 ruși cu 60 ucraineni. Ucraina a predat: 15 ofițeri, 45 sergenți, soldați și 2 persoane de gen feminin, din care 34 persoane erau militari, care s-au predat rușilor în orașul Mariupol.
În perioada luptelor pe front au căzut comandantul escadrilei de elicoptere, colonelul Serghei Homic și mercenara americană Rebecca Makțirovschi.
În Hersonul reocupat de ucraineni, în timpul unei inspecții de rutină, șeful Direcției Principale de Poliție a regiunii, colonelul Mihail Kuratcenco a călcat pe o mină, pierzându-și viața. 70 de militari ai batalionului ucrainean „Azov” vor fi judecați de Tribunalul din Donețk, pentru crime de război.
Conform înțelegerilor, Ucraina va primi din Germania: 18 unitati. Sisteme de artilerie 155 mm, rachete RCH – 155 unitati, rachete 3PKIRIS-T-100 unitati, mașini blindate „Dingo” – 20 unitati, blindate tip BRAM – 2 unitati, mortier blindat – 2 unitati, camioane mari 8×8 – 19 buc., grenade de 40 mm pentru aruncătoare grenade 30.000 unitati, obuze de 155 mm – 5.000 unitati, ambulanțe – 4 unitati, picape – 80 unități, camioane – 7 unități, sisteme antidrone – 90 unități.
Din S.U.A. (21.12.2022), președintele Vladimir Zelensky va primi pentru Ucraina ajutoare financiare și materiale considerabile, și anume: 1,85 mlrd USD și 850 mln USD.
Primul ajutor militar va conține: 4-8 sisteme rachete PK „Patriot” și necesarul de rachete, muniție militară PUHIMARS, 500 de rachete autodirijabile, 10 unități de aruncătoare mine de 120 mm și 10.000 mine, 10 unități 82.mm aruncător mine și un complet de mine, 10 unități de aruncătoare de mine de 60 mm plus un complet mine, 37 unități Automobile blindate HMMWV, 6 unități camioane blindate și peste 2700 de arme automate și aruncătoare de grenade. Livrările vor cuprinde muniții de război, inclusiv echipament de comunicații, optică, haine pentru soldați, veste antiglonț, etc.
Un al doilea pachet de ajutoare militare (achitate din banii contribuabililor ucraineni) conțin: 45.000 unități. obuze 152 mm., 20.000 unități. obuze 122 mm., 50.000 un. obuze reactive pentru sistemele de rachete RCZO „Grad”, 100 unități. obuze pentru tancuri și tehnică militară diversă din depozitele americane și țările tratatului de la Varșovia.
Franța va transmite Kievului 2 unități sisteme de rachete tip ZRK de rază scurtă și rază medie, până la 6 km. Sunt livrate Ucrainei: 6 unități. tunuri TRF de 155 mm., tractate de autoblindate.
Marocul va preda Ucrainei unele echipamente și piese de rezervă pentru tancuri T72 (piese și echipamente învechite).
Polonia s-a angajat să mai trimită 3 sisteme reactive ZRKC-125 „Hevi”.
Anglia va vinde Ucrainei 125 unitati de tunuri antiaeriene, radare și sisteme de luptă cu drone.
Ajutând Ucraina, 27 de state au cheltuit din propriile bugete 97 mmiliarde USD, ceea ce constituie două bugete militare ale Rusiei, iar pentru armata ucraineană lucrează circa 500 de sateliți, care fixează toate mișcările armatelor ruse și ucrainene.
Ministerul Apărarii al Federației Ruse planifică restructurări în armată.
Concret, este vorba de reorganizarea Districtelor militare în regiunile teritoriale Moscova și Leningrad (Petersburg), reformarea a 7 Divizii motorizate de infanterie, 2 Divizii desant, 5 Divizii de infanterie marină. Se lucrează la organizarea a 8 Regimente de aviație grea (bombardiere) și 6 brigăzi de aviație ușoară de vânătoare, 5 Divizii de artilerie. Actualele unități de aviație vor fi completate cu 80-100 de elicoptere.
În curând, Armata Rusă va aea 1,5 milioane militari, din care 695.000 pe bază de contract.
Rusia se pregătește pentru un război mare și lung. Circa 100.000 de soldați și ofițeri au fost decorați cu ordine și medalii, din care 120 militari au primit cel mai înalt titlu – „Erou al Rusiei”.
Bibliografie:
– Corvin Lupu, „Justițiarul”.
– Izrail Gutman, Bella Guterman, Istoria katastrofî, Yad Vashem, Ierusalim, 2007.
– Corvin Lupu, Justițiarul, 2022.
– Информационная сводка о ходе Специальной военной операции на Украине, «Союза офицеров» Международного Всеславянского комитета.
Niciun comentariu până acum.
Lasă un răspuns