CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Pe urmele unei lovituri de stat eșuate în RUSIA


Se vorbește de o tentativă de îndepărtare de la putere a lui Putin.

Alexei Maslov (foto) a fost comandantul Forțelor Terestre din Rusia în perioada 2004-2008, fiind transferat la NATO, unde a lucrat o perioadă de trei ani.

Generalul a murit în ziua de Crăciun, la vârsta de 69 de ani, fără să fi suferit de vreo boală cronică. Cu două zile înainte, președintele Rusiei urma să viziteze cea mai mare fabrică de tancuri din țară în orașul Nijni Taghil, dar în ultimul moment a renunțat, relatează https://spotmedia.ro.,care a comentat mai multe știri din presa internațională

Străzile fuseseră curățate de prima zăpadă și măturate. Parcă nici nu ninsese. Oficialii orașului cu peste 350.000 de locuitori Nijni Taghil, situat în zona Munților Urali, aveau emoții. Se luaseră măsuri extraordinare de pază în așteptarea lui Vladimir Putin.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, urma să facă o vizită de lucru în acest oraș la Uralvagonzavod (o veche uzină unde se construiesc tancuri, aflată la 1.700 de kilometri de Moscova).

După ore de așteptare, s-a răspândit vestea că Putin și-a anulat vizita.

Așa cum este normal în vreme de război, o schimbare bruscă de program a președintelui produce îngrijorare, discuții și tot felul de scenarii apocaliptice.

Cetățenii din orașul Nijni Taghil, dar și conducerea fabricii, nu știau la ce să se aștepte.

În decembrie 2022, Vladimir Putin a renunțat să mai susțină și conferința anuală de presă la care urmau să participe și tot mai puținii jurnaliști străini, acreditați la Kremlin.

De asemenea, a fost anulată și tradiționala emisiune TV, transmisă în direct, în care președintele Rusiei răspundea la întrebările cetățenilor.

Totuși, o vizită de lucru la o fabrică de tancuri e un demers strategic, cu scopul de a motiva angajații și administratorii să producă mai mult dar și să rezolve problemele logistice care pun piedici fluxului de fabricație.

Moartea generalului

Alexei Fedorovici Maslov, un general în retragere în vârstă de 69 de ani, avea și el emoții. Din postura de manager al Departamentului Exporturi nu fusese invitat să-l întâmpine pe Putin și nici să participe la ședința președintelui cu conducerea fabricii.

Cariera lui activă se încheiase în 2011, iar înainte de retragere servise ca reprezentant al Rusiei la NATO, fiind adjunctul lui Dmitri Rogozin, un mare susținător al președintelui. 

Generalul fusese, printre altele, comandantul Forțelor Terestre din Rusia, în perioada 2004-2008, fiind transferat la NATO, unde a lucrat o perioadă de trei ani.

În 2011 a primit o sinecură la Uralvagonzavod, fiind specialist în tancuri, ca o recunoaștere a meritelor sale. Dar atunci nimeni nu se gândea la război.

Situația s-a deteriorat rapid după ce Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei, în 24 februarie 2022. O țesătură de neîncredere s-a așternut printre oficialii din armată și administrație. 

Participarea lui Putin la evenimentele publice e îndelung planificată, iar interacțiunea cu oameni din afara aparatului său administrativ e regizată cu grijă de FSB.

  • Generalul avea mijloacele și cunoștințele necesare pentru a organiza o lovitură de stat

Alexei Fedorovici Maslov a murit în ziua de Crăciun, fiind internat în spitalul militar din localitate, în data 24 decembrie, la o zi după ce liderul de la Kremlin își anulase vizita de la fabrica de tancuri.

Generalul nu era cunoscut ca suferind de afecțiuni cronice, sănătatea lui fiind într-o stare bună, au scris mai multe publicații, citând surse locale.  

Uzina din Nijni Taghil, octombrie 1942. A rămas cea mai mare fabrică de tancuri din Rusia – Foto: Hepta.ro

Operațiunea Valkiria, varianta rusă

În aceeași lună, au mai murit în condiții misterioase doi asociați, e vorba de Pavel Antonov și Vladimir Bidenov, primul parlamentar și membru al partidului de guvernământ Noua Rusie.

Într-un articol publicat de Jonathan Sweet și Mark Toth în revista americană „The Hill” s-a sugerat că a existat un complot pus la cale de generalul Maslov, care urma să-l elimine pe Vladimir Putin în timpul vizitei de la fabrica de tancuri.

Cât de aproape au fost Maslov și complicii săi necunoscuți în Nijni Taghil? Generalul avea mijloacele și cunoștințele necesare pentru a organiza o lovitură de stat. El a fost comandant șef al tuturor forțelor terestre din Rusia și mai târziu, reprezentantul militar al Rusiei la NATO. A avut contacte în Occident care s-ar fi putut dovedi utile pentru a ajuta la negocierea încheierii imediate a războiului din Ucraina”, a scris importanta revistă conservatoare „The Hill”.

Jurnaliștii americani fac o paralelă între planul generalului Maslov și „Operațiunea Valkiria” și  cea în care un grup de ofițeri germani a încercat să-l ucidă pe Hitler în iulie 1944.

Deși nu se știu prea multe detalii despre tentativa de lovitură de stat, sunt indicii că în armata Rusiei există ofițeri care nu sunt de acord cu războiul și cu pierderile suferite de trupele Moscovei.

A intrat pe radarul FSB

Legătura dintre moartea generalului și anularea unei vizite importante a lui Vladimir Putin, e greu de explicat altfel decât printr-o alertă primită de FSB.

Mark Hertling, un general american în rezervă, comandant al forțelor SUA din Europa, , l-a cunoscut pe Maslov și a spus despre el că a fost „un ofițer bine pregătit, care a încercat să profesionalizeze armata rusă. Din păcate, el a fost marginalizat după radicalizarea lui Putin. Mandatul său la comanda forțelor terestre a coincis cu începutul perioadei în care Putin a devenit din ce în ce mai dornic de a declanșa un conflict militar”.

Jurnaliștii americani de la „The Hill” consideră că FSB îl avea sub urmărire pe fostul general Maslov pentru că lucrase ca reprezentant la NATO și îl suspectau că are relații de colaborare cu serviciile de informații occidentale, dar și pentru că era foarte bine văzut de mulți ofițeri din armata rusă.

Frica de revoltă, dar și de o posibilă lovitură de stat l-a determinat pe președintele Rusiei să se izoleze. Participarea la evenimentele publice e îndelung planificată și interacțiunea lui Putin cu oameni din afara aparatului său administrativ e regizată cu grijă de FSB.

O altă metodă de a-l proteja pe liderul de la Kremlin e cea a înlăturării cu cinism a posibililor inamici de către „echipele morții”, formate și antrenate de GRU, agenția de spionaj a armatei, și FSB, serviciul secret al Rusiei.

Modul de lucru al acestora a ajuns în atenția opiniei publice de nenumărate ori în ultimii ani. 

Un lung șir de atentate și morți suspecte

Într-o investigație realizată de cotidianul USA Today, se arăta că 38 de oameni de afaceri, lideri politici, opozanți și militari au murit în condiții neelucidate între anii 2014 și 2017.

S-a intrat într-o etapă extrem de agresivă la scurt timp după ce Rusia a anexat Peninsula Crimeea și au început confruntările dintre separatiști și forțele ucrainene din regiunea Donbas.

De la începutul invadării Ucrainei, zeci de oligarhi, directori de companii și oameni politici și-au pierdut viața în condiții misterioase, fără ca autoritățile ruse să ancheteze decesele suspecte.

Moartea generalului Alexei Maslov arată gradul înalt de paranoia în care trăiește Vladimir Putin, dar și faptul că serviciile de informații rusești știu că în Armată există grupuri de ofițeri care îl contestă pe președintele Rusiei. 

31/01/2023 - Posted by | PRESA INTERNATIONALA | , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: