CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

PACTUL FRĂȚESC DINTRE COMUNIȘTII SOVIETICI ȘI NAZIȘTII GERMANI CARE NE-A NENOROCIT ȚARA ȘI POPORULAcum 84 de ani , la 23 august 1939, era semnat la Moscova pactul care ne-a nenorocit neamul și Țara, apoi continentul și într-un final lumea întreagă.

URSS a condamnat, de jure, consecințele pactului Stalin-Hitler la 24.09.1989, semnatar fiind chiar ultimul președinte al defunctei uniuni, Gorbaciov.

La fel, România și Republica Moldova au condamnat, la rândul lor, în perioada post-comunistă, acel pactscelerat și protocolul secret la acesta.

Declarații similare au făcut toate statele afectate în mod direct de acordul de acum peste opt decenii…

Ucraina rămâne unicul stat, care până în prezent nu a condamnat oficial consecințele pactului sovieto-nazist de la 23 august 1939.

Ucraina, beneficiara a 41% din teritoriile ocupate și anexate de URSS numai de la România (integral actuala regiune Cernăuți, cu Nordul Bucovinei, ținutul Herța și partea de nord-vest a fostului județ Hotin, plus Sudul Basarabiei, azi raioanele basarabene ale regiunii Odesa), este acum în plin război de independență cu Rusia unui nou dictator, Putin.

Or, să nu uităm că NECONDAMNAREA pactului Molotov-Ribbentrop până la anexarea Crimeei din martie 2014 de către Rusia, este o abținere strategică și premeditată, parte a politicii bivectoriale, practicată de Kiev în anii de independență de jure față de Moscova, începând cu 24 august 1991.

Foto: 23 august 1939. Reprezentanții Germaniei lui Hitler si ai URSS semnează în prezența lui Stalin pactul nazicomunist care dădea mână liberă Uniunii Sovietice să cotrpească Bucovina de Nord și Basarabia

Condamnarea oficială, expresă, de către Ucraina a pactului Ribbentrop- Molotov și a protocolului secret la acesta, chiar și în această perioadă grea pentru ea, ar trebui să continue procesul în desfășurare de reconciliere a relațiilor ucraino-române, odată cu demararea a sprijinului diplomatic și ajutoarelor trasfrontaliere ale României, bazate pe adevărata și nu numai declarata bună vecinătate și prietenie dintre țările și popoarele român și ucrainean.

Indispensabilă procesului de reconciliere româno-ucraineană în chestiunile istorice, ar trebui să fie adevărata protecție a drepturilor persoanelor aparținând minorității naționale românești, reprezentante ale comunităților istorice autohtone românești din teritoriile ajunse din componența României în cea a Ucrainei, consecință directă a pactului dintre doi tirani, Stalin și Hitler, de acum 84 de ani.

Aici și acum, ar trebui să se dea cea mai mare bătălie a diplomației române, în ce privește soarta și drepturile legitime ale românilor din Ucraina, supraviețuitori chiar și captivi de mai multe generații în granițele impuse în mod arbitrar de tiranii planetei – Hitler și Stalin! În mod civilizat, cu argumente istorice și juridice, nu în mod barbar și nedemocratic, de care s-au cam săturat ambele state.

Repet – AICI și ACUM, NU DUPĂ finalizarea războiului de independență a Ucrainei față de Rusia, când există probabilitatea să fie diminuat sprijinul actual, foarte consistent al României și al poporului român în lupta poporului ucrainean pentru independență, libertate și neatârnare.

Sursa: Anatol Popescu, președintele Societății „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa, prin BucPress.

Publicitate

17/01/2023 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , , , , ,

Un comentariu »

  1. A republicat asta pe startachim blog.

    Apreciază

    Comentariu de starchim01 | 17/01/2023 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: