CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

De ce au încercat comuniștii să-l transforme pe Moş Crăciun în Moş Gerilă?


La începutul anilor 50, comuniştii au decis să-l distrugă pe Moş Crăciun şi să-l înlocuiască cu Moş Gerilă, o invenţie menită să şteargă din conştiinţa poporului român, pe care îl voiau ateu.

Bradul de Crăciun, Moş Crăciun şi sărbătoarea Creştină a Naşterii Domnului nu erau îngrădite și au fost ”libere”imediat după acapararea puterii de către comuniști, până spre sfârşitul anilor ’40. Imediat după 30 decembrie 1947 a fost întreruptă tradiţia sărbătoririi Bobotezei la Palat, unde patriarhul venea „cu botezul” la suveran.

La 6 ianuarie 1948 însă, regele Mihai I era deja plecat din ţară, iar reprezentanţii Prezidiului Republicii Populare Române nu erau foarte ataşaţi de sărbătorile creştine sau nu-şi mai puteau manifesta credinţa religioasă.

Dacă la această tradiţie în relaţiile dintre Biserica Ortodoxă şi Stat s-a putut renunţa foarte uşor, altfel au stat lucrurile cu cele două mari sărbători creştine: Învierea şi Naşterea Domnului.Prima măsură luată de comunişti de a şterge Crăciunul din calendarul românilor, a fost transformarea zilelor de 25 şi 26 decembrie în zile lucrătoare.

În paralel, conducerea partidului comunist îşi propusese încă din 1948 să deplaseze atenţia publică dinspre sărbătorile pascale spre aniversarea de la 1 mai, ziua Muncii, şi dinspre Crăciun spre Anul Nou şi spre „aniversarea” proclamării Republicii, la 30 decembrie. Mai mulţi clerici sesizau şi o încercare a autorităţilor comuniste de a înlocui credinţa cu o nouă „religie” (seculară) care îşi avea proprii „sfinţi”, începând cu Marx şi terminând cu Stalin.

Începând cu 1948, zilele de sărbătoare creştină au fost transformate în zile obişnuite de lucru, iar în ziarele vremii moşul cu barbă albă şi haine roşii, care aducea daruri copiilor cuminţi, a început să apară cu denumirea de Moş Gerilă. 

Sărbătorile de Crăciun s-au transformat în Sărbători de iarnă, iar bradul de Crăciun a devenit Pom de iarnă

Startul sărbătorilor de iarnă se dădea după 27 decembrie, când trecea Sărbătoarea sfântă. Moş Gerilă venea în ultimele nopţi din an, 30 sau 31 decembrie.

Moşul comunist Gerilă nu numai că preluase atribuţiile lui Moş Crăciun, acelea de a aduce daruri copiilor, dar i s-au dat şi trăsături de activist de partid. Serbările Pomului de Iarnă erau organizate de comunişti în fabrici şi uzine, unde copiii erau chemaţi în faţa Moşului să spună poezii şi erau răsplătiţi cu pungi cu dulciuri.

Versurile special create pentru noul moş Gerilă, aveau şi ele iz socialist: copii cât mai cuminţi, cu note mari, clase fără corigenţi, cadouri cât mai puţine:

„Moş Gerilă toţi îmi spun
Că eşti darnic şi eşti bun
Dar să stii mai din’ainte C-am fost băieţel cuminte,
Şi mai spun aşa să ştii
Ca eu nu-ţi cer jucării
Cum ţi-ar cere şi alţi copii.
Însă nu m-aş supăra
Dacă tot mi-ai da ceva”

Moş Gerilă şi darurile lui erau produsul societăţii comuniste, iar recunoştinţa copiilor trebuia să se întoarcă către partid. Mesajele din revistele pentru pionieri şi UTC-işti îndemnau în acest sens.

„Anotimpul alb, zilele care au mai rămas pînă la sfîrşitului anului calendaristic poartă gîndurile copiilor de la bradul frumos împodobit ce scînteiază în lumina jocului de artificii, la sacul plin cu daruri al lui Moş Gerilă, pe care-l întîmpină cu voioşia cîntecului, cu fapte frumoase, cu notele bune şi foarte bune din carnetul de elev.

Surprizele care-i aşteaptă sînt multe şi foarte plăcute căci societatea noastră s-a îngrijit din vreme ca cei aproape 4,2 milioane de copii ai ţării să aibă o vacanţă plină de bucurii, iar tradiţionalele sărbători ale pomului de iarnă să fie mai strălucitoare ca oricînd. Anul 1979, anul Congresului al XII-lea al partidului şi al celei de a 35-a aniversări a eliberării patriei, a fost un an în care şi munca părinţilor a fost mai bună”, scria revista ”Cutezătorii” din anii 80.

Pluguşorul comunist

Nu doar numele Moşului l-au schimbat comuniştii, ci şi cântecele şi colindele specifice Sărbătorilor de Iarnă. Pluguşorul în varianta clasică a dispărut vreme de câteva decenii, sub Ceauşescu, fiind înlocuit cu o variantă agreată de partid, în care copiii şi tinerii care mergeau la uratul nu uitau să amintească recunoştinţa faţă de partid şi, mai ales, faţă de secretarul său general, tovarăşul Nicolae Ceauşescu.

Aho, aho, copii şi fraţi/ Staţi puţin şi nu mînaţi/ Şi urarea mi-ascultaţi/ C-am pornit-o de cu zori/ Prin ţară colindători/ Prin oraşe, prin comune/ Cu urările străbune/ De viaţă, de sănătate/ La constructorii voinici/ La mineri, la-nvăţători/ Că ni-e ţara cîmp de flori/ Răsădit de muncitori/ Tînăr să se-nalţe-n soare/ Cu uzine, cu ogoare/Şi cu vise minunate (…)Anul care s-a-ncheiat/ A fost mîndru … Pentru zile minunate/ De partid asigurate/Anul care s-a-ncheiat/A fost mîndru şi bogat/Am’nălţat un imn ales/ Pentru-al XII-lea Congres/Cîntând dragostea fierbinte/ Pentru bravul preşedinte/Reales de-al ţării For/ Şi de întregul popor/ Să ne fie înainte/Înţelept conducător/ Nalt exemplu, far şi zbor ….” suna Pluguşorul din 1980.

Crăciun pe furiş

Copiii intrau în vacanţa de iarnă după 22 decembrie. Cum zilele de Crăciun erau lucrătoare şi startul Sărbătorilor de Iarnă se dădea după 27 decembrie, abia după această dată era indicată amenajarea pomului de iarnă în casele românilor. Cei care amenajau bradul mai devreme îl ţineau departe de ferestre şi evitau instalaţiile de iluminat pentru a nu atrage atenţia. Cum beteala nu se găsea în magazine, brazii erau împodobiţi cu globuleţe şi aranjamente din hârtie creponată.

Revelionul era ziua principală a Sărbătorilor de Iarnă. Românii făceau trecerea dintre ani, odată cu mesajul tovarăşului Nicolae Ceauşescu, transmis la televizor.

”Dragi tovarăşi şi preteni, cetăţeni ai Republicii Socialiste România, intrăm în noul an cu încrederea deplină în forţele poporului nostru, în capacitatea sa creatoare. Pe baza realizărilor de până acum, privim cu încredere deplină în realizarea programelor de dezvoltare economico-socială, în victoria socialismului şi comunismului în patria noastră”, spunea Nicolae Ceauşescu, la Revelionul din 1988, ultimul său mesaj transmis în noaptea dintre ani.

Moş Gerilă a murit odată cu Ceauşescu, în decembrie 1989.

Publicitate

25/12/2022 - Posted by | CREDINTA | , , , , , , , , , , ,

6 comentarii »

 1. Foarte bine au facut, si asa daca ne gandim si din punct religios e o prostie (pentru ca tema principala a Craciunului e nasterea lui IIsus, nu Mos Craciun, nu reni, nu cadouri si brad ma apuca si rasul nu exista brazi in Israel), si daca esti ateu e tot o tampenie, iar ca traditie populara- in unele parti ale tarii brazii se folosesc la inmormantari! nu mai spun de impactul daunator asupra copiilor. Si de impactul de mediu, brazii astia ar fi trebuit sa creasca si sa reimpadureasca munii nostrii taiati de firmele capitaliste fara mila si responsabilitate fata de Romania.Si noi stam sa ne ft.. astia si nu ne lasa nici sa fim colegi de Schengen, dupa ce ne iau resursele si ne reguleaza femeile. Jos capitalismul!

  Apreciază

  Comentariu de dr. Sergiu Fendrihan | 26/12/2022 | Răspunde

 2. Bați câmpii în cel mai pur stil comunist, domnule, fost tovarăș!
  D-ta încerci să minimalizezi barbaria ateistă comunistă, încercând să spui că obiceiurile și tradițiile populare care însoțesc această mare sărbătoare religioasă, ar fi nocive și chiar… antiecologice …))
  ”Uiți”că domnii comuniștii preluaseră multe din tradițiile creștine (plugușorul, bradul de Crăciun devenit ”pomul de iarnă”, sau” moș gerilă” în locul lui Moș Crăciun, etc) și le transformaseră in propagandă pentru regim, golită de sens creștin.
  Au demolat biserici si mănăstiri sau le-au schimbat destinația, au anulat zilele de sărbătoare creștină și au introdus sărbători străine de tradițiile naționale, fără să mai vorbim de persecutarea în masă a membrilor unor confesiuni. Mai rău ca turcii !
  Uite că acum d-ta bați câmpii și încerci să contrapui sărbătorii luminate a Nașterii Domnului, probleme care nu au nici o legătură cu subiectul. Tipic pentru imbecilitatea propagandei comuniste. Ești jalnic ”
  Jos comunismul !

  Apreciază

  Comentariu de cersipamantromanesc | 26/12/2022 | Răspunde

  • JALNIC SUNTETI DUMNEAVOASTRA – EU VORBESC CU DUMNEAVOASTRA CU RESPECT NU CU TU. ASA CA NU AVETI EDUCATIE DE ACASA , SUNT UN OM DE STIINTA PENSIONAR SI MERIT RESPECT SI VA PERMITETI SA MA LUATI LA PER TU. NU AVETI DECAT CU PARINTII SI BUNICII DVS .CETATENE FLASNETA CAPITALISTA, PAI CATE BISERICI S AU TRACTAT CA SA NU FIE DEMOLATE. JOS CAPITALISMUL! IN VEST AM VAZUT BISERICI DEVENITE HOTELURI SI DISCOTECI. DUMEAVOASTRA CE PROFESIE AVETI IN AFARA DE SCARTA SCARTA PE INTERNET CA NU VA PLATESTE NIMENI PENTRU ASTA? FACETI POPA CA UNU IN PLUS E TOT UNA.FABRICI SI UZINE NUMAI AVEM ASA CA AVEM PRODUCTIE MARE DE POPI LA HECTAR. CU ASTA AM TERMINAT MA DEZABONEZ DE LA BLO (E)GUL DUMITALE. NU VA SALUT.

   Apreciază

   Comentariu de dr. Sergiu Fendrihan | 26/12/2022 | Răspunde

 3. Dacă vrei să-ți vorbesc cu dumneavoastră, încearcă să respecti suferințele prin care a trecut acest popor și multe alte popoare ale lumii și să nu încerci să justifici crimele comuniste care au întunecat întreg secolul XX.
  De asemenea, abține-te de la obrăznicii de genul ”foarte bine au făcut,comuniștii că au incercat să distrugă tradițiile și obiceiurile” poporului român.
  Dumneata chiar nu ai rușine să calci in picioare și să îți bați joc de jertfa miilor de oameni care au luptat la Revoluție împotriva zdrențelor comuniste cățărate la putere prin trădare, cu ajutorul tâlharilor de la Răsărit?
  Ai văzut în vest biserici dezafectate ?Statui ale lui Marx și Engels nu ai văzut? Află că ce ai văzut tu este rodul luptei neomarxiștilor care,în urmă cu aproape patru decenii, după un moment de derută provocat de prăbușirea sistemului comunist, au ridicat din nou capul si se infiltrează in sferele puterii !
  Aia sunt Tovarășii tăi de idei , scumpete !
  Pretinzi să fii respectat ? Ce să respect la tine ? Obrăznicia, ignoranța crasă, gândirea vicioasă, încăpățînarea de a vedea negrul alb și albul, negru?

  Apreciază

  Comentariu de cersipamantromanesc | 26/12/2022 | Răspunde

  • A fost o cotrarevolutie, eu tin cu sistremul socialist care a dat la toti un loc de munca si un apartament la milioane de oameni si i a adus pe bietii tarani analfabeti de la tara si i a transformat in oameni moderni. In continuare sunteti nepoliticos si imi vorbiti cu tu in loc de dumneavoastra ceea ce denota ca nu aveti destula educatie va reamintesc ca sunt unul dintre cei mai buni oameni de stiinta din tara, acum la pensie si conferentiar universitar cu doua doctorate dar in primul rand cettean cu aceleasi drepturi si obligatii. Respectul intre cetateni este necesar pentru dialog corect si real intre cetateni.Cel mai destept renunta drept care nu o sa mai avem nici o comunicare . Dumneata nu respecti nici alte opinii suntem 8 miliarde ce cetateni egali ai Terrei si sunt 1000 de pareri. Vad cu ingrijorare ridicarea fascismului si legionarismului ,a xenofobiei ca noua amenintare a acestui inceput de secol.Plus razboiul nedrept de tip imperialist a Rusiei capitaliste contra Ucrainei. Plus tampirea oamenilor prin religiile existente, au ajuns oamenii sa aiba ura fata de oamenii de stiinta si de medici si sa nu mai aiba nici cele mai elementare cunostinte de fizica, chimie, biologie etc si sa ajunga la aberatii ca lumea e numai de 6000 de ani, pamantul e plat, vaccinul anticovid modifica ADN ul uman, ca asa zisa elita vrea sa omoare si sa reduca populatia, si alte asemenea elucubratii. Viiitorul este la STIINTEI, AL SOCIALISMULUI, AL DREPTATII SOCIALE, A RESPECTARII FIECARUI OM INDIFERENT DE RASA, SEX, RELIGIE, PROVENIENTA SOCIALA PREGATIRE SI ASA MAI DEPARTE A PACII SI INTELEGERII INTRE OAMENI SI POPOARE, A NEAMESTECULUI IN TREBURILE INTERNE, A COLABORARII SI ELIMINARII COMPLETE A COLONIALISMULUI SCLAVIEI SI NEOCOLONIALISMULUI, A EXPLOATARII OMULUI DE CATRE OM.

   Apreciază

   Comentariu de dr. Sergiu Fendrihan | 27/12/2022 | Răspunde

 4. Și robii aveau un loc de muncă!…
  Oamenii au plecat de la țară la oraș, forțați de faptul că li s-a luat pământul și pentru că erau plătiți cu salarii de mizerie (8 lei/ziua muncă).
  În această situație, producția agricolă s-a prăbușit și a apărut o penurie gravă de alimente, transformată în foamete.
  Periodic, intr-o țară binecuvântată de natură ca România, se introduceau cartelele pentru alimente, uneori și pentru alte produse de larg consum.
  Cât privește industrializarea forțată, aceasta o provocat un val de migrație nemaiîntâlnit de la sat la oraș, care a creat o gravă problemă a locuințelor.
  Așa se face ca oamenii așteptau zeci de ani să li se distribuie o locuință, pentru că salariile pe care le primeau nu le permiteau să-și construiască singuri o casă.
  În tot acest timp familii intregi locuiau inghesuite ”la comun”, în condiții de nedescris, de multe ori fără baie.
  Urmările acestei politici iresponsabile se resimt până in zilele noastre in care , sute de mii de foști CAP-iști primesc și acum pensii de doar 100 sau două sute de lei lunar, calculate in funcție de veniturile de mizerie avute in ”anii luminoși ai socialismului victorios” pe care îl idealizezi dumneata.
  Nu prea se înțelege ce e cu cererea d-tale de a fi scos de pe listă. Dacă dorești să nu mai citești acest blog, nu te oprește nimeni.
  Nu-mi face nici o plăcere să tot dau definiția revoluției și a contrarevoluției,și dumneata să te obstinezi să te faci că nu pricepi, sau să nu vrei să pricepi.
  Jos comunismul, dragă!

  Apreciază

  Comentariu de cersipamantromanesc | 27/12/2022 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: