MIZERIILE PROPAGANDEI RUSE ȘI LUPTA EI PENTRU DEMORALIZAREA ȘI DEZINFORMAREA PUBLICULUI UCRAINEAN

„Ucrainenii vor îngheța iarna aceasta.” „Rușii vor distruge toate centralele electrice.” „Ucraina este condamnată”.
Aceste mesaje cheie care au fost publicate sistematic de către rețeaua de canale anonime Telegram încă de la mijlocul toamnei.
În 2021, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a informat oficial publicul, că o serie de canale de pe Telegram, inclusiv „Legitimny”, „Rezident”, „Spletnitsa”, „ZeRada”, funcționează în interesul Serviciile speciale ale Rusiei, încercând să destabilizeze situația socio-politică din Ucraina.
În ciuda acestui fapt, audiența lor ucraineană rămâne uriașă, așa că mesajele și apelurile filmate pe aceste platforme își fac loc în discuțiile locale pe rețelele de socializare și mesagerii de chat.
Publicația https://www.ukrinform.net relatează că Centrul pentru Comunicare Strategică și Securitate Informațională explică cum rușii încearcă să-i demoralizeze pe ucraineni și să semene neîncrederea în rândul lor prin canale anonime Telegram,
Întuneric și deznădejde. Mesaje pe canalele Telegram
Campania de demoralizare a ucrainenilor se bazează pe descrieri sumbre ale viitorului apocaliptic al orașelor ucrainene, care ar trebui să fie scufundate în întuneric și frig ca urmare a atacurilor cu rachete. O componentă importantă este repetarea regulată a mesajelor simple care se împletesc cu raportări presupuse neutre.
Astfel, cititorii sunt convinși că:
● Atacurile rusești cu rachete vor dura la nesfârșit și este imposibil să te aperi împotriva lor;
● Infrastructura critică ucraineană va fi în curând scoasă din funcțiune, iar sectorul energetic nu o va putea menține;
● Întreruperile prelungite vor duce la o catastrofă umanitară și la o creștere semnificativă a ratei criminalității în orașe;
● În contextul crizei, Guvernul ucrainean nu va putea face față provocărilor și va fi neajutorat.
Armata ucraineană și experții în energie asigură că eficiența apărării aeriene ucrainene a crescut semnificativ. Asrfel, în timpul unui bombardament masiv al infrastructurii energetice din 10 octombrie, peste 50% dintre rachetele rusești au fost doborâte (43 din 84), pe 23 noiembrie – mai mult de 70% (51 din 84). 70), la 5 decembrie — 85% (60 din 70).
Eforturile experților în energie vizează nu numai repararea promptă a obiectelor deteriorate și restabilirea alimentării cu energie, ci și menținerea sistemului de alimentare în stare de funcționare prin echilibrarea acestuia. Rețeaua existentă este prea puternică pentru a fi complet întreruptă, dar, de asemenea, este imposibil să fie evitate întreruperile de urgență și de stabilizare.
Restricționarea iluminatului stradal în condițiile de lumină naturală mai scurtă toamna și iarna a avut un impact negativ asupra siguranței rutiere, dar nu a condus niciodată la o creștere a criminalității.
În planificarea unei invazii la scară largă, Kremlinul a contat aparent pe „neputința guvernului ucrainean”, dar Ucraina nu s-a „năruit” de la primele lovituri și a fost capabilă să provoace înfrângeri dureroase inamicului atât pe câmpul de luptă, cât și pe arena internațională.
În condițiile războiului, Ucraina a dovedit stabilitate instituțională și și-a asigurat un sprijin puternic al partenerilor săi. Atacurile asupra infrastructurii energetice reprezintă o provocare majoră pe care Ucraina o va înfrunta și în continuare.
În același timp, canalele Telegram încearcă să provoace cât mai multă neliniște în rândurile publicului, să transforme nemulțumirea generală a oamenilor , în ură față de guvernul central, autoritățile locale, locuitorii din alte regiuni și chiar propriii vecini care pare să petreacă mai multe ore fără pene de curent.
Publicul țintă este convins cu sârguință că este „tratat incorect”.
Publicațiile se bazează atât pe informații reale, cât și pe falsuri. Sunt interpretate cu reacredință declarații ale oficialităților ucrainene și fragmente din publicații din mass-media străină. În același timp, mesajele răuvoitoare sunt transmise prin „comentariile unor participanți la discuții”. Printre altele, cele mai frecvente sunt:
● fragmente din „scrisori ale cititorilor nemulțumiți” (deși nu există feedback de la astfel de canale);
● fotografii cu „documente oficiale”, în jurul cărora se construiește conspirația;
● extrase din „note analitice” false furnizate de „surse din biroul prezidențial”.
Un vector major în eforturile de a demoraliza ucrainenii este campania de calomnii care vizează refugiații ucraineni în țările UE, în primul rând Polonia.
Cititorilor li se impune impresia că:
- refugiații sunt lăsați să se descurce singuri, deoarece sprijinul lor este în scădere, în timp ce guvernul Ucrainei ignoră problemele cetățenilor din străinătate;
- Ucrainenii intră în mod regulat în tot felul de altercații, provocând sau devenind victime ale atacurilor locuitorilor locali agresivi.
Mesaje similare sunt răspândite și de resursele de propagandă rusă care nu le imită pe cele ucrainene. Campania are ca scop să-i facă pe ucraineni să se simtă fără speranță, deoarece „nimeni nu îi așteaptă” și „nu există locuri unde să se refugieze”.
Acest lucru este din nou menit să impulsioneze ideea că singura cale de ieșire este oprirea rezistenței și acceptarea „pacii cu orice preț”.
Administratorii canalului se asigură că îi pun pe cei care au plecat și pe cei care au rămas unul împotriva celuilalt, pentru a crea un curent suplimentar de falsă polarizare a societății.
Principala țintă este demoralizarea și disperarea. Ce vrea inamicul?
Circulația și numeroasele repetări ale acestor mesaje au ca scop demoralizarea ucrainenilor și devalorizarea luptei sale eroice împotriva invadatorilor. Propagandiștii ruși lucrează pentru:
- privarea ucrainenilor de credința în victorie și convingrea lor că rezistența este zadarnică;
- Rostogolirea ideii că nu rușii sunt responsabili pentru orice nouă distrugere, ci Forțele de Apărare ale Ucrainei și conducerea militară și politică a țării care refuză să cedeze inamicului;
- Subminarea încrederii cetățenilor în propria lor armată, reducerea nivelulului de sprijin pentru personalul militar și voluntari și în special a sprijinului financiar;
- Convingerea societății ucrainene că nu există alternativă pentru a face concesii inamicului și că pierderea teritoriilor și a suveranității este inevitabilă.
- Promovarea încercărilor de a descrie loviturile rusești ca acte de răzbunare împotriva ucrainenilor pentru distrugerea podului Crimeea sau alte sabotaje făcute pe teritoriul Federației Ruse, transferând astfel responsabilitatea de la agresor la victimă, încercând astfel să se insufle ucrainenilor sindromul Stockholm.
Canalele Telegram menționate mai sus mimează starea de spirit a ucrainenilor, lăsând impresia că „simpatizează” cu suferințele ucrainenilor și chiar condamnă acțiunile Rusiei (asigurându-se totodată să discrediteze Forțele Armate și conducerea Ucrainei). Doar că anumite fraze și poziții dezvăluie adevărata natură rusească a acestor canale.
Prin urmare, principala sarcină a manipulatorilor este de a răspândi disperarea în rândul ucrainenilor și de a le alimenta dorința de a pune capăt războiului, sau cel puțin de a opri bombardarea infrastructurii lor, dând agresorilor ceea ce își doresc.
Trebuie reținut că atunci când Kremlinul semnalează că dorește „negocieri”, „încetare a focului” sau „armistițiu”, intenția reală este de a obține o pauză operațională pentru a restabili și a dezvolta capacitatea forțelor lor terestre.
Acesta este scopul eforturilor atât publice, cât și private ale diplomației ruse și a terorii rachetelor împotriva orașelor ucrainene.
Canalele Telegram anonime asigură suportul informațional pentru această masivă operațiune de demoralizare și dezinformare , țintind opinia publică, încercând să manipuleze ucrainenii și să submineze unitatea și spiritul lor de rezistență în fața agresorilor ruși.
Astfel de „sugestii” ar trebui privite critic. Mormintele comune descoperite pe teritoriile eliberate din Harkov și regiunea Herson au demonstrat mai bine decât orice, că ocupația rusă este mult mai periculoasă pentru civili decât loviturile cu rachete sau întreruperile de curent. Doar expulzarea inamicului din Ucraina va garanta siguranța și va salva vieți omenești.
Niciun comentariu până acum.
Lasă un răspuns