CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

DEZVĂLUIRI: ROLUL SERVICIILOR SECRETE COMUNISTE ÎN SUBJUGAREA SOCIETĂȚII ROMÂNEȘTI


Publicația https://historia.ro scrie că la data de 19 aprilie 1943, Stalin a ordonat înfiinţarea de către N.K.V.D. (unul dintre serviciile secrete sovietice), a unei unităţi speciale care a primit numele de ,,Smerş“ și a cărei activitate includea printre altele „filtrarea” soldaților recuperați din prizonierat, ca și „filtrarea” populației din teritoriile eliberate sau din cele ocupate de Armata Roșie în Europa Răsăriteană.


SMERȘ (abrevierea de la smert șpionam – moarte spionilor), s-a constituit în România începând din anul 1944 şi a fost sprijinită de secretarul Ministerului român de Interne, pe numele său real Baruh Tescovici, alias Teohari Georgescu.

Numele românesc al Smerșului sovietic era ,,Brigada Mobilă“ şi avea ca misiuni principale : să convingă populaţia că întregul aparat de stat al ramurilor burgheze este vinovat de dezastrul ţării şi trebuia neutralizat, iar în anumite cazuri chiar lichidat; partidele istorice deveneau automat agenturi ale spionajului fascist şi imperialist şi trebuiau desfiinţate; unitatea trebuia să lichideze elita intelectuală, economico-financiară şi politică a ţării, care urma să fie înlocuită cu noile cadre formate la Moscova; să contribuie la crearea în România a unei societăţi de tip sovietic; să constituie nucleul din care se va organiza noul serviciu de informaţii al României şi poliţia politică internă.

,,Brigada Mobilă a fost organizată de şeful I.N.U. pentru România (Departamentul Exterior al servicilor secrete sovietice), generalul A. Saharovski.

Pe plan intern unitatea era coordonată de generalul Pantelei Bodnarenko, (alias Gheorghe Pintilie ), însă la vedere şeful ei era colonelul, devenit general, Boris Grunberg, care şi-a schimbat numele în Alexandru Nikolski, unul dintre cei mai temuţi şefi care au acționat în timpul procesului de distrugere al elitelor româneşti.

Nikolski/Grunberg (foto) s-a născut in Chișinău în 1915) unde a devenit membru UTC (1932).

În 1940, când Basarabia a fost cotropită de URSS, el a ales cetățenia sovietică si a fost primit în INU, la recomandarea secretarului sovietului orășenesc, Iuri Efimov.

La 23 martie 1941, Boris Grunberg alias Alexandru Nicolski, incadrat ca ofiter ilegal al INU si instruit să desfasoare misiuni de spionaj in România.

La 26 mai 1941, el a fost trimis clandestin în Romania, dar a fost arestat in aceeasi zi de organele de graniceri.

In iulie 1941, Grunberg/Nicolski a fost condamnat la muncă silnica și trimis in penitenciarul Aiud, de unde a fost eliberat in august 1944.

In octombrie 1944, INU l-a infiltrat în Directia Generala a Politiei și în martie 1945 l-a numit șef al Corpului Detectivilor care a fost rebotezat apoi „Brigada Mobila.”

Trebuie remarcată preocuparea acestor nemernici de a-şi schimba numele, de a se ”româniza”, pentru a ascunde mai bine identitatea lor reală, scrie http://www.ziua.ro.

În luna mai anul 1946 este judecat într-un simulacru de proces lotul Antonescu şi sunt efectuate execuţiile, iar după această dată încep să fie descoperite şi trâmbiţate în presă o serie întreagă de „comploturi”, în care protagoniştii sunt nume marcante ale scenei politice.

Din luna martie anul 1947 se declanşează o serie de arestări între membrii PNŢ şi PNL, efectuate în manieră stalinistă, adică în timpul nopţii, fără mandat de arestare și fără ca celui arestat să i se comunice motivul .

În vara anului 1947 are loc operaţiunea Tămădău, când conducerea PNŢ este arestată cu excepţia lui Iuliu Maniu, care va fi arestat şi el a doua zi, după acest eveniment.

Arestările erau precedate în presă de articole atât de incitante şi violente, încât oricine îşi dădea seama că procesele celor arestaţi erau deja consumate înainte chiar de a începe.

Poziţia puterii fusese exprimată şi acesta era singurul criteriu care sta la baza justiției din România sovietizată a acelei vremi.

Pe de altă parte aceeaşi putere provoca o serie de rupturi în sânul celorlalte formaţiuni politice, încercând atomizarea lor, folosind pentru aceasta oportunismul unora dintre membrii acestor partide. Astfel au luat naştere o serie de formaţiuni minuscule, care puteau fi foarte uşor controlate de PCR şi cu care acesta se coaliza, conştient fiind că anihilarea lor va fi mult mai lesnicioasă.

Printr-o tactică similară sunt înlăturaţi liderii PNL şi PSDI (Titel Petrescu), apoi „partenerii de drum” precum PNL-Tătărescu.

Foto: Memorialul victimelor comunismului şi al rezistenţei de la închisoarea din Sighetu Marmației 

Liderii politici vor fi concentraţi la penitenciarul Sighet şi supuşi unui regim de izolare şi înfometare care viza exterminarea lor.

Nu mai au avut nume proprii, ei devenind simple numere.

Aici se vor stinge rând pe rând nume marcante pentru politica şi cultura noastră. Iuliu Maniu, omul politic recunoscut ca o personalitate de o probitate morală incontestabilă, sfârşeşte neştiut de nimeni în condiţii de mizerie inimaginabile, într-o celulă din Sighet, mâncat de viermi şi singurătate.

PCR-ul nu şi-a uitat adversarii săi ideologici cei mai acerbi, legionarii.

Arestările operate în sânul Gărzii de Fier sunt de ordinul miilor iar anchetele la care sunt supuşi membrii acesteia au cunoscut o duritate extremă.

Fascist devine sinonim absolut cu legionar, iar legionar a devenit o etichetă într-atât de stigmatizantă, încât cel catalogat astfel nu şi-o va putea şterge niciodată.

Partidul era necruţător nu doar cu adversarii declaraţi, dar chiar cu proprii membri, iar procesul şi execuţia vechiului comunist Lucreţiu Pătrăşcanu sunt un exemplu edificator în acest sens.

S-a constatat că regimurile comuniste, în genere nu agreau prea mult intelectualii şi de cele mai multe ori când ei ajungeau în eşaloanele de conducere erau înlăturaţi.

Acesta a fost cazul şi lui Lucreţiu Pătrăşcanu, procesul lui fiind unul desfăşurat după reţeta stalinistă, cu acuzaţii fantasmagorice de trădare şi complot.

Fără milă sau remuşcări, puterea comunistă îşi jertfea proprii fii, modelul era acelaşi cu cel sovietic, unde cei mai apropiaţi colaboratori ai lui Stalin şi cei mai cunoscuţi doctrinari ai partidului căzuseră rând pe rând.

 Teama, frica de intelectualitate se va manifesta şi prin metamorfozarea nefericită a uneia dintre principalele instituţii de cultură româneşti, Academia, unde se produc epurări masive ale membrilor ei şi mulţi dintre ei ajung în întunecatul Sighet.

Ziarişti, academicieni, poeţi, oameni de ştiinţă, în măsura în care nu au înţeles să încheie pact cu puterea politică criminală, au intrat în moara represiunii, plătind cu viaţa sau cu anii tinereţii lor verticalitatea morală pe care şi-au impus-o.

Dealtfel intelectualitatea a rămas de la început şi până în ultimele zile ale regimului comunist partea societăţii care nu a încetat să ridice glasuri de protest, uneori mai vehemente, altădată mai firave, dar niciodată nu a existat docilitate absolută şi de aici poate şi încrâncenarea şi neîncrederea pe care liderii comunişti au manifestat-o mereu faţă de această categorie socială.

 Pentru a reuşi să implice în procese politice de trădare naţională pe toţi participanţii la guvernările anterioare se vor constitui loturi de inculpaţi care adesea nici nu se cunoşteau între ei şi se brodează scenarii lipsite de sens din care probabil că nici măcar judecătorii nu înţelegeau mare lucru.

Noua instituţie a acuzatorilor publici, preluată după patent sovietic, îşi făcea din plin datoria, acuzările curgeau vertiginos şi în loc de fapte concrete sălile tribunalelor poporului răsunau de acuze precum „vampiri care au supt sângele celor mai buni fii ai poporului”.

Astfel ajung în închisoare numeroase personalităţi ştiinţifice şi economice, simpli tehnicieni care încercaseră într-o perioadă cruntă ca cel de al II-lea Război mondial să nu lase ţara în colaps economic.

Ei nu aveau apartenenţă politică, însă PCR-ul considera trădător pe oricine se situa în afara lui. Astfel elitele din toate domeniile vor fi nu doar înlăturate, ci pur şi simplu suprimate.

Nici armata nu a fost cruţată, criteriul politic funcţionând şi în acest caz.

Diviziile „Tudor Vladimirescu” şi „Horia, Cloşca şi Crişan”, constituite din foști prizonieri români trădători, veniți cu tancurile sovietice, vor constitui nucleul noii armate a RPR, vechea armată a României fiind distrusă, în timp ce generalii şi strategii ei de marcă putrezeau în beciurile închisorilor comuniste.

Pentru reformarea armatei, ca şi în celelalte sectoare, au fost trimişi consilieri sovietici care nu de puţine ori vor intra în conflict cu ofiţerii români.

În noaptea de 14 spre 15 mai 1948 au fost arestaţi 15.000 de membri şi presupuşi susţinători ai Mişcării Legionare iar din centrele universitare din Iaşi, Bucureşti şi Cluj au fost arestaţi 1000 de studenţi.

În 20 mai au fost arestaţi 3000 de ofiţeri ai armatei române, 2000 de membri ai P.N.Ţ. şi P.N.L.

Operaţiunea de arestare a purtat numele de cod de ,,Gayaneh“, denumire dată de Stalin şi încredinţată generalului Pantelei Bodnarenko, alias Gheorghe Pintilie .

Ea a început printr-un raport al Ministerului de Interne în care erau analizate: problema legionară, organizaţiile subversive, Biserica, sectele religioase, partidele politice, elementele din fostul P.N.Ţ. şi care concluziona necesitatea declanşării arestărilor“ .

În 19 august 1948 din Serviciul Special de Informaţii (SSI), care se afla sub conducerea lui Gheorghe Pintilie şi Emil Bodnăraş, au fost arestați aproximativ 1000 de ofiţeri.

La 1 decembrie este desfiinţată Biserica greco-catolică şi este arestată și aruncată în pușcării ierarhia ei.

Treptat, noua putere instituia ca lege supremă – teroarea, iar populaţia gulagului românesc sporea mereu, pentru ca regimul marionetelor sovietice să se simtă stăpân deplin peste poporul român.

Publicitate

08/12/2022 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: