CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

6 decembrie: SĂRBĂTORIREA Sfântului Nicolae, ziua care marchează începutul sărbătorilor de iarnă și perioada cadourilor


sfantul-nicolae

Sfantul Nicolae – Ierarhul din Mira

În calendarul creștin-ortodox în ziua de 6 decembrie, îl sărbătorim pe Sfântul Nicolae. Este ziua care marchează începutul sărbătorilor de iarnă și perioada cadourilor.
Tradiția spune că, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii care au fost cuminți tot anul primesc cadouri, dulciuri și fructe în ghetuțe, în timp ce aceia care nu au fost cuminți primesc de la Moș Nicolae o nuielușă, consemnează https://www.crestinortodox.ro/sarbatori/sfantul-nicolae.

Sfantul Nicolae - Ierarhul din Mira

Sfântul Nicolae, ierarhul din localitatea Mira, este probabil cel mai cunoscut si iubit sfânt al Bisericii Ortodoxe.
S-a născut în jurul anului 280, in localitatea Patara Lichiei, si a trecut la cele veșnice în jurul anului 345, în localitatea Mira (astazi Kocademre, Turcia).
S-a făcut pe sine chip al smereniei si al sărăciei, slujind lui Dumnezeu și semenilor săi nu numai până în ultimul ceas al vieții sale, ci și până astăzi, fiind cunoscut drept ocrotitor al celor acuzati pe nedrept, al comercianților si al călătorilor, al fetelor nemăritate și al mireselor și, in mod special, al copiilor mici.
Acest mult- iubit sfânt a fost rânduit spre cinstire în ziua de 6 decembrie, pentru că în aceasta zi el i-a apărut in vis Sfântului Împărat Constantin cel Mare, cerându-i sa-i ierte pe cei trei tineri nevinovați care urmau a fi omorâți a doua zi.
Desi a fost cunoscut si iubit încă din timpul vietii sale, săvârsind nenumărate minuni, ierarhul din Mira a inceput sa fie cinstit mai ales incepând cu secolul al VI-lea, la peste doua sute de ani de la adormirea lui in Domnul, cand numele sau apare mentionat intr-un martirologiu roman.

In acelasi secol, episcopul Nicolae din Pinara a inălțat o biserică inchinata Sfantului Nicolae din Mira Lichiei.
Desi papa Nicolae I al Romei zideste un mic altar inchinat Sfantului Nicolae in secolul al IX-lea, abia incepand cu secolul al X-lea cultul sfantului din Mira incepe sa se raspandeasca puternic in Apus.

O ctitorie de seama  este biserica în stil bizantin din Burtscheid (lângă Aachen, Germania), zidita de Oton al III-lea, care este așezată sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nicolae.

Sfantul Nicolae - Ierarhul din Mira

In perioada cruciadelor, nenumarate Sfinte Moaște au fost luate din Răsărit si duse in Apus. Astfel, in secolul al XI-lea, un grup de șaizeci și doi de cruciați din localitatea italiană Bari, au furat din Mira cinstitele Moaste ale Sfantului Nicolae.
Pentru a fi intampinate cum se cuvine, episcopul Nicolae din Veneția a ridicat doua biserici marețe inchinate sfântului, una in Bari (1036) si alta in Veneția (1039); ambele biserici au fost sfințite in data de 9 mai 1098.
Cele mai multe date biografice despre sfântul ierarh din Mira provin din lucrarea medievala “Legenda aurea”, scrisa de Iacob de Voragina, in anul 1264.

Sfantul Nicolae - Ierarhul din Mira

Odata cu increștinarea slavilor, cartea amintită a fost tradusă in limba slavona, drept pentru care cultul Sfantului Nicolae l-a inlocuit pe cel al zeului Mikula al agriculturii.

Sfantul Nicolae este iubit ca urmare a bunatatii lui, a milostivirii lui. El nu a fost cel mai mare teolog si nici cel mai mare predicator, dar a unit cuvantul cu fapta cea buna, fapta milostiva.

Aceasta cultură a dărniciei, a ospitalității este o cultura a credinței crestine exprimata in fapte, in bunatate si darurile acestea sunt daruri care intaresc comuniunea intre oameni, dar si cultiva demnitatea omului.

Cand omul devine milostiv se aseamăna cu Dumnezeu, trece de la chip la asemănare. Sfintii sunt oamenii care au dezvoltat chipul lui Dumnezeu din ei in asemanarea cu Dumnezeu si aceasta este sfintenia. Sfintenia este in primul rand bunatate”.

Precum odinioară Sfantul Nicolae si-a pus sufletul pentru poporul sau, tot așa și astazi, el iși inalță rugaciunea cea cu indrazneala pentru nevoile tuturor celor care-l caută cu credință.

Sfantul Nicolae - Ierarhul din Mira

Multe dintre bisericile închinate Sfântului Nicolae au fost impodobite cu fresce biografice infățișând principalele momente din viața sfântului.
Astazi, ierarhul din Mira este este cunoscut în toata lumea, fiind mult cinstit și iubit de credincioșii de pretutindeni.

El este unul dintre cei mai cinstiți sfinți, dovada fiind sutele de biserici care i s-au inchinat și numarul de peste 800.000 de români care ii poarta numele.

Le dorim sărbătoriților sănătate și bucurii !

Publicitate

06/12/2022 - Posted by | CREDINTA | , , , , , , ,

Un comentariu »

  1. Buma ziua. Ce spuneti sa sustinem greenpeacefr, in perioada 7- 19 se desfașoara la Monreal conferința savenaturesavelife 

    Trimis din Yahoo Mail pe Android

    Apreciază

    Comentariu de liandra | 06/12/2022 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: