CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Fostul preşedinte georgian Mikheil Saakaşvili a fost otrăvit în închisoare şi riscă să moară


 

Foto: Mikheil Saakaşvili

Mikheil Saakashvili, scris și Mikhail , (născut la 21 decembrie 1967, Tbilisi, Georgia, URSS), este un politician georgian care a absolvit Școala Internațională de Drept din cadrul Universității din Kiev (Ucraina) în 1992 și și-a continuat studiile la Universitatea Columbia din New York, apoi la Universitatea George Washington din Washington.

În 1995 a devenit membru în partidul Uniunea Cetățenilor din Georgia (SMK), creat de Eduard Șevardnadze, devenindu-i un apropiat colaborator. În același an a fost ales deputat.

Pe 12 octombrie 2000, Saakașvili e numit Ministru al Justiției în cadrul Guvernului președintelui Șevardnadze. De pe această funcție încearcă să pună la punct acțiuni împotriva corupției din rândul clasei politice. În 2001, opoziția lui față de partid conduce la o înrăutățire a relației cu SMK și la o înfruntare directă cu Șevardnadze.

Își creează un nou partid și se prezintă la alegerile prezidențiale din 2003, câștigate de Șevardnadze dar asupra cărora planau acuzații de fraudare. Saakașvili contestă rezultatele alegerilor și stârnește proteste și manifestații populare masive care cer anularea rezultatelor, mișcare cunoscută drept Revoluția Trandafirilor.

În cele din urmă Șevardnadze demisionează și, după noi alegeri în 2004, Saakașvili reușește să obțină președinția țării.

Vorbește engleză, franceză, rusă, abhază și osetă (două limbi minoritare vorbite în Georgia) și bineînțeles, limba sa maternă, georgiana.

Totuși, în timpul campaniei prezidențiale din 2004, multe medii de comunicare lasă de înțeles că are un nivel lingvistic slab în limba georgiană, pentru că preferă să vorbească în rusă atunci când poartă discuții cu oamenii sau în engleză sau franceză pentru a comunica cu jurnaliștii occidentali.

La sfârșitul anului 2007 a fost reales Președinte, în urma unui scrutin foarte polemic împotriva rivalului său Levan Gaceciladze.

A fost președinte al Georgiei de la 25 ianuarie 2004 până la 17 noiembrie 2013

În august 2008 ordonă începerea unei ofensive împotriva regiunii separatiste pro-ruse Osetia de Sud, fapt care a servit ca pretext pentru intrarea trupelor rusești în regiune și separarea acestui teritoriu si a Abhaziei de Georgia. 

Saakașvili a susținut energic mișcarea Euromaidan din Ucraina și revoluția ucraineană din 2014.

Pe 30 mai 2015 Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, l-a numit pe Saakașvili în funcția de guvernator al regiunii Odesa, totodată acordându-i cetățenie ucraineană.

În octombrie 2021, Mikheil Saakashvili, a fost arestat după ce s-a întors ilegal în țara sa, după ce a fost exilat în 2013.

Un gest pe care l-a explicat prin disponibilitatea sa de a lupta alături de compatrioții săi din țară.

Potrivit unui raport medical difuzat luni de echipa sa juridică, fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili a fost „otrăvit” cu metale grele în închisoare în Georgia şi riscă să moară dacă nu este tratat în mod corect.

În vârstă de 54 de ani, Saakaşvili, care este şi liderul opoziţiei în această ţară situată în Caucaz, a fost transferat anul trecut la spital după o grevă a foamei de 50 de zile, ţinută în semn de protest împotriva încarcerării sale pentru abuz de putere, încarcerare pe care el o denunţă drept politică.

Într-un raport medical dat publicităţii de avocaţii săi, toxicologul american David Smith afirmă că „testele au dezvăluit prezenţa de metale grele” în organismul fostului şef al statului georgian şi că simptomele prezentate de el „sunt rezultatul unei otrăviri cu metale grele”, scrie Agerpres, reluat https://www.jurnal.md/ro/news.

„Cu un grad rezonabil de certitudine medicală”, aceşti agenţi toxici, printre care mercur şi arsenic, au apărut în organismul lui Mikheil Saakaşvili după otrăvirea lui, a adăugat Smith. Potrivit acestui raport ce datează din 28 noiembrie, Saakaşvili primeşte un tratament medical care îi este nefast fără o supraveghere corespunzătoare.

„Riscul crescut de moarte este iminent” fără un tratament adecvat, „care pare să-i fi fost refuzat sau care este indisponibil” în Georgia, a avertizat toxicologul american.

Autorităţile georgiene au dat asigurări că Mikheil Saakaşvili beneficiază de toate îngrijirile necesare, preşedinta Salome Zurabişvili declarând că revine justiţiei să decidă dacă el trebuie pus în libertate din motive de sănătate.

Un alt medic, Mariam Jişkariani, care a prezidat un consiliu de medici ce l-au examinat pe Saakaşvili, a declarat luni că el fusese „diagnosticat cu leziuni cerebrale şi o neuro-intoxicaţie”.

„El suferă de o serie de boli grave, care sunt incompatibile cu menţinerea lui în detenţie”, a adăugat ea.

Tengiz Tsuladze, membru al unui consiliu de medici format de mediatorul pentru drepturi georgian, a dezvăluit că în timpul detenţiei sale, Saakaşvili „a pierdut peste 40 de kilograme”.

Publicitate

05/12/2022 - Posted by | PRESA INTERNATIONALA | , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: