CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

PROPAGANDA RUSĂ RĂSPÂNDEȘTE ȘTIRI FALSE PRIVITOARE LA IMINENȚA UNUI SCHIMB DE TERITORII ÎNTRE R.MOLDOVA ȘI UCRAINA


FAKE NEWS: Chișinăul negociază cu Kievul un schimb de teritorii: oferă un depozit militar din Transnistria în locul unei părți a regiunii Odessa

Publicația online https://www.veridica.ro/stiri-false relatează că potrivit unei narațiuni false distribuite de presa rusă, Republica Moldova vrea să îi dea Ucrainei Transnistria în schimbul unei părți a regiunii Odessa, iar Kievul ar putea în acest fel, să captureze depozitul de muniție pe care Rusia îl are în Transnistria.

În realitate nu s-a pus problema unui astfel de transfer de teritorii, iar în ceea ce privește depozitul, Republica Moldova cere cu insistență, de zeci de ani, ca muniția să fie transferată în Rusia iar militarii care o păzesc, retrași de pe teritoriul său.

ȘTIRE: „În Republica Moldova este examinată public posibilitatea să-i fie transmisă Ucrainei o parte din teritoriul său, unde sunt amplasate depozitele cu muniție militară rusească. Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a declarat anterior că ar fi gata să se împartă cu vecinii.

Liderul Partidului Social Democrat din Moldova, Victor Șelin a declarat pentru Novaia Gazeta (NG) că ”Ucraina duce lipsă de muniție, iar Moldova ar putea să cadă de acord să schimbe depozitele militare pe o parte a regiunii Odessa. Potrivit lui, afacerea i-ar conveni și României, care va putea, astfel, controla gurile Dunării. În curând aceasta va deveni cea mai stringentă problemă în regiune, potrivit politicianului”.

NARAȚIUNE: Republica Moldova este gata să-și încalce statutul de neutralitate și să se implice în război de partea Ucrainei, făcând schimb de teritorii pentru a-i oferi acces la un depozit militar

CONTEXT/ETOS LOCAL: Transnistria a fost alipită la fosta Republică Sovietică Socialistă Moldovenească în timpul URSS, în schimb regiuni din sud și nord au fost transmise Ucrainei. Odată cu destrămarea URSS, Transnistria și-au autoproclamat independența, iar în 1992 s-a ajuns la un conflict armat.

Pe teritoriul enclavei separatiste, sprijinite de Moscova, se află la Cobasna și un depozit militar cu aproximativ 20.000 de tone de muniție, păzit de un contingent militar rus. Prezența acestuia este considerat unul din principalele impedimente în calea reglementării conflictului înghețat din regiune.

Prezența militară rusă în vestul Ucrainei și existența unui regim filorus în regiunea separatistă a revenit în atenția comunității internaționale odată cu începerea războiului din Ucraina, iar de atunci a început să fie promovată mai intens și ideea unui posibil schimb de teritorii, posibilitate care nu este discutată oficial de Chișinău și Kiev. De asemenea, și unele voci de la București fac aluzii la pretenții teritoriale pe care România, dar și alte state le-ar putea înainta Ucrainei.

OBIECTIV: Să reia acuzațiile promovate de propaganda de la Moscova că autoritățile pro-europene de la Chișinău s-ar implica sau ar fi gata să se implice în războiul din Ucraina de partea Kievului. Să readucă în discuție subiectul unui posibil schimb de teritorii dintre Republica Moldova și Ucraina, pentru a provoca incertitudine și fobii în rândul populației. Indirect, să readucă în discuție tezele promovate de Moscova că Ucraina nu este un stat național.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Republica Moldova și Ucraina au semnat în 1992 Tratatul bilateral în care își recunosc reciproc granițele. Subiectul unui transfer de teritorii apare însă cu regularitate în presa rusă sau de la Chișinău, aparent pentru a incita spiritele ,deoarece nu există nicio intenție a Chișinăului și Kievului în privința unui posibil schimb de teritorii.

Chișinăul optează pentru reglementarea pașnică a conflictului transnistreană și consideră regiunea parte a Republicii Moldova, așa cum este prevăzut și în Constituție și niciodată, la nivel oficial, nu a fost discutată posibilitatea schimbului de teritorii.

De altfel, un fost ministru al Apărării de la Chișinău, Vitalie Marinuța, a declarat pentru NG că muniția de la Cobasna este ieșită din uz, dar declarațiile acestuia nu sunt luate în considerare de publicațiile în limba rusă https://sm.news și https://eadaily.com.

Subiectul pare să fie promovat de presa rusă și pentru a realimenta o altă teză promovată de Moscova în privința faptului că Ucraina nu este un stat național și vecinele sale ar avea dreptul la părți ale teritoriului său.

Această teză este folosită și pentru a reduce simpatia și sprijinul comunității internaționale pentru Ucraina în contextul războiului său de apărare împotriva Rusiei.

Publicitate

02/12/2022 - Posted by | CONTRAPROPAGANDĂ, PROPAGANDA ANTIROMÂNEASCĂ | , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: