CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

România cere Ucrainei să nu mai recunoască existența „limbii moldoveneşti”, o diversiune lansată de propaganda fostei URSS, continuată acum de Rusia, cu scopul de a nega românitatea basarabenilor


România a cerut Ucrainei să nu mai recunoască existența limbii ”moldovenești”.

Astăzi,Ucraina și Rusia sunt singurele state care susțin că există această limbă, inventată în regiunea din stânga Nistrului în 1924 în așa zisa ”Republică Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească”, înființată de autoritățile sovietice în componeța RSS Ucrainiene.

Aici își are obârșia teoria unei limbi moldovenești diferită de română, teorie prin care URSS încerca să-și justifice pretențiile asupra Basarabiei.

Nu este prima dată când oficialii români fac o astfel de solicitare către Ucraina.

Marți, 29 noiembrie,ministrul afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu a avut o întrevedere cu omologul său ucrainean Dmitri Kuleba.

În cadrul discuțiilor, oficialul român i-a cerut lui Kuleba ca Ucraina să recunoască inexistenţa „limbii moldoveneşti”, scrie digi24.ro., preluat de https://newsmaker.md/ro.

În cadrul întâlnirii, care a avut loc în marja Reuniunii miniştrilor afacerilor externe din ţările aliate NATO, cei doi miniştri au discutat despre situaţia infrastructurii critice din Ucraina, în special a celei energetice.

Aurescu a asigurat că România va continua pe linia numeroaselor măsuri adoptate în plan naţional pentru a veni în sprijinul Ucrainei şi al refugiaţilor ucraineni. De asemenea, şeful diplomaţiei române a reconfirmat angajamentul pentru implicarea României, alături de partenerii occidentali, în susţinerea efortului de reconstrucţie a Ucrainei.

Şeful diplomaţiei române a evocat şi lansarea Trilateralei România – Republica Moldova – Ucraina, la nivel de miniştri de externe, cu participarea miniştrilor energiei şi a reprezentanţilor companiilor energetice, în septembrie la Odessa. Cei doi oficiali au agreat organizarea unei noi astfel de întâlniri trilaterale în viitorul apropiat.

Presa din România menționează că Aurescu a reamintit solicitarea repetată a părţii române ca partea ucraineană să recunoască inexistenţa „limbii moldoveneşti”.

Amintim că și în iunie 2021, Bogdan Aurescu a cerut Ucrainei să recunoască oficial inexistența „limbii moldovenești”. Solicitarea a fost făcută în marja Forumului de Diplomație de la Antalya, în timpul unei discuții a miniștrilor de Externe ai României și Ucrainei, Bogdan Aurescu și Dmitri Kuleba.

Context. Pe 5 decembrie 2013, Curtea Constituţională de la Chișinău a decis că textul Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova, care prevede că limba de stat este cea română, prevalează asupra prevederilor Constituţiei, potrivit căreia limba de stat este cea ”moldovenească”.

Declaraţia de Independenţă, adoptată în 1991, prevede că limba de stat în Republica Moldova este limba română, iar Constituţia, votată de către Parlament în 1994, când majoritatea o reprezentau agrarienii şi socialiştii, stabileşte că limba de stat se numeşte moldovenească.

Marele lingvist român, originar din Basarabia, Eugen Coșeriu, implicat și el în dezbaterea referitoare la glotonimul de „limbă moldovenească”, preciza că înșiși susținătorii moldovenismului scriu într-o română îngrijită, pe care o denumesc „moldovenească”, fapt care constituie un argument irefutabil împotriva existenței acestei limbi ca limbă de sine stătătoare și în favoarea punctului de vedere că cele două glotonime sunt pur și simplu sinonime.

 Mai mult, savantul Eugen Coșeriu, unul dintre cei mai importanți lingviști ai secolului XX,  a insistat întotdeauna că:

„a promova sub orice formă o limbă moldovenească, deosebită de limba româna este, din punct de vedere strict lingvistic, ori o greșeală naivă, ori o fraudă științifică.

Din punct de vedere istoric și practic este o absurditate, o utopie și din punct de vedere politic e o anulare a identității etnice și culturale a unui popor și deci un act de genocid etnico-cultural”.

Publicitate

30/11/2022 - Posted by | POLITICA | , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: