CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O POVESTE ADEVĂRATĂ DESPRE UN ALIMENT PERICULOS IUBIT DE ROMÂNI – PARIZERUL


Un studiu efectuat acum câţiva ani a arătat că multe sortimente de mezeluri comercializate pe piaţa din România conţin piele de pasăre, emulsie din şorici, zgârciuri, cartilagii, aditivi, monoglutamatul de sodiu şi coloranţi, însă nimic din toate acestea nu se compară cu parizerul radioactiv, care se vindea în Alimentara în timpul regimului Ceauşescu.

A fost descoperirea unei chimiste, care a scos la iveală faptul că în componenţa parizerului intra un adeziv radioactiv, care transforma produsul într-unul cancerigen.

Povestea ei a fost spusă pe Facebook de Mihai Demetriade, consilier superior la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii – CNSAS.

El a scris cum a descoperit această chimistă că parizerul scos la vânzare în magazine era cancerigen, dar şi cum au muşamalizat comuniştii totul.

„Suntem la începutul lunii decembrie 1984. La o sucursală din Ploieşti a Inspectoratului General de Stat pentru Controlul Calităţii Mărfurilor, o ingineră chimistă tocmai făcea o descoperire dintre cele mai grave.

Ing. Vasile Marilena, căci despre ea este vorba, a avut curiozitatea să verifice ce conţineau 49 de probe luate din preparatele din carne care se comercializau în Bucureşti şi Ploieşti (salamuri, mezeluri, parizer etc.).

Descoperirea a fost atât de gravă încât, peste câteva zile de numele ei aveau să afle de la Emil Macri (şeful Direcţiei a II-a a DSS), Iulian Vlad (adjunctul ministrului de Interne), până la Postelnicu şi Ceauşescu.

Pentru a reduce importurile de adjuvanţi alimentari, pe fondul politicii generale de reducere a cheltuielilor valutare, oficialii români au luat decizia în 1982 ca în fabricarea mezelurilor să folosească un adeziv „alimentar” produs de Combinatul de Îngrăşăminte Chimice Valea Călugărească. Era vorba de un așa numit fosfoliant.

Îngrozită de ce tocmai descoperise, Vasile Marilena a trimis probele la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică din Bucureşti, la laboratorul I.G.S. şi LAREX şi la laboratorul de analize a produselor de origine animală – OBOR.

Rezultatele au venit să confirme primele informaţii. Conţinutul de fluor era de 112-289 mg/kg faţă de 30 mg/kg admis, de la peste trei la aproape zece ori mai mult, generând, astfel „efecte toxice cumulative”.

Conţinutul de elemente radioactive depăşea cu mult limitele normelor sanitare astfel: Uraniu-238 faţă de 0,1 pCi/g admis, probele conţineau 3-7,3 pCi/g (mai exact de la 30 de ori la 73 de ori mai mult!].

Radiu-226 faţă de 0,002 pCi/g admis, în probe se putea găsi 0,05-0,12 pCi/g [de la 25 la 60 de ori mai mult!]. Toate astea produceau „efecte cancerigene şi teratogene (malformaţii congenitale)”. În plus, conţinutul de plumb era de 1,14-1,52 mg/kg faţă de 1,0 mg/kg admis. Conţinutul de arsen al probelor fusese de 0,89-0,96 mg/kg faţă de 0,15 mg/kg admis [adică de şase ori mai mult!]. Conţinutul de nitriţi, de asemenea, depăşea limitele admise.

Fosfoliantul se folosea în preparatele de carne în R.S.R. din 1982, fără ca produsul să fi fost vreodată omologat ca unul destinat utilizării în producţia alimentară. Deşi ştia cât este de toxic, ministerul Sănătăţii avizase folosirea lui pentru 1 an, termenul fiind ulterior prelungit, la insistenţele ministerului Agriculturii, sub presiunile sistemice ale partidului.

Din cauza radioactivităţii foarte mari, leziunile provocate de fosfoliant erau ireversibile. De la cele cancerigene şi teratogene, amintite mai sus, la leziuni asupra celulelor tubilor renali şi nefrite (inflamarea rinichilor).

Pentru copii şi femeile gravide efectele erau extrem de grave. Inspectoratul General de Stat pentru Controlul Calităţii Produselor şi Serviciilor, deşi ştia cât este de toxic, nu interzisese folosirea lui.

Instituţiile de control, în frunte cu ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare au lăsat, cu bună ştiinţă, lucrurile nemodificate.

Presiunile politicilor partidului, de la economia de valută la reducerea importurilor, au lăsat urme criminale.

Afacerea a fost integral muşamalizată. Nu au existat răspunderi şi vinovaţi. Nimeni nu a aflat despre asta în presă. Adevărul, transformat în folclor urban, a fost septizat prin umor şi nepăsare. Urmele totalitare se văd însă în statisticile incidenţei cancerului, o boală care a explodat în ultimul deceniu comunist”.

Publicitate

30/11/2022 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , , , , ,

5 comentarii »

 1. am avut ocazia cu colaborarile mele stiintifice sa merg n multe tari si acolo am vazut alimente mult mai periculoase inclusiv cele de acum din supermarketuri din iubitul vostru capitalism, asa ca…

  Apreciază

  Comentariu de Dr. Sergiu Fendrihan | 30/11/2022 | Răspunde

 2. E mai sănătos să cazi de la etajul nouă decât de la etajul zece?
  Dacă e să luăm in serios ce spui d-ta, faptul că alimentele erau periculoase si in ”socialism” și ”dincolo” în iadul capitalist, nu poate servi ca argument privitor la ”superioritatea societății socialiste multilateral dezvoltate” , cum îi plăcea să o alinte ”geniul Carpaților”și soția sa , servitoarea savant de renume mondial. Putem spune doar că peste tot în lume am fost și suntem otrăviți sistematic.

  Apreciat de 1 persoană

  Comentariu de cersipamantromanesc | 30/11/2022 | Răspunde

 3. Aditiv alimentar, băăăă, nu adeziv alimentar !!

  Apreciază

  Comentariu de wwrruumm | 01/12/2022 | Răspunde

  • Știința te luminează mocofane!
   Luminează-te bă,și te vei elibera de mârlănie !

   Ia de aici:

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 01/12/2022 | Răspunde

  • PS:

   1.Adezivul fosfoliant era produs la combinatul de îngrășăminte și a fost folosit ani la rândul în România în scopuri alimentare. Din cauza radioactivității foarte mari, leziunile provocate de fosfoliant erau ireversibile. Pentru copii și femeile gravide efectele erau extrem de grave.

   Conținutul de fluor era de 112-289 mg/kg față de 30 mg/kg admis, de la peste trei la aproape zece ori mai mult, generând, astfel „efecte toxice cumulative”.

   Și conținutul de elemente radioactive depășea cu mult limitele normelor sanitare astfel: Uraniu-238 față de 0,1 pCi/g admis, probele conțineau 3-7,3 pCi/g (mai exact de la 30 de ori la 73 de ori mai mult!].

   Radiu-226 față de 0,002 pCi/g admis, în probe se putea găsi 0,05-0,12 pCi/g [de la 25 la 60 de ori mai mult!]. Toate astea produceau „efecte cancerigene și teratogene (malformații congenitale)”.
   În plus, conținutul de plumb era de 1,14-1,52 mg/kg față de 1,0 mg/kg admis.

   Conținutul de arsen al probelor fusese de 0,89-0,96 mg/kg față de 0,15 mg/kg admis [adică de șase ori mai mult!”, a explicat Mihai Demetriade în postarea citată de playtech.ro.

   2.Dr Gusto Edible Glue este este un adeziv comestibil, un lipici comestibil ce vine in ajutorul cofetarilor pentru fixarea decoratiunilor pe torturi sau deserturi
   Adezivul Dr. Gusto poate fi folosit pe suprafete multiple: fondant, pasta de zahar, martipan, ciocolata.

   UTILIZARE PRODUS
   Dr Gusto lipici comestibil este gata de utilizare, o cantitate mica fixeaza rapid florile, frunzele sau alte decoratiuni pe creatile dulci, transformandu-le in adevarate opera de arta, spectaculoase
   Adezivul comestibil este ideal si pentru fixarea gliterului pe deserturile preferate
   Gusto lipici comestibil este ajutorul ideal in realizarea figurinelor din pasta de zahar, ajuta la fixarea diferitelor parti ale acestora
   Pentru aplicarea adezivului comestibil, se foloseste o pensula de dimensiuni potrivite
   Lipiciul alimentar nu schimba gustul produselor, nu are miros propriu, si este alb transparent, nu se observa la zonele de contact lipite, ale decoratiunilor
   Lipiciul comestibil este usor de folosit, atat de catre cofetarii incepatori, cat si de cei profesionisti, un adevarat ajutor in creearea adevaratelor capodopere dulci, ce vor incanta si vor fi admirate de toata lumea.

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 01/12/2022 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: