CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Vina pentru crimele din Ucraina nu-i aparține doar lui Putin, ci și zecilor de milioane de ruși intoxicați cu vise de măreție imperială și cu resentimente antieuropene, care-l susțin sincer


Adrian Papahagi: Vina pentru crimele din Ucraina nu-i aparține doar lui Putin

Vă rog să urmăriți cu atenție, până la capăt, mesajul acestui cântec extrem de popular în Rusia, ca să înțelegeți cât de odioasă e mentalitatea revizionistă a poporului rus, de ce vina pentru crimele din Ucraina nu-i aparține doar lui Putin, ci și zecilor de milioane de ruși care-l susțin sincer, intoxicați cu vise neo-sovietice de măreție imperială și cu resentimente antieuropene, scrie https://inliniedreapta.net/monitorul-neoficial/adrian-papahagi.

“Ucraina, Crimeea, Bielorusia, Moldova, asta-i țara mea”, începe cântecul. În lista eroilor, Rurik și Romanovii sunt urmați de Lenin și Stalin. Delirul continuă glorios, în acest stil, iar publicul uriaș și adesea tânăr, flutură drapele sovietice.

V-ați putea imagina echivalentul german? “Alsacia, Austria și Prusia Orientală, asta e țara mea… Carol cel Mare, Bismarck și Hitler, asta e țara mea…” Nu. Astăzi niciun german nu ar îndrăzni să gândească, darămite să cânte pe stadioane așa ceva.

Asta e diferența între Germania, care a fost obligată de Anglia și SUA la pedagogia antirevizionistă și antitotalitară, și Rusia, care este în plin delir sovietic, revizionist, imperialist, neo-bolșevic.

Ororile neosovietice au fost încurajate și de schizofrenia memoriei europene, care a condamnat irevocabil nazismul (slavă Domnului!), în timp ce comunismul sovietic a beneficiat de cauțiunea morală a unor elite imbecile (30% din francezi votau comuniștii).

Din fericire pentru noi, America și Anglia i-au avut pe Reagan și Thatcher în același timp. Altfel, și nu glumesc, bombele rusești cădeau azi poate la Iași și Constanța, nu la Harkov și Mariupol.

08/11/2022 - Posted by | POLITICA | , , , ,

7 comentarii »

 1. Mda… Asta e!… Rușii au fost și sunt popor migrator… Până într-o zi…

  Apreciază

  Comentariu de nafets | 08/11/2022 | Răspunde

 2. Totul se judecă în context. Una este să lansezi o idee forță despre cum ar trebui să fie și alta este să încerci să pliezi această idee în contextul social rusesc. Binențeles că este evident o nepotrivire. Mare.
  Au fost o mare putere, sunt încă o mare putere. Poți șterge măcar 100 de ani de viețuire a societății rusești sub doctrina comunistă și să adaugi în loc idei democratice? Dacă poți face asta ești un maestru dincolo de vremuri și timp.
  Eu așa consider. Rusia trebuie modernizată, așa cum s-a petrecut în secolul XVIII cu infuzare culturală franceză și germană. Și așa a fost greu, dar a fost mai bine. Trebuie să se înțeleagă că un război va duce la amplificarea pornirilor animalice ale rușilor, aducând-ui în parametrii lor ancestrali, adică va fi o epidemie de violență și presiuni economice care va afecta întreaga europă. Rusia nu trebuie izolată, ci cu strategie și bunăvoință putem ajunge la un echilibru.
  Aceasta este o părere personală, fără dorința de impunere cu rang de adevăr.

  Apreciază

  Comentariu de Fideliu Rubinescu-Ostreiceanu | 09/11/2022 | Răspunde

 3. Bun, judecăm in context și ce facem ? Putem să trecem cu vederea crimele în masă și să justificăm lungul șir de cotropiri la care s-a dedat Rusia in TOATĂ ISTORIA SA, nu doar în timpul URSS.
  Să uităm și să iertăm Rusia și poporul rus care a fost educat că este o nație care are dreptul să jefuiască pe oricine, că ne-a invadat, masacrat și tâlhărit de 12 ori in ultimele 2 secole?
  Cine ar trebui să o ia pe un nou drum , al civilizației
  si respectului pentru alte popoare, noi sau ei ?

  Apreciază

  Comentariu de cersipamantromanesc | 09/11/2022 | Răspunde

  • Cu siguranță rușii sunt aceia care trebuie să-și modifice traiectul distrugător. Problema mare este că ei nu o pot face singuri și nu sunt dispuși la o astfel de civilizare, fără un program special conceput. Eu sunt întru totul de acord ,că, nu este un partener de dialog și de introducere a unor astfel de măsuri civilizatoare facil. Este foarte dificil, chiar periculos. Însă folosirea forței ca metodă de corecție este foarte costisitoare din punct de vedere social și economic. Și cu rezultate incerte. Rămân la părerea că o deschidere către Rusia, controlată, poate aduce rezultate mult mai bune. Incitarea naște furie și furia este oarbă și distrugătoare. Hai să bunem în balanță argumentele și vom vedea până la urmă un rezultat apropiat de ceea ce ar trebui să facem.

   Apreciază

   Comentariu de Fideliu Rubinescu-Ostreiceanu | 10/11/2022 | Răspunde

   • Deschidere către Rusia? Crede cineva că liderii ruși vor renunța să îndoctrineze poporul rus. Crede cineva că după atâtea secole de educație imperială, vor vor apărea conducători care să recunoască lunga istorie rusească de jafuri și crime care până acum au numit-o ”eliberarea popoarelor” și ”luptă necontenintă pentru pace”?
    Ce spui d-ta, nu se poate intâmpla decât în urma unei infrângeri in urma căreia rușii să treacă printr-un proces de regenerare morală profund,
    similar cu acela prin care au trecut germanii și japonezii după prăbușirea imperiilor lor.

    Apreciază

    Comentariu de cersipamantromanesc | 10/11/2022

   • Da se poate folosi și metoda aceasta, obigând Rusia să capituleze. Însă pentru acest succes se va muri masiv. Distrugeri economice majore, vieți distruse total sau parțial. Și asta trebuie luat în calcul. A câta generație va intra în normalitate după înfrângerea Rusiei?
    Asta ar fi interesant de știut.
    Nu neg ororile săvârște de ruși, jaful sistematic. Indiferent cum s-ar calcula situația, prețul este scump. Dar războiul pare și mai scump.
    Acum depinde cum se va înțelege situația aceasta.

    Apreciază

    Comentariu de Fideliu Rubinescu-Ostreiceanu | 11/11/2022

   • Și până acum nu s-a murit masiv ?Germania si Japonia nu au provocat pierderi enorme in rândul populației lumii până au fost infrânte? A fost necesar să treacă mai multe generații pentru a reeduca nemții si japonezii crescuți pana atunci cu credința că sunt in drept să calce in picioare alte neamuri și că sunt popoare de stăpâni.

    Apreciază

    Comentariu de cersipamantromanesc | 11/11/2022


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: