CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Ethel și Julius Rosenberg, spionii care au dezvăluit sovieticilor secretele privind fabricarea armei atomice americane


PRIMII ȘI SINGURII SPIONI CIVILI CARE AU SFÂRȘIT PE SCAUNUL ELECTRIC

În perioada războiului rece, în Statele Unite, cetățenii americani Julius (nume de cod ANTENNA, mai târziu LIBERAL) și Ethel Rosenberg,  au fost acuzați de spionaj și trădare, fiind găsiți vinovați și condamnați la pedeapsa cu moartea, pentru vânzarea secretelor primei bombe atomice către sovietici.

Ancheta a stabilit că au oferit informații referitoare la Apărarea și securitatea națională a SUA. Cazul lor a declanșat un scandal de proporții .

Ei au fost executați pe scaunul electric la 19 iunie 1953 în celebra închisoare Sing-Sing din statul New York.

În ceea ce privește procesul celor doi spioni, acesta a fost unul dintre cele mai mediatizate şi controversate procese desfășurate în plin Război Rece, scrie https://www.facebook.com/LectiaIstorie. 

Ethel și Julius Rosenberg au fost arestaţi după ce o rudă de-a lor, David Greenglas, cumnat cu Iulius Rosenberg și frate cu Ethel Rosenberg, i-a denunţat la FBI că transmit sovieticilor informaţii din zona cercetărilor atomice. Informațiile care l-au incriminat pe Julius Rosenberg s-au bazat inclusiv pe decriptarea de către SUA a transmisiilor efectuate de sovietici in perioada anilor ’40. Proiectul decriptării a fost denumit VENONA.

Soţii Rosenberg (foto), care făceau parte dintr-o reţea de spionaj controlată de Moscova, au fost acuzați că au livrat sovieticilor mai multe dosare top-secret despre tehnologia de fabricare a bombei atomice, din cadrul „proiectului Manhattan’’.

 

Chiar dacă soţii Rosenberg nu şi-au recunoscut niciodată vinovăţia, ei au sfârşit pe scaunul electric, iar finalul acestui proces face parte dintre acele cauze celebre care nu contenesc să alimenteze chiar și astăzi controverse şi polemici.

După proces, opinia publică americană a fost cuprinsă de panică, sursa principală a acestei stări de spirit fiind faptul că Uniunea Sovietică realizase deja primele teste nucleare, iar monopolul atomic al Statelor Unite era astfel amenințat.

Într-adevăr, la acea vreme, caracterul mediatizării a reflectat intens îngrijorarea Statelor Unite pentru pierderea poziției de singura putere nucleară, îngrijorare amplificată și de faptul că după descifrarea codurilor secrete folosite de ambasada sovietică din Washington, s-a descoperit că Moscova înfiltrase o serie de agenţi şi în locurile unde cercetătorii americani lucrau la o altă armă cu distrugere in masa și anume bomba cu hidrogen.

Publicitate

07/10/2022 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , ,

2 comentarii »

 1. Pentru un spion moartea este doar o sancțiune meritată sau nemeritată. În spionaj moartea este partenerul de dans care unele cazuri îl devorează.
  Talentul lor rămâne de necontestat în spionaj, dar se pare că acel cumnat care i-a pus în situația vulnerabilă, era și el în branșă. Altfel n-ar fi înțeless nimic din activitatea soților Rosenberg.
  Oamenii aceștia rămân genii care au făcut bine sau rău. Cum ar fi fostsă fie o singură putere nucleară? Nu se poate anticipa, dar se poate presupune că ar fi fost tot o dictatură.

  Apreciază

  Comentariu de Fideliu Rubinescu-Ostreiceanu | 10/10/2022 | Răspunde

  • America a fost posesoare unică a bombei atomice 4 ani si cu toate astea nu a fost niciodată o dictatură. Pericolul este atunci când astfeșl de arme cad pe mâna unor dictatori. Cum se simte acum omenirea în fața pericolulului care poate veni de la Coreea de Nord sau Iran sau Rusia?

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 10/10/2022 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: