CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

 PREȘEDINTA Maia Sandu a avertizat că persoanele care vor lupta de partea rușilor în Ucraina ar putea fi lipsite de cetățenia R.MOLDOVA


Președinta Maia Sandu (foto) a declarat că persoanele care dețin și cetățenia Federației Ruse ar putea rămâne fără cetățenia R. Moldova, dacă se vor înrola în armata rusă pentru a lupta în războiul din Ucraina, iar cei care au doar cetățenie moldovenească riscă sancțiuni mai dure pentru mercenariat, consemnează https://moldova.europalibera.org.

Anunțul a fost făcut în urma ședinței Consiliului Suprem de Securitate al R.Moldova (CSS).

Întrunit sâmbătă, pe 24 septembrie, CSS a discutat despre schimbările care pot surveni în regiune și în R. Moldova după declarațiile președintelui Rusiei, Vladimir Putin, privind mobilizarea militară parțială, așa-numitele referendumuri organizate în cele patru teritorii ucrainene controlate de Moscova și utilizarea armelor nucleare.

Într-o conferință de presă ținută luni, 26 septembrie, președinta Maia Sandu a spus că R. Moldova s-ar putea confrunta cu o creștere a fluxurilor de refugiați, perturbări în aprovizionarea cu gaze naturale și energie electrică, precum și explorarea crizei de către grupuri infracționale și agenți străini.

Potrivit șefei statului, CSS a venit cu mai multe recomandări:

creșterea vigilenței și actualizarea planurilor de acțiuni corespunzător noilor riscuri;

-monitorizarea mai riguroasă a regiunii transnistrene;

-descurajarea înrolării cetățenilor din stânga Nistrului în armata rusă;

-pregătirea pentru un eventual flux sporit de refugiați;

-aprovizionarea cu resurse alternative de energie;

-verificarea planurilor de contingență, în caz de incidente nucleare.

„Riscul incidentelor nucleare este puțin probabil, dar nu imposibil”, a declarat Maia Sandu.

În contextul riscului de mobilizare a cetățenilor din raioanele de est ale țării, autoritățile examinează posibilitatea revocării cetățeniei R. Moldova de la persoanele care dețin și cetățenie rusă și vor lupta de partea Rusiei în războiul din Ucraina.

De asemenea, ar putea fi înăsprite pedepsele pentru cei care au exclusiv cetățenia R. Moldova și aleg să lupte în Ucraina de partea Rusiei.

Președinta a cerut Ministerului de Externe să inițieze consultări cu reprezentanții Moscovei ca să nu fie admisă înrolarea moldovenilor în armata rusă.

Ea a mai spus că a crescut numărul incidentelor în Zona de Securitate și cetățenii din dreapta Nistrului trec prin controale care nu sunt „conforme standardelor de pacificare”, iar instituțiile statului solicită clarificări și activează pentru a soluționa aceste probleme.

În ceea ce privește sectorul energetic, având în vedere că nu există certitudinea că Gazprom va respecta contractul cu Moldovagaz după 1 octombrie, Maia Sandu a declarat că instituțiile statului sunt pregătite să acționeze în orice situație „după scenariile pregătite anterior”.

Președinta a comentat și protestele antiguvernamentale organizate de Partidul Șor, menționând că are loc „o consolidare a grupărilor criminale”.

„Organele interne trebuie să identifice prompt sursele de finanțare ilegală a celor care plătesc pentru participarea la proteste și să pedepsească orice tentativă de agresiune, provocare sau destabilizare”, a afirmat Maia Sandu.

Șefa statului a mai anunțat că, în contextul în care s-au amplificat propaganda de război și numărul știrilor false, a recomandat instituțiilor statului să aplice sancțiuni mai dure pentru cei care justifică războiul, pentru trădarea de patrie și pentru promovarea separatismului.

Publicitate

04/10/2022 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , ,

Un comentariu »

  1. A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

    Apreciază

    Comentariu de octavpelin | 05/10/2022 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: