CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

3 octombrie 1990 – ZIUA REUNIFICĂRII GERMANIEI


Prin anul 1985 în RDG-ul comunist începuse o criză economică, socială și politică, care au stat la originea unei revoluții pașnice. Evenimentele s-au accelerat după ce cancelarul vest-german Helmut Kohl și Wolfgang Schäuble, ministrul său federal de interne, au căzut de acord în noiembrie 1989 asupra unui plan de realizare a reunificării Germaniei pe parcursul unui an, care a dus în scurt timp la unirea celor două Germanii, scrie https://de.wikipedia.org/wiki/Deutsche_Wiedervereinigung.

După primele alegeri libere din RDG de la 18 martie 1990, negocierile între RDG și RFG au culminat cu un tratat de reunificare, iar negocierile între RDG, RFG și cele patru puteri care ocupaseră până atunci Germania (așa-numitul „Tratat doi plus patru”), a acordat suveranitate totală statului german reunificat. (Înainte de asta, atât suveranitatea RFG-ului cât și cea a RDG-ului se supunea unui număr de limitări datorate statutului lor de state sub ocupație militară de după Al Doilea Război Mondial.).

Tot la reunificare, Berlinul de Est, capitala RDG a fost alipit la orașul-stat Berlin (care până atunci cuprindea numai Berlinul de Vest). Întregul proces de reunificare a avut loc fără vărsare de sânge.

Reunificarea Germaniei (în germană deutsche Wiedervereinigung) s-a înfăptuit oficial la data de 3 octombrie 1990, când teritoriul fostei Republici Democrate Germane (RDG), a aderat la legile și constituția Republicii Federale Germania.

Ca urmare RDG-ul comunist a dispărut ca entitate statală, alipindu-se oficial la Republica Federală Germania (RFG). Procesul, care a culminat cu această unire, este denumit die Wende (schimbarea direcției din RDG).

Ziua de 3 octombrie este Ziua Unității Germane (germană Tag der Deutschen Einheit) , aceasta fiind sărbătoarea națională a Republicii Federale Germania, care a fost adoptată după reunificarea politică, legislativă, teritorială și administrativă a Germaniei, petrecută la 3 octombrie 1990. De atunci, în fiecare an, înfăptuirea reunificării națiunii germane a fost celebrată în această zi ca sărbătoare națională numită Ziua unității germane.

O altă posibilitate de a sărbători această reunificare ar fi fost ziua căderii Zidului Berlinului, 9 noiembrie 1989, care coincide cu fondarea primei republici germane , Republica de la Weimar, în 1918, precum și cu înfrângerea lui Hitler în prima încercare a sa de lovitură de stat – așa numitul ”puci al berii” din 1923.

În același timp, tot la 9 noiembrie, în 1938, a avut loc și „Noaptea pogromului din noiembrie” al statului nazist îndreptat împotriva evreilor din Germania, cunoscută în germană și drept Reichskristallnacht.

Totuși, ideea zilei căderii Zidului Berlinului a fost abandonată în favoarea mult mai neutrei zile de 3 octombrie. 

Înaintea reunificării, Ziua Unității Germane fusese sărbătorită în Germania de Vest în data de 17 iunie, ca un omagiu adus zilei revoltei muncitorilor est-germani din 1953, care a fost înăbușită în sânge de ocupanții sovietici.

Harta: Dezmembrarea Germaniei în 1949. Germania de Vest (albastru) consta din zonele de ocupație americană, britanică și franceză (fără Saarland [violet], care s-a realăturat Germaniei de Vest în urma unui referendum), iar Germania de Est (roșu) era formată din zona sovietică de ocupație (cu excepția părții vestice a Berlinului [galben]).

Germania unificată este unul cei mai mari opozanți ai reunificării poporului român din cele două state românești – România și R. Moldova.

Prin vocile oficialilor de la Berlin, Germania insistă pe „federalizarea” R. Moldova și oferirea unui „statut special” regiunii pro-ruse, separatiste, secesioniste transnistria , notează publicația Timpul.md de la Chișinău.

Publicitate

03/10/2022 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , ,

4 comentarii »

 1. Este similar cu parabola din Biblie în care un mare datornic cu datorie imensă cere să -i fie iertată datoria și chiar i se iartă. Dar când îl întîlnește pe cel care îi datora o sumă mică, îl persecută fără milă.
  Ei bine, așa este Germania. I s-a iertat tot dezastrul pe care l-a făcut în a doua conflagrație mondială prin acceptarea reunificării, iar ei ei acum pun presiune pe un mic stătuleț cum este Moldova să se federalizeze și să nu se poată uni cu România.
  Trebuie să le spunem clar ce favoare li s-a făcut și să le tăiem avântul de judecători.
  Putem să facem așa ceva?

  Apreciază

  Comentariu de Fideliu Rubinescu-Ostreiceanu | 04/10/2022 | Răspunde

 2. A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

  Apreciază

  Comentariu de octavpelin | 05/10/2022 | Răspunde

  • Datornicul mare este Germania. Cele două mari războaie mondiale i-au lăsat o datorie pe viată cel puțin față de celelalte națiuni europene.
   Datornicul cel mic este Moldova, datoriile ei sunt mici ca țară, generate de fosta URSS, dar sunt în sacul ei. Și această țară mică datorează existența sa Europei, dar foarte puțin și Germaniei și mai puțin în contextul european actual.
   De ce Germania cere o federalizare a Moldovei, când germanii și-au dorit unirea?
   Cred că nu este nimic greu de înțeles.

   Apreciază

   Comentariu de Fideliu Rubinescu-Ostreiceanu | 06/10/2022 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: