CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

MAI DOREȘTE CINEVA SĂ MOARĂ PENTRU PUTIN?


Putin alaturi de cei patru lideri puși de Rusia în regiunile anexate din Ucraina Foto: Mikhail Metzel / AFP / Profimedia

Cine mai vrea să moară pentru Putin?

Cunoscutul scriitor și politolog englez Mark Galeotti (foto), director al companiei de consultanță Mayak Intelligence, profesor onorific la Școala UCL de Studii Slavonice și Est-Europene, senior Associate Fellow la Royal United Services Institute și Associate Fellow în Euro-Atlantic Geopolitics la Council on Geostrategy, este autorul unui excepțional articol despre determinarea lui Putin de a merge pînă la capăt în războiul din Ucraina ( traducerea o aveți aici, iar originalul aici). 

Articolul de mai jos, publicat în https://politeia.org.ro, spune în esență un lucru care este greu să fie negat, anume acela că Putin rămâne fără opțiuni credibile.

Fidel principiului său “a escalada pentru a dez-escalada”, Putin NU este un planificator (un strateg), ci un vînător de oportunități (un tactician), de momente circumstanțial și norocos apărute pentru a se apropia de o țintă de care, altmiteri, nu știe cum să se apropie.

În judo înveți cum luptă adversarul tău, și apoi cum (să) răspunzi. În esență: în judo, intri în ring, îți încercuiești adversarul, și cauți oportunități, iar în momentul în care sesizezi acele oportunități trebuie să lovești repede (iute), nu te poți opri să gândești „Ce s-ar putea întâmpla dacă … sau dacă…”, lovești! Și tocmai asta e abordarea lui Putin!

Putin, în loc să creeze planuri strategice pe termen lung, are o idee vagă despre unde vrea să fie, care este visul său, se străduiește să creeze situații în care are multiple opțiuni diferite, dar apoi practic intră în ring unde vânează oportunități, și adesea, el vede o oportunitate care se dovedește a fi o eroare, dar tocmai asta e ideea: la Putin totul se rezumă la acțiune, ocolind gândirea meticuloasă. Și asta este una din problemele Occidentului, aceea că mereu încercăm să definim: care este planul lui Putin?

Ca și cum cineva la Kremlin ar trasa un plan tactic foarte meticulos pentru, să spunem, dominarea Europei. Și pierdem o groază de timp întrebându-ne care este acel plan, când, în realitate, nu există un plan.

Există doar o idee generală a ceea ce vrea el, pentru care zilnic se întreabă: ce pot face azi care m-ar putea apropia de ceea ce vreau?

Așa a fost în 2008 cu intrarea în Georgia, așa a fost în 2014 cu intrarea în Ucraina. Momente, oportunități, ocazii, nu planificare strategică de ani de zile.

Sigur, a existat un oarecare nivel de pregătire, însă el a fost dat de contextul geopolitic (alegerile din SUA din 2008, refuzul NATO de a da un roadmap pentru cele două state la summitul de la Bucuresti din 2008, anexarea sudului Ucrainei dupa Euromaidanul care l-a fugarit pe Ianukovici in 2014) care i-a permis lui Putin să gîndească: “iată o ocazie de care pot și trebuie să profit!”.

Însă razboiul din Ucraina a intrat deja în a 7-lea lună și ocaziile nu se mai ivesc, dimpotrivă. Putin a încălcat pactul nescris cu rusii care l-a mentinut de 20 de ani la putere  (“Puteți să vă vedeți de viețile voastre în timp ce noi facem ce vrem pe scena internațională”)  si acest lucru este ca o suieratura pe un munte încărcat cu zăpada.

Va declanșa efectul de avalanșă nu în sensul ca oamenii vor ieși în strada masiv să protesteze (desi mobilizarea rezerviștilor e abia la început și nu știm cum se va desfășura mai departe), ci in sensul ca va semăna îndoiala în rândul celor dimprejurul lui Putin: cât de departe sunt dispus sa merg, eu si familia mea, pentru a-l urma pe lider?

 Sunt eu dispus sa ma sinucid pentru lider, ascutând orbește ordine despre care banuiesc că mai jos, pe scara ierarhică, nu vor fi ascultate?

Nu am îndoieli ca Putin va dori sa escaladeze mai departe și va da ordin sa pună forțele nucleare în alerta, ba chiar sa le ordone sa stea cu mâna lânga buton, asteptând ordinul său final. Omul nu stie alta maniera de a actiona decat aceasta: escaladare pâna in ultima clipa, convins ca Occidentul fricos va ceda (ca până acum, de multe ori).

Intrebarea este daca oamenii de langa el vor fi dispusi sa mearga la fel de departe cât vrea el, până in ultima clipa. Impresia mea este ca undeva pe lanțul de comanda, cineva va clipi primul si zaua imediat alăturată va simți clipirea și o va transmite mai departe în zaua care urmează și așa mai departe.

Dacă de 7 luni nu ai cîștigat războiul (ba chiar se vede că îl pierzi), e o chestiune de timp până ce lanțul de comandă se va fisura, pentru că la un moment dat oamenii care îl alcătuiesc vor avea de înfruntat întrebarea care ține de instinctul de supraviețuire: mor și eu odata cu liderul care comandă butonul sau mă salvez și dau naibii liderul?

Nimeni nu se poate pune cu instinctul de supraviețuire, nici măcar cel mai antrenat FSB-ist. O dovadă istorică și un nume în acest sens:  Vasili Arkhipov.

Deja s-a rupt lantul undeva jos. Șocul se va propaga in sus, e o chestiune de timp.

Comparati, daca vreți, decizia lui Putin cu decizia lui Zelenski de a cere ultimilor soldati din Azovstal sa se predea, pentru a rămâne în viață. Soldați care, măcar o parte, au fost eliberați zilele trecute. Torturați cumplit, însă vii.

Va dura probabil trei luni pentru a crește noi forțe, formate din rezerviști probabil slab antrenați și submotivați. Înfruntându-se cu armata din ce în ce mai încrezătoare și bine înarmată a Ucrainei, vor suferi pierderi grele, cu toate problemele politice care le vor provoca acasă.

Între timp, redefinind în mod arbitrar zonele ocupate ca teritoriu rusesc, Putin poate trimite recruți acolo, lucru interzis până acum de hotărârea sa de a nu admite că acesta este un război.

În general, deși strategia politică din spatele acestor noi mișcări este clară, aceasta depinde de credibilitatea amenințărilor lui Putin.

În cel mai bun caz, Putin va trebui să spere că acest lucru îi va permite să dețină teritoriul pe care l-a înșfăcat deja, ceea ce este un indiciu destul de clar că până și el știe că pierde.

Când soldații ruși mobilizați cu arcanul vor pricepe ca liderul lor nu le oferă nici măcar calea rușinoasă a predării la inamic pentru a rămâne în viață, se va rupe nu doar o singura za, ci intregul lanț.

CITIȚI ȘI:

02/10/2022 - Posted by | ANALIZE | , , , , , , , , ,

2 comentarii »

  1. Nu, ne gandom la relatii cu o noua rusie. Cine iubeste actuala  rusie mai mult decat romania e bolsevic 

    Trimis din Yahoo Mail pe Android

    Apreciază

    Comentariu de liandra | 02/10/2022 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: