CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

 FAPTE CIUDATE DIN ISTORIE PE CARE PROBABIL NU LE-AȚI ÎNVĂȚAT LA ȘCOALĂ


Cleopatra a VII-a Filopator a Egiptului nu era egipteană!

Ea a fost ultimul conducător al Regatului Ptolemeic din Egipt, regină și faraon.

Faimoasa femeie fatală care îi sedusese pe nu mai puțin faimoșii generali romani Cezar și Antoniu, era de fapt de origine greacă, fiind descendenta lui Ptolemeu I Soter, generalului macedonean al lui Alexandru cel Mare.

Misterioasa moarte a Cleopatrei

Potrivit istoricilor Cleopatra le ceruse sclavilor să aducă un coș cu un șarpe veninos pe care și l-ar fi pus la sân, unde ar fi primit o mușcătură ucigătoare. Se spune că agonia reginei ar fi durat 3 ore. Unii cercetători identifică șarpele cu o viperă egipteană, alții cu o cobră, simbolul coroanei faraonilor. Șarpele ar fi mușcat-o în dreptul inimii, ceea ce ar fi provocat moartea rapidă. Alți cercetători cred că sinuciderea cu otravă de șarpe ar fi fost demnă de o regină, dar au dubii în privința acestei metode dată fiind durata scurtă de agonie, susținută de documente.

Dihorii se numărau printre cele mai populare animale de companie din Roma.

Faimosul han mongol Genghis Khan i-a scutit pe săraci, profesori, artiști și avocați să plătească impozite.

Unul dintre cei mai temuți și respectați pirați din istorie a fost de fapt o prostituată chineză din Canton pe nume Ching Shih (1775 – 1844), pe care comandantul Flotei Steagul Roșu, piratul Cheng I , a capturat-o și mai târziu chiar a luat-o de soție.

Cu încuviințarea soțului, ea a a devenit comandantul unei mari grupări de pirați, avînd în subordine în timpul domniei împăratului Jiaqing o flotă cu peste  300 nave cu vele tradiționale chinezești (jonci) și un efectiv estimat de 20.000 – 40.000 de pirați.

Ea a intrat în conflict cu forțele Imperiului Britanic , Imperiul Portughez și cu autoritățile imperiale chineze ale Dinastiei Qing

După ce a câștigat o serie de victorii în bătălii navale purtate împotriva puterii centrale chineze,Ching Singh a solicitat și a obținut o amnistie în 1810.

Ching Shih a condus un bordel și un club de jocuri de noroc în Guangzhou , înainte de a muri în 1844 .

Cel mai scurt război din istorie a avut loc între Anglia și Zanzibar și a durat doar 38 de minute.

Conflictul s-a declansat in 1896, cand sultanul declarat al Zanzibarului, Khalid bin Barghash, a adoptat o politica de apropiere cu Germania si a hotarat, pe neasteptate, sa intrerupa orice colaborare cu Marea Britanie, puternica in colonii pe acea vreme, scrie Znaeteli.ru.

Anglia n-a acceptat asemenea ofensa si, printr-un ultimatum trimis Zanzibarului, i-a cerut lui Khalid sa se predea garnizoanelor britanice pana la 27 august, orele 9,00.

Zanzibarul nu s-a supus, sultanul si-a chemat sub arme efectivele compuse din 2.800 oameni, precum si „intreaga flota”, compusa dintr-un vas de razboi, dotat cu un tun si a luat pozitie de aparare.

Britanicii au deschis focul, omorând dintr-o singura salva 570 dintre soldatii Zanzibarului, care n-au apucat sa traga nici un foc, iar ceilalti s-au predat făra ordin.

Cronicarii vremii consemneaza ca, din momentul declansarii atacului, pana la capitularea armatei inamice au trecut exact 38 minute.

In aceeasi zi, Khalid bin Barghash se refugiaza la consulatul german si este adapostit pe vasul Seeadler, apartinand marinei imperiale germane.

In Zanzibar, devine sultan un văr al său, Said Hammoud ibn Mahomed ibn Said al-Bousaid, simpatizant al Marii Britanii.

Pana la urma, Khalid este prins de britanici, exilat la Seychelles, apoi pe insula Sfanta Elena si revine in Africa orientala in 1925.Moare in 1927, la Mombassa, care în acea vreme aparținea Zanzibarului.

Cel mai lung război din istorie a durat 335 de ani, între Țările de Jos și Insulele Scilly . Nimeni nu a fost ucis în timpul întregului război.

Războiul de trei sute treizeci și cinci de ani (1651 – 1985) a fost un război între Țările de Jos (cunoscute ca Olanda) și Insulele Scilly (aflate în dreptul coastei sud-vestice a Marii Britanii). Durata de ordinul sutelor de ani a acestui conflict a fost cauzată de inexistenţa vreunui tratat de pace în acești 335 de ani.

Deși a durat oficial atât de mult, totuși nici măcar un singur foc nu a fost vreodată tras. Aceste fapte fac ca acest război să fie simultan cel mai lung război cunoscut din istoria omenirii și totodată unul în timpul căruia nu s-au înregistrat victime.

În ciuda neclarității care plana asupra validității declarației de război din anul 1651, pacea a fost declarată și semnată în 1985.

Înainte ca Aeneas Sylvius Piccolomini să devină Papa Pius al II-lea (foto), el a scris un roman erotic de succes intitulat Povestea celor doi îndrăgostiți.

Pius al II-lea, pe numele de mirean Enea Silvio Bartolomeo de Piccolomini, latinizat Aeneas Sylvius (n. 18 octombrie 1405, Pienza, Toscana, Italia – d. 14 august 1464, Ancona, Statul Papal) a fost un gânditor erudit, papă din 1458 până în 1464. Este cunoscut și ca istoric. Astfel, în lucrarea Cosmografia (apărută în 1501) el a cules de la călugării dominicani și franciscaniinformații referitoare la Țările Române. Prin aceasta, a influențat, ca niciun alt istoric al epocii, concepțiile privind latinitatea poporului român.

”Povestea celor doi îndrăgostiți” a fost un bestseller medieval, scris în 1444 de Aeneas Sylvius Piccolomini, care, ulterior, a devenit Papa Pius al II-lea. Romanul este unul dintre primele exemple ale stilului epistolar, acesta fiind o serie de scrisori fictive menite să apară ca și cum ar fi fost scrise de personajele principale.

Edițiile timpurii ale „Povestea celor doi îndrăgostiți”, publicate de Ulrich Zell din Köln în jurul anului 1467, conțineau mai multe imagini erotice. O modalitate excelentă de a păstra atenția cititorilor.

După ce Papa Grigore al IX-lea a asociat pisicile cu venerarea diavolului, acestea au fost exterminate în toată Europa.

Dispariţia bruscă a pisicilor a dus la răspândirea şobolanilor şi a bolilor pe care aceştia le poartă, și drept urmare 100 de milioane de persoane şi-au pierdut viaţa din cauza apariției unei epidemii de ciumă bubonică.

Regele Henric al VIII-lea al Angliei (foto) a angajat patru bărbați care îi verificau în mod regulat fecalele, îi monitorizau mișcările intestinale și îl ștergeau la fund.

Erau numiți „Mirii scaunului regelui” și au fost în cele din urmă toți ridicați la rangul de cavaleri.

La procesul vrăjitoarelor de la Salem (1692-1693), acuzatele nu au fost arse pe rug. Majoritatea au fost închise, unele au fost spânzurate, dar niciuna dintre cei 2.000 de persoane acuzate nu a fost arsă de vie.

Cu o înălţime de 1,93m şi un fizic impresionant fostul președinte Abraham Lincoln (foto) era în tinerețe un atlet desăvârşit, care a pierdut un singur meci din cele 300 care l-au calificat pentru National Wrestling Hall of Fame. El a fost și un sportiv faimos, care și-a câștigat o excepțională reputație ca luptător de elită în wrestling.

De fapt, a devenit cunoscut în politică, în anii 1850, datorită realizărilor pe care le-a avut, timp de 12 ani, în sport.

Cele 299 de victorii ale sale răsunătoare au fost ca o carte de vizită pentru cel care avea să devină unul dintre cei mai mari preşedinţi ai Statelor Unite.

Grigori Yefimovici Rasputin (născut la 21 ianuarie 1869 Pokrovskoe, Siberia, asasinat la 30 decembrie 1916, în vârstă de 47 de ani, Petrograd). A fost un țăran rus, vindecător mistic și confident de încredere al familiei lui Nicolae al II-lea, ultimul țar al Rusiei. A devenit o figură influentă în Sankt Petersburg, mai ales după august 1915, când Nicolae a preluat comanda armatei care lupta în Primul Război Mondial.

Celebrul călugăr rus (foto), care a avut o influență nefastă asupra familiei imperiale ruse, a fost otrăvit de câțiva nobili cu cianură turnată în vin , dar pentru că aceasta nu a avut niciun efect, l-au împușcat în piept și, pentru că a supraviețuit și de această dată, l-au împușcat din nou în cap și l-au aruncat într-un râu înghețat.

 La autopsie s-a constatat că moartea sa era de fapt datorată inecului.

Hitler, Stalin și Mussolini au fost nominalizați pentru Premiul Nobel pentru Pace .

Gruparea Nakam, cunoscută și sub numele de „Răzbunătorii evrei”, era o formațiune înarmată israeliană, care asasina criminali naziști. Aceasta a fost fondată de către Abba Kovner și era formată din supraviețuitori ai Organizației Unite a Partizanilor, un grup paramilitar sionist din Lituania și din veterani ai Brigăzii Evreiești din Palestina Britanică.

La scurt timp după sfârșitul războiului, aproximativ 60 de membri ai grupării au sosit în Germania și au otrăvit cu arsenic circa 3.000 de pâini, pe care le-au trimis foștilor gardieni SS deținuți de americani în lagărul Stalag XIII.

Aproximativ 2.283 de prizonieri de război germani naziști, s-au îmbolnăvit grav ca urmare a consumului de pâine otrăvită și 400 au decedat.

Când a fost constituit Israelul modern, genialului savant evreu Albert Einstein i s-a oferit președinția acestei țări, dar a refuzat-o.

Fidel Castro, dictatorul comunist al Cubei, a supraviețuit la 600 de tentative de asasinat.

Surse:

https://www.arc.unsw.edu.au/blitz/read/15-weird-historical-factshttps://thescarbroughgroup.com/25-strange-facts-from-history

Publicitate

01/10/2022 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: