CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Rusia a declanșat mascarada legalizării anexării unor teritorii aparținând Ucrainei


Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko – Membrii comisiei electorale locale la o secție de votare înaintea referendumului planificat privind aderarea la Rusia a autoproclamatei republici populare Donețk, la Donețk, Ucraina, 22 septembrie 2022.

 • Provinciile ucrainene Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie, ”votează”
 • Aceste teritorii reprezintă aproximativ 15% din suprafața Ucrainei
 • Se consideră că acest proces deschide calea pentru escaladarea pretențiilor Rusiei

KIEV, 23 sept (Reuters) – Votul a început vineri într-o parte a Ucrainei controlată de ruși în cadrul unui referendum pe care Rusia îl folosește pentru a justifica anexarea a patru regiuni. Un oficial ucrainean a scris că votul este obligatoriu.

„A început la referendumul pentru ca regiunea Zaporojie să devină parte a Rusiei ca entitate constitutivă a Federației Ruse! Ne întoarcem acasă! Bravo, prieteni!” a spus Vladimir Rogov, un oficial al administrației regiunii separatiste susținute de Rusia.

Referendumurile organizate de Moscova au fost condamnate pe scară largă în Occident ca ilegitime și pentru că preced anexarea lor ilegală la Rusia.

Serhiy Gaidai, guvernatorul ucrainean al regiunii Lugansk, a declarat că în orașul Bilovodsk cotropit de ruși, șeful unei întreprinderi le-a spus angajaților că referendumul este obligatoriu, iar cei care vor refuza să voteze vor fi concediați, iar numele lor vor fi comunicate serviciului de securitate.

El a spus că în orașul Starobilsk, autoritățile ruse au interzis populației să părăsească orașul până marți și că au fost trimise grupuri armate să percheziționeze casele și să constrângă oamenii să iasă pentru a lua parte la referendum.

Votul în cele patru regiuni din provinciile Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie, care reprezeintă aproximativ 15% din teritoriul ucrainean, urmează să aibă loc de vineri până marți.

Voturile au loc după ce în această lună Ucraina a recucerit într-o contraofensivă zone mari de teritoriul acaparat de ruși , la șapte luni după ce Rusia a declanșat acest război care a ucis mii de oameni, a strămutat alte milioane și a afectat economia globală.

Referendumurile au fost discutate timp luni de zile de autoritățile pro-moscovite, dar recentele victorii ale Ucrainei au determinat hotărârea oficialilor de a urgenta programarea acestora.

Președintele Vladimir Putin a anunțat săptămâna aceasta un decret menit să înroleze imediat 300.000 de militari ruși pentru a lupta în Ucraina. Moscova încearcă astfel să recâștige inițiativa în acest în conflict.

Rusia susține că este necesar ca oamenii din regiune să-și exprime punctul de vedere.

„Încă de la începutul operațiunii… am spus că popoarele teritoriilor respective ar trebui să-și decidă soarta, iar întreaga situație actuală confirmă că vor să fie stăpâni pe soarta lor”, a declarat în această săptămână ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

Ucraina spune că Rusia intenționează să considere rezultatele referendumului ca un semn de sprijin popular și apoi să le folosească ca pretext pentru anexarea acestor teritorii, similar cu preluarea Crimeei în 2014, pe care comunitatea internațională nu a recunoscut-o.

JUSTIFICAREA AUTOAPĂRĂRII

Prin încorporarea celor patru teritorii ucrainene în Rusia, Moscova ar putea justifica escaladarea militară, pretinzând că aceasta este necesară pentru a-și apăra teritoriul. Putin a declarat miercuri că Rusia va „utiliza toate mijloacele de care dispune” pentru a se proteja, o aparentă referire la armele nucleare. „Acesta nu este o cacealma”, a adăugat el.

„Încălcarea teritoriului rus este o crimă care vă permite să folosiți toate forțele de autoapărare”, a declarat Dmitri Medvedev, care a fost președintele Rusiei din 2008 până în 2012, într-o postare pe Telegram.

Rezultatele referendumului în favoarea Rusiei sunt considerate inevitabile. Votul din Crimeea din 2014, calificat la nivel internațional ca trucat, a avut ca rezultat oficial un procent de 97% în favoarea anexării oficiale.

Referendumurile au fost denunțate de mulți dintre liderii mondiali, printre care președintele american Joe Biden, secretarul general al ONU Antonio Guterres și președintele francez Emmanuel Macron, precum și de oficiali ai NATO, Uniunii Europene și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

Aceste„referendumuri simulate” sunt „ilegale și ilegitime”, s-a spus într-o declarație oficială a NATO.

OSCE, care monitorizează alegerile, a declarat că rezultatele nu vor avea forță legală, deoarece nu sunt conforme cu legea ucraineană sau standardele internaționale iar zonele în care se desfășoară nu sunt sigure.

Nu vor exista observatori independenți și o mare parte din populația existentă aici înainte de război a fugit.

Rusia consideră deja că Luhansk și Donețk, care împreună formează regiunea Donbas, Moscova parțial ocupată în 2014, sunt state independente.

Ucraina și Occidentul consideră că toate părțile Ucrainei deținute de forțele ruse sunt ocupate ilegal. Rusia nu controlează pe deplin niciuna dintre cele patru regiuni, cu doar aproximativ 60% din regiunea Donețk în mâinile Rusiei.

Ucraina a spus că referendumurile au fost un semn că Rusia era speriată. „Orice decizie pe care conducerea rusă o poate lua nu schimbă nimic pentru Ucraina”, a declarat joi președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Ne interesează strict sarcinile care ne sunt în fața. Aceasta este eliberarea țării noastre, apărarea poporului nostru și mobilizarea sprijinului mondial (opinia publică) pentru a îndeplini aceste sarcini”.

Putin spune că Rusia desfășoară o „operațiune militară specială” pentru a demilitariza Ucraina, a scăpa de naționaliști periculoși și pentru a apăra Rusia de NATO.

Kievul și Occidentul numesc acțiunile Rusiei o încercare imperialistă neprovocată de a recuceri o țară care a scăpat de dominația rusă odată cu destrămarea Uniunii Sovietice din 1991.

„PIERDERI”

Statul Major al Ucrainei a declarat că Rusia a lansat atacuri în regiunea Donețk și că bombardamentele ucrainene au rănit un general rus în regiunea Lugansk.

„Inamicul continuă să sufere pierderi, în special în rândul conducerii”, a spus vineri.

Rusia a pierdut câțiva comandanți de rang înalt în timpul războiului de șapte luni.

Șeful separatiștilor susținuți de ruși din Donețk a denunțat atacurile ucrainene drept „obuze barbare cinice” menite să provoace cât mai multe daune civililor.

„De aceea dorim să acționăm rapid și cu mai multă hotărâre cu măsuri precum organizarea referendumului”, a spus Denis Pușilin.

Publicitate

23/09/2022 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , , , ,

4 comentarii »

 1. Ucraina are exact ce le-a dat fosta URSS Acum Rusia cere înnapoi ce s-a dat câd exista o altă formă statală Ce este drept în cazul acesta?
  Dacă URSS ar mai fi existat ar fi fost corect să ceară ceva ce a existat în granițele sale internaționale. Acum câd există federația Rusă și Ucraina a devenit independentă cu frontierele existente, cerința nu mai este întemeiată.
  Nostalgicii ruși au dreptul să rămână cu gura căscată, pentru că ei sunt autorii în fapt a acestei noi țări numită Ucraina. Nu înțeleg de ce nu se bucură de propria lor invenție…

  Apreciază

  Comentariu de Fideliu Rubinescu-Ostreiceanu | 23/09/2022 | Răspunde

 2. Ucraina e stat agresor pentru noi , nu inteleg de ce ii plangi. Dumnezeu le-a dat suficient timp sa faca dreptate si n-au facut, ba ne-au agresat inca teritorial in Delta! Asadar, cu cat Ucraina ramane mai mica cu atat dispare un pericol in zona.

  Apreciază

  Comentariu de Michael | 23/09/2022 | Răspunde

  • Cu cât rămâne mai mică Ucraina, R.Moldova, Georgia etc., cu atât mai mare si mai amenințătoare va fi Rusia.În plus, Rusia va vedea că poate să facă ce vrea și chiar va face. Rusia nu se joacă, Rusia chiar anexează teritorii și nu discută restituirea lor.

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 23/09/2022 | Răspunde

  • De obicei este o situație complicată. Un stat agresat cum este Ucraina, poate deveni la rândul său un stat agresor.De aceea este o strategie complicată cât de mult trebuie să ajuți pe cineva într-un conflict.
   Acum Ucraina are o aparență de dominație cu ajutor masiv extern privind armamentul. Însă acesta va trebui plătit cuva în sistem Barter. Se mai adaugă refacerea capacităților de producție, construcțiile civile, medicina… care vor constitui o incertitudine mare dacă se vor putea pune în practică.
   Abia atunci se va vedea dacă Ucraina va fi puternică și va putea să-și mențină statalitatea stabilă. Foametea și lipsurile de tot felul sunt mai rele decât războiul.

   Apreciază

   Comentariu de Fideliu Rubinescu-Ostreiceanu | 26/09/2022 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: