CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

PROPAGANDA RUSĂ DE RĂZBOI PRETINDE CĂ ROMÂNIA, POLONIA ȘI UNGARIA s-au înțeles să acapareze teritorii ucrainene


Foto: Președintele rus Vladimir Putin (centru)), directorul Serviciului Federal de Securitate Aleksandr Bortnikov (stânga) și directorul Serviciului de Informații Externe Serghei Narîșkin (dreapta).

Publicația online https://www.veridica.ro relatează că presa guvernamentală rusă, citată și de unele publicații din România, a distribuit o narațiune de propagandă, lansată de directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei, potrivit căreia Polonia va colabora mult mai activ cu Ungaria și România pentru a acapara vestul Ucrainei.

În realitate, Polonia este unul dintre cei mai vocali susținători ai eforturilor de apărare a Ucrainei de invazia rusă.

Dezinformarea

Polonia este gata să meargă la o colaborare mult mai activă în chestiunea ucraineană cu Ungaria și România, pentru a-și acoperi astfel planurile de acaparare a Ucrainei de Vest, a declarat Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR), relatează agenția de presă rusă RIA Novosti.

Polonia încearcă să-și camufleze expansiunea asupra Ucrainei de Vest, desfășurând, în acest sens, o amplă propagandă mascată, a anunțat biroul de presă al Serviciului de Informații Externe, citându-l pe directorul instituției, Serghei Narîșkin.

”Se propune ca accentul să fie pus pe crearea imaginii unei ”participări colective” a tuturor vecinilor europeni ai Ucrainei la treburile Kievului. În acest scop, Varșovia este dispusă să meargă la o colaborare mult mai activă în chestiunea ucraineană cu Ungaria și România, ascunzând, astfel, ducerea la îndeplinire a propriilor planuri”, se arată în declarație.

 Foto: Serviciile secrete ruse inundă presa cu narațiuni false privind o pretinsă înțelegere secretă între Polonia, Ungaria și România privind acapararea de teritorii ucrainene.

Potrivit SVR, se pare că Varșovia nu observă că ambițiile și frustrările ei ”secrete” au devenit de mulți ani o sursă de batjocură și de iritare pentru ”ocrotitorii” ei.

”Printre documentele desecretizate ale SVR există, pentru că veni vorba, o caracterizare deosebit de concludentă a politicii externe a Poloniei, descriere făcută în 1935 de șeful ministerului de Externe al Marii Britanii, Simon: ”Guvernul polonez promovează o politică infantilă a prestigiului, ce face dificilă consolidarea păcii în Europa și nu corespunde nici poziției politice a Poloniei, nici celei militare, nici financiare a țării”.

Astăzi, succesorii lui Simon exprimă, după cum se știe, același lucru, dar sub forme mai simple și mai grosolane”, se arată în declarația SVR.

RIA amintește că, săptămâna trecută, Narîșkin a catalogat periculoase pentru întreaga Europă planurile Poloniei de a institui controlul asupra vestului Ucrainei; potrivit spuselor sale, dacă Varșovia va deschide această Cutie a Pandorei, nimeni nu va avea scăpare.

SVR urmărește cu atenție ceea ce se întâmplă și, în calitate de instrument de blocare aceste politici, va publica periodic o parte din informațiile pe care le primește, declara, la acel moment, spionul șef Narîșkin.

Anterior, el a arătat că, de fapt, este vorba despre o încercare de a repeta ”înțelegerea” istorică pentru Polonia după Primul Război Mondial, când Occidentul colectiv în persoana Antantei a recunoscut dreptul Varșoviei, mai întâi pentru ocuparea unei părți a Ucrainei cu scopul de proteja a populației ”de amenințarea bolșevică”, după care și dreptul de a include aceste teritorii în componența statului ucrainean.

Realitatea

NARAȚIUNE: ”Polonia va colabora cu Ungaria și România pentru a acapara o parte din Ucraina”.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA:

Directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Narîșkin, acuză Polonia de punerea la cale a unei operațiuni de acaparare a vestului Ucrainei cu implicarea Ungariei și României, dar nu prezintă nicio probă. El încearcă să convingă opinia publică cu ajutorul unui document din 1935, care nu are nicio legătură cu politica Poloniei de astăzi, membră a UE și NATO.

În realitate, narațiunea falsă a presei guvernamentale ruse, preluată și de portalul românesc „Vești din Rusia”, este o reacție la intensificarea contactelor bilaterale ucraineano-poloneze din ultimele luni.

Recent, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a înaintat Radei Supreme un proiect de lege privind acordarea unui statut special polonezilor în Ucraina.

Сetățenii polonezi pot rămâne pe teritoriul Ucrainei timp de 18 luni. Ei vor benefica de toate drepturile și libertățile, la fel ca și cetățenii ucraineni.

Kievul și Varșovia s-au apropiat foarte mult în perioada războiului, fapt care nu este pe placul Moscovei.

Presa rusă a distribuit această știre, fără să amintească în titlu că este opinia unei instituții de stat a Rusiei. 

Eadaily și Rossaprimavera au scris că Polonia a inițiat deja un dialog cu România și Ungaria pentru invadarea Ucrainei, fără să menționeze în titlu că este punctul de vedere al Serviciului de Informații Externe al Rusiei

În aprilie, Veridica a demontat o narațiune de propagandă pe care se bazează celelalte apărute până în momentul de față.

Este vorba de declarația lui Narîșkin care a spus că Polonia va prelua controlul asupra „teritoriilor sale istorice” din Ucraina cu ajutorul SUA.

În realitate, Polonia a fost cea mai vocală și activă în privința combaterii agresiunii ruse și susținerii eforturilor defensive ale Kievului. Varșovia a demonstrat prin fapte că este un susținător real al Ucrainei. Ea este unul dintre cei mai fermi susținători ai sancțiunilor UE împotriva Moscovei.

Atât Polonia, cât și România sau Ungaria au menționat că nu se vor implica direct în războiul din Ucraina, toate fiind state membre NATO.

La nivelul Alianței Nord-Atlantice a fost luată decizia de a evita o confruntare directă cu Rusia.

Așadar, știrea analizată este una falsă, iar tezele prezentate de Narîșkin nu se bazează pe nicio sursă sau probă.

Veridica a scris deja despre o serie de narațiuni false, potrivit cărora Președintele Poloniei a recunoscut că Varșovia va anexa teritorii ucrainene, iar Kievul ar fi permis intrarea în țară a 10 mii de militari din Polonia și Lituania.

De asemenea, presa guvernamentală rusă și canalele de Telegram, care sunt din ce în ce mai populare în spațiul post-sovietic, au publicat un document semnat de un general polonez privind anexarea vestului Ucrainei. 

Direcția Principală a Forțelor Armate ale Poloniei a anunțat opinia publică că este vorba de o știre falsă și de un document trucat.

De fapt, presa rusă încearcă să demonstreze prin manipularea opiniei publice că eforturile Poloniei, României, Lituaniei, SUA și altor state de a susține acțiunile defensive ale Ucrainei au ca scop real să anexeze teritorii ale statului ucrainean.

22/09/2022 - Posted by | analize | , , , , , , , ,

2 comentarii »

 1. sa i sparg, ai mei au fugit din Cernauti 1940

  Apreciază

  Comentariu de dr. Sergiu Fendrihan | 22/09/2022 | Răspunde

 2. Nu cumva chiar președintele Putin a incitat că Ucraina a fost încropită cu teritorii din Polonia, Romînia, ungaria și Slovacia? Și nu a fost mâna URSS-ului? De ce există această temere de preluare a vestului Ucrainei, dacă dumnealui, președintele Putin s-a gândit să rostească aceste adevăruri?
  O fi vodka de vină pentru incoerență, dar la băutură se spun uneori gânduri care în mod normal nu se spun.

  Apreciază

  Comentariu de Fideliu Rubinescu-Ostreiceanu | 23/09/2022 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: