CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

PUTIN A DECRETAT MOBILIZAREA PARȚIALĂ. Rusia chiamă sub arme încă 300.000 de soldați


Președintele rus Vladimir Putin și Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării. Sursă foto: Kremlin

Foto: Președintele rus Vladimir Putin și Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării

Putin a decretat mobilizarea parțială ca urmare a războiului din Ucraina

Discursul care trebuia să fie publicat inițial aseară, a fost publicat în această dimineață, scrie DefenseRomania.ro.

Președintele rus a anunțat că a decretat mobilizarea parțială și a precizat că pe front vor ajunge inițial rezerviștii. El a vorbit despre administraţiile ruse din regiunile Luhansk, Doneţk, Herson şi Zaporijjia care au decis alipirea la Federația Rusă și a precizat că Moscova „îi va apăra pe acești cetățeni”.

Vladimir Putin a declarat că va sprijini pseudoreferendumurile (pe care tot el le -a organizat) in teritoriile ocupate ale Ucrainei, care vor deschide calea anexării acestora la Federația Rusă.

”Decretul privind mobilizarea parțială a fost semnat. Apărăm integritatea patriei mamă, iar în teritoriile eliberate eu susțin mobilizarea parțială. 

Precizez că este o mobilizare parțială – doar cei care sunt momentan în rezervă vor fi mobilizați. De asemenea, cei care servesc în armată, și cei care au anumite profesii militare, vor fi antrenați suplimentar”, a declarat Putin, care speră că prin această măsură va putea stopa contra-ofensiva armatei Ucrainei de recuperare a teritoriilor ocupate în urma invaziei declanșate de Rusia în 24 februarie.

”Cer acestor regiuni să asigure asistență comandanților militari. Cei care vor fi mobilizați vor primi garanții și vor servi sub un anumit contract”.

Mobilizarea va începe de astăzi, 21 septembrie.

În discursul ținut în această dimineață, Vladimir Putin și-a justificat decizia invocând presupusa amenințare a armatei ucrainene asupra așa numitelor „teritoriilor eliberate” din Ucraina, referindu-se la regiunea Donbas din Ucraina și regiunea rusă Belgorod, de la granița cu Ucraina.

„Dacă integritatea teritorială a țării noastre este amenințată, folosim toate mijloacele disponibile pentru a ne proteja poporul – aceasta nu este o cacealma”, a spus Vladimir Putin într-un discurs televizat.

El a amenințat NATO și a precizat că există opinii cu privire la o amenințare nucleară a NATO împotriva Rusiei.

”Vorbim și de un șantaj nuclear – centrala de la Zaporijie a fost țintită și înalți reprezentanți NATO au spus că există o posibilitate să se folosească armele nucleare împotriva Rusiei. Trebuie să reamintim că țara noastră are diverse arme de distrugere și avem componente care sunt mult mai moderne decât cele NATO”, precizează Putin, într-un discurs ținut în special pentru opinia publică din Federația Rusă.

Războiul Rusiei în Ucraina

Amintim că pe data de 24 februarie 2022, în urmă cu aproximativ 7 luni, Federația Rusă a a invadat la scară largă Ucraina, o acțiune militară barbară și neprovocată. Acțiunea Moscovei a generat cea mai mare criză de securitate în Europa de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial încoace.

Calculul rusesc a fost însă greșit, iar ceea ce Kremlinul a numit o „operațiune militară specială” și ceea ce trebuia să fie un blitzkrieg prin care se urmărea decapitarea conducerii politice a Ucrainei, s-a transformat într-un război de uzură, forțele ruse de ocupație fiind înfrânte în bătălia pentru Kiev. 

Ca urmare a eșecului ofensivei din nordul Ucrainei, Rusia s-a axat pe estul și sudul țării și „eliberarea” Donbasului. Federația Rusă urmărește implementarea conceptului țarist Novorusia (Rusia Nouă), care cuprinde regiunile Harkiv, Luhansk, Donețk, Herson, dar și în Nikolaev și Odessa.

Ca urmare a contraofensivei fulgerătoare a Armatei ucrainene din septembrie, pe direcția nord-est Harkiv și sud Herson, Federația Rusă a fost nevoită să se retragă masiv. 

În ciuda acestui lucru, administraţiile ruse din regiunile Luhansk, Doneţk, Herson şi Zaporijjia au decis să organizeze în regim de urgență referendumuri în perioada 24-25 septembrie, pentru alipirea la Federația Rusă.

Rusia are probleme majore cu privire la trimiterea de noi trupe și de tehnică militară în Ucraina , în contextul în care din punct de vedere juridic militarii ruși nu pot fi obligați să participe la operațiune.

Declararea oficială a războiului și a mobilizării generale, permite Federației Ruse să desfășoare un război total în Ucraina și este un semn cât se poate de clar că „operațiunea militară specială” anunțată de Putin pe 24 februarie a.c. nu decurge conform planurilor Kremlinului.

21/09/2022 - Posted by | PRESA ROMÂNEASCĂ | , , , , , , ,

2 comentarii »

 1. Mobilizarea parțială ar putea fi mai mult de-atât. Părea personală este că s-a găsit un pretext de alocare de trupe suplimentare prin încorporări care s-ar putea să nu se limiteze la declarațiile oficiale.
  Până în momentul de față pentru Rusia a fost un război experimental prin care s-a probat ce se poate face cu vechiturile din dotare într-un război modern. Presupun că ar putea avea loc o altă etapă a războiului cu o cu totul altă tehnologie. Rămâne de văzut dacă este așa sau nu.
  Să nu uităm de conflictul mocnit dintr SUA și China și dacă ar fi pornit, datele frontului din Ucraina s-ar putea schimba neașteptat.

  Apreciază

  Comentariu de Fideliu Rubinescu-Ostreiceanu | 21/09/2022 | Răspunde

 2. Nu este vorba de nici 8un război experimental. Pur și simplu rușii s-au trezit în fața unei rezistențe a poporului ucrainian pe care nici in cele mai negre vise Putin nu o prevăzuse.Rușii se așteptau să fie primiți cu flori dar au primit gloanțe. Cînd pierzi 100000 de soldați și tancuri, avioane, nave în valoare de sute de miliarde de dolari, nu mai poate fi vorba de un ”război experimental”.
  Adică ce experiment poate fi acela care să ducă la asemenea costuri catastrofale?
  Cum își poate închipui cineva că rușii au tehnică modernă dar preferă să o țină în rezervă și să piardă un sfert din trupele angajate în luptă, doar așa ca să se facă de râs?
  Cât despre China, se vede clar că face o politică mult mai inteligentă de cât Rusia și că are doar de câștigat dacă stă în espectativă.
  – primește gaz si petrol mai ieftin de la Rusia strâmtorată de embargoul occidental
  – ajunge să domine Rusia din punct de vedere economic și o va transforma cât de curând într-o anexă a sa, dacă Putin va continua jocul distructiv in care si-a angajat țara.
  Una peste alta, în următoarele decenii vom vedea o Chină lider mondial, fără să fie nevoie să joace pe marginea prăpastiei unui război nuclear, așa cum fac acum rușii în inexplicabila orbire de care dau dovadă.

  Apreciază

  Comentariu de cersipamantromanesc | 21/09/2022 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: