CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

În fața înfrângerilor din nord-estul Ucrainei, la o televiziune rusă este contestat războiul: „NU O SĂ CÂȘTIGĂM NICIODATĂ !”


Trupele ucrainene au obținut în acest weekend victorii importante în frontul de est, prin recuperarea controlului asupra orașelor Kupiansk și Izium. Duminică, Rusia a recunoscut că forțele sale au fost împinse înapoi din aproape toată regiunea Harkov, Ministerul Apărării rus publicând o hartă a retragerii. Moscova a susținut însă că este vorba despre o retragere strategică menită să consolideze poziția trupelor sale în estul regiunii Donbas.

După retragerea dezordonată a trupelor ruse din regiunea Harkov, într-o emisiune a unei televiziuni moscovite, trei invitați au spus iritați la unison: „Cum ne țin nouă lecții analiștii care ne spuneau, înainte de 24 februarie, că singura amenințare pentru Armata Rusă când va cuceri Odesa e să nu fie strânsă prea tare în brațe de locuitorii entuziaști?!”.

O astfel de conversație era de neînchipuit la începutul războiului și mai târziu. Fostul parlamentar rus Boris Nadejdin, un fost politician liberal și un invitat obișnuit al canalului NTV deținut de Gazprom, spune că președintele Putin a fost indus în eroare de consilierii săi, care l-au făcut să creadă că Ucraina se va preda repede, și a cerut demararea unor negocieri de pace pentru încheierea conflictului, relatează Newsweek, preluat de Hotnews.ro.

„Oamenii care l-au convins pe președintele Putin că operațiunea specială va fi rapidă și eficientă, că nu vom lovi populația civilă, că va intra și Garda noastră Națională, alături de kadâroviți (luptătorii ceceni aflați sub comanda lui Ramzan Kadîrov, n.r.), că vom face ordine – toți acești oameni ne-au întins o capcană”, a afirmat Boris Nadejdin în emisiunea de la NTV.

HARTA retragerii armatei ruse din Harkov. Ucraina: „Au plecat în grabă, au lăsat în urmă mult armament”

„Cineva i-a spus președintelui Putin că ucrainenii se vor preda, că vor fi liberi, că vor vrea să se unească cu Rusia. Cineva i-a spus asta. Au spus același lucru și la televizor. Suntem acum pe punctul de a înțelege: este absolut imposibil să învingem Ucraina, folosind acele resurse și metode coloniale, folosind soldați angajați pe bază de contract, mercenari și fără mobilizare”, a adăugat fostul deputat rus.

Prezentatorul TV l-a întrebat dacă sugerează Rusiei să se mobilizeze pe deplin împotriva Ucrainei, însă Nadejdin a răspuns: „Sugerez discuții de pace pentru oprirea războiului și trecerea la tratarea problemelor politice”.

Emisiunea de dezbateri de la NTV este foarte populară în Rusia, ca și postul de televiziune, care se deosebește de canalele de stat prin faptul că nu abordează subiectele într-o manieră puternic ideologizată, precum Russia 1 sau altele care țin linia impusă de Kremlin.

Afirmațiile făcute de Nadejdin nu sunt singurul exemplu al faptului că starea de spirit de la televiziunile ruse s-a domolit, în urma contraofensivei fulgerătoare a trupelor Kievului.

Narațiunea se îndreptă acum către modul în care forțele ucrainene i-au depășit cu o majoritate covârșitoare pe soldații ruși din nord-estul Ucrainei, scrie agenția Reuters evocată de https://www.libertatea.ro.


13/09/2022 - Posted by | PRESA INTERNATIONALA | , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: