CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O tactică veche a propagandei ruse, care aruncă asupra minorităților naționale vina pentru atrocitățile săvârșite de ARMATA RUSĂ


Foto: Soldați buriați în atmata rusă

„AM ÎNȚELES CĂ NE VOR FACE CHIPURILE ACESTUI RĂZBOI”

– Victoria Maladaieva, activistă buriată și cofondatoare a Fundației internaționale ”Buriația Liberă” –

Propaganda rusă se folosește de „minoritățile naționale” pe care le acuză de toate atrocitățile. Toți înțeleg foarte bine propagandiștii ruși pun accentul pe minciuna că cei care participă la lupte nu sunt ruși.

Ostașul rus din Donbass salvează motănei, iar bureații, cecenii și tuvinii jefuiesc și violează !…

Este o tactică imperială veche. Kalmâcii au trecut prin aceasta. Un întreg popor a fost declarat dușmanul poporului sovietic. Este o practică veche a Kremlinului. […]

Să ne amintim fraza lui Putin: „Sunt lak, daghestanez, cecen, inguș, rus, tătar,evreu, mordvin, osetin…”

În manualele de Istorie a Rusiei și în alte publicații oficiale scrie că Bureatia, Iakutia, Bașcortostan și alte republici s-au alăturat imperiului de bună voie.

Alte cercetări independente susțin că anexarea acestor teritorii, inclusiv Bureatia, a fost destul de dură. În ce măsură își cunosc bureații istoria?

În manuale nu găsim acest lucru, nu a fost, nici nu va fi, de aceea nu toți locuitorii minoritari din federația Rusă cunosc istoria lor.

Colonialiștilor nu le convine ca popoarele acestor colonii să-și cunoască istoria, limba și cultura.

Bureaților li se spune că, acum trei sute de ani, hanii lor s-au adunat și au decis ei înșiși să treacă stepele, munții și pădurile, să meargă cu plocon la țar: „Luați-ne, vă rugăm, cu voi în Rusia”.

Ceva nu se leagă când copiilor li se spune la școală că a venit Ermak („Cuceritorul Siberiei”) și atât. Apoi după o pauză, se trece imediat la istoria țaristă.

Știm, însă, cum a avut loc „asimilarea”, cum au fost creștinați cu forța bureații, cum a fost alterată limba lor. Toți au primit nume rusești. În anii 1930, elita intelectuală bureată a fost lichidată pentru ”panmongolism”, pentru că milita pentru limba, identitatea bureată și conștiință națională.

Prin aceasta au trecut foarte multe popoare din URSS. Pe toți îi aruncau în închisoare și îi ucideau. Vom scrie despre aceasta, vom spune adevărul. Consider că este ceva necesar pentru locuitorii tuturor coloniilor din prezent, a declarat activista Victoria Maladaeva, cofondatoarea Fondului internațional anti-război „Bureatia liberă”, într-un interviu pentru publicația BEDA, despre rezistența anti-război, cauzele mobilizării bureaților, atitudinea imperială a Moscovei față de alte regiuni și despre necesitatea decolonizării Rusiei.[…]

Vladimir Hamutaev, activist bureat, autorul cărții „Alipirea Bureatiei la Rusia: istorie, drept, politică”, a fost declarat separatist și pe numele lui a fost deschis un dosar penal, doar pentru că a scris o carte despre colonizarea Bureatiei. A fost nevoit să fugă din țară. […]

Pe lângă bureați, în actualul război împotriva Ucrainei participă peste o sută de alte naționalități. Noi, bureații, reprezentăm doar 0,3% și am devenit imaginea acestui război.

Știu că acolo sunt mulți bureați, dar nu mai mulți decât ruși, care sunt 95%.

16/08/2022 - Posted by | POLITICA | , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: