CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Teze principale referitoara la etnogeneza românească


• Teoria continuității (autohtonistă) sustine ca poporul roman s-a format la nordul Dunării, prin procesul de romanizare, asimilând apoi pe migratori, românii continuând să trăiască în așa numitele obști sătești, sau rumânii populare

• Teoria imigraționistă sustine ca poporul roman s-a format in S Dunarii si apoi a emigrat in N Dunarii. Sustinatori ai tezei imigrationiste.

”Continuitatea”

Continuitatea poporului roman constituie, din nefericire, și în prezent un subiect destul de controversat. Adversarii continuități daco-românilor la nordul Dunării, care neagă autohtonia românilor pe teritoriul pe care astăzi îl locuiesc, pornesc de la două premise, una că pe timpul lui Aurelian întreaga populație romană a fost retrasă din Dacia în sudul Dunării și a doua că în secolele următoare izvoarele antice, romane și bizantine, nu mai fac amintire de vreo populație daco-romană la nordul Dunării, ci numai de popoare migratoare. Pornind de la aceste premise, s-au format principalele argumente ale adversariilor continuității, ramase relativ aceleași ale lui Roesler.

Teoria lui Robert Roesler

”Imigraționismul”

  • Dacii ar fi fost distruşi ca popor în urma războaielor cu romanii
  • Vechea toponimie dacică ar fi dispărut tocmai datorită acestei exterminări
  • Dacia nu a putut fi romanizată în 165 de ani
  • Toţi locuitorii au părăsit Dacia în timpul lui Aurelius
  • Poporul român şi limba română s-ar fi format la sud de Dunăre (argumente: a) lipsa elementelor germanice din limba română; b) existenţa unor elemente lexicale comune în limbile albaneză şi română; c) asemănarea dialectelor dacoromân şi macedoromân; d) influenţa slavă primită numai la miazăzi de fluviu, unde romănii devin ortodocşi şi preiau limba slavonă, folosită lung timp în biserica lor)
  • Românii ar fi un popor de păstori nomazi
  • Nu ar exista izvoare istorice care să ateste existenţa românilor la nord de Dunăre, anterior sec. XIII.

Alte teorii :

“Statul dac pierise şi pe ruinele lui era să se inalţe unul roman. Dacă însă elementul nou care venea să se altoiască pe vechea stirpe tracică din poalele munţilor Carpaţi era superior acesteia în cultură şi inteligenţă, în caracter nu puea să o întreacă, încât rădăcina poporului român e prinsă în păturile istorice prin două viţe tot la fel de energice, de trainice şi pline de virtute. Să nu ne fie deci silă , dacă şi sângele dacilor se va găsi amestecat în naţionalitatea noastră.” (A. D. Xenopol, “Istoria românilor din Dacia Traiană”)

Alte câteva teorii

Misiunea noastră, a românilor, în arheologie este mai cu seamă să definim ce au fost dacii? Care au fost credinţele lor? În ce grad de civilizaţiune ajunseserăei când i-ai cotropit romanii şi le-au luat ţara? Ce au adoptat ei de la romani şi ce au adopatat romanii de la dânşii?” (Cezar Bolliac, “ Despre daci”).

“Influenţa elementului slav la formarea naţionalităţii noastre este aşa de evidentă, încât putem zice, fără exagerare, că nici nu poate fi vorba de popor român înainte de absorbirea elementelor slave de către populaţia băştinaşă romană în cursul secolelor VI- X.” (Ion Bogdan, “Istoriografia română şi problemele ei”).

08/08/2022 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: