CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

PRESA GERMANĂ: MONOPOLUL gazelor rusești ar putea fi spart de România dacă uriașele sale rezerve de gaze naturale din Marea Neagră ar intra în exploatare


România e țara care ar putea sparge monopolul gazelor rusești

România este dependentă de gazul rusesc în fiecare iarnă, importând între 20 și 30 la sută din necesarul de consum.

Dar asta s-ar putea schimba dacă țara și-ar dezvolta uriașele rezerve de gaze naturale din Marea Neagră, potrivit publicației Mitteldeutscher Rundfunk.

Jurnaliștii de la publicația germană se întreabă și cât de sigură este producția de gaze naturale în Marea Neagră, în contextul războiului din Ucraina.

Jurnaliștii de la publicația germană Mitteldeutscher Rundfunk, citați de https://www.stiridiaspora.ro., susțin că țara noastră are capacitatea să spargă monopolul gazelor rusești, în contextul în care de câteva săptămâni România beneficiază pentru prima dată de propriile rezerve de gaze naturale, pe care le-a dezgropat din adâncurile Mării Negre.

Sărbătorind primele livrări la sfârșitul lunii iunie, ministrul României al Energiei, Virgil Popescu, a spus că românii au așteptat mai bine de opt ani ca legislația să permită extragerea gazelor. Noua Lege Offshore a fost modificată abia luna mai 2022.  

Producția de gaze naturale a început în luna iunie

Potrivit materialului citat, volumul actual de producție al companiei Black Sea Oil & Gas acoperă în prezent cinci la sută din necesarul anual de gaze al României doar o fracțiune, dar cel puțin e un început.

România are zăcăminte imense de gaze în zona sa economică de la Marea Neagră, care trebuie doar dezvoltate. Zăcământul ar permite României să-și acopere propriile nevoi de gaze naturale timp de mai bine de un deceniu.Compania internațională de consultanță financiară Deloitee își asumă un depozit de până la 170 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.

La urma urmei, aceasta este atât cât oferă Rusia UE într-un an. Acest lucru ar permite României să-și acopere propriile nevoi de gaze naturale timp de mai bine de un deceniu.

Potențial enorm neexploatat până acum

Cu toate acestea, țara amână de ani de zile visul independenței energetice. „Am pierdut timp prețios, iar acum criza energetică ne lovește pe fondul unor investiții nefinalizate”, spune Eugenia Gusilov de la think tank-ul românesc „Romania Energy Center”, ca răspuns la o întrebare a redacției Europa de Est a MDR. „Am fi putut fi complet independenți de importurile de gaze încă din acest an. Statul român a avut toate atuurile necesare pentru a face acest lucru”.

Cu toate acestea, timp de ani de zile, factorii de decizie din România nu au avut un sentiment de urgență pentru investiții, în special în instalații offshore în Marea Neagră.

Este nevoie de investitori străini pentru a extrage materia primă de pe fundul mării, deoarece companiile românești de gaze naturale, care până acum au extras materia primă în principal de pe uscat, nu dispun de know-how-ul necesar.

Ani de zile, Parlamentul României s-a luptat cu privire la cât de mult să impoziteze investitorii străini din Marea Neagră. În 2018, acestea au fost obligate să plătească un impozit special pe profit printr-o lege offshore.

De asemenea, jumătate din gazele extrase trebuiau să rămână în țară și să nu fie exportate către vecini.

Compania energetică internațională americană ExxonMobile s-a retras din cel mai mare proiect de gaze naturale din Marea Neagră: câmpul de gaze Neptune Deep. 

România a schimbat legea zăcămintelor offshore în acest an

Jumătate din zăcământul de gaze a fost cumpărat de compania energetică românească de stat Romgaz, care, însă, nu are experiență în extragerea de gaze naturale din adâncurile marine. Cealaltă jumătate aparține companiei energetice austriece OMV, care este, de asemenea, operatorul și titularul licenței pentru întregul bloc de 7.500 de kilometri pătrați. OMV se va decide până lanul viitor dacă va continua sau nu cu dezvoltarea proiectului.

În luna mai, parlamentul român a modificat ușor controversata lege offshore și a redus impozitele pentru a readuce compania ca investitor. Statul român va avea acum un drept de preemțiune doar în cazul unei crize energetice.

În urmă cu câteva zile, OMV a declarat că salută legea, dar că mai este nevoie de anumite clarificări în ceea ce privește piața liberă.

Rezervele de gaze naturale și petrol din Marea Neagră ale României sunt situate în apropiere de Insula Șerpilor din Marea Neagră. imagine: CENTRAL DEUTSCHER RUNDFUNK

Zăcăminte de gaze naturale în apropierea zonelor de război

Dar ar trebui companiile energetice să facă o investiție de miliarde de dolari în Marea Neagră tocmai acum, când războiul Rusiei împotriva Ucrainei face ravagii?

Navele de război rusești traversează apele zonei economice românești din Marea Neagră. Acest lucru nu este interzis, însă aduce războiul periculos de aproape de zona de interes.

„Desigur, riscul în Marea Neagră este semnificativ mai mare pentru investitori în acest moment decât în Marea Nordului„, spune Johannes Peters, șeful Departamentului de Strategii și Securitate Maritimă din cadrul Institutului pentru Politici de Securitate de la Universitatea din Kiel, într-un interviu acordat MDR.

Insula Șerpilor, bombardată intens 

De luni de zile, de exemplu, au avut loc lupte aprige între Ucraina și Rusia pentru Insula Șerpilor din Marea Neagră, care se află la doar 45 de kilometri de coasta României.

Chiar dacă Ucraina a reușit să își recucerească insula, noi atacuri rusești în Marea Neagră nu pot fi excluse, spune expertul în securitate Johannes Peters: „Rusia are capacitatea de a efectua lovituri de precizie pe distanțe mari”.

Oricine dorește să facă explorări de materii prime într-un mediu de securitate atât de volatil trebuie să ia în considerare așa-numitele daune colaterale, mai scriu jurnaliștii germani.

Publicitate

04/08/2022 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: