CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

La 31 iulie 1877, Principele Carol I al României a primit faimoasa telegramă în care Marele Duce Nicolae al Rusiei îl înștiința că armatele sale au suferit o înfrângere completă la Plevna în Bulgaria și îi solicitau ajutor militar


Foto: Carol l de Hohenzollern-Sigmaringen (n.1839-d.1914), rege al României 1866-1914 La 31 iulie 1877, stil nou (19 iulie 1877, stil vechi), alături de Țarul Alexandru al II lea în centru, când acesta a venit să viziteze linia frontului la 16 august 1877.

Principele Carol a primit o telegramă de la Marele Duce Nicolae al Rusiei, care relata că rușii au suferit o înfrîngere completă la Plevna, Bulgaria, în cadrul Războiului ruso-turc de la 1877-1878.

O parte din trupele rusești intrase în panică, iar Marele Duce Nicolae al Rusiei și-a mutat cartierul general, si însăși țarul Alexandru II-lea era gată să se retragă peste Dunăre. În telegrama către Carol, Marele Duce Nicolae al Rusiei scria:

Telegrama Marelui Duce Nicolae către principele Carol în care îi solicită ajutorul în sprijinul armatei ruse împotriva Turciei

”Turcii au concentrat la Plevna cele mai puternice forțe armate, copleșindu-ne. Te rog să demonstrăm că suntem uniți și, dacă e posibil, treci Dunărea pe unde dorești. Între Jiu și Corabia, această demonstrație este indispensabilă ca să-mi ușurezi mișcările. Nicolae”.

Principele Carol a tărăgănat intervenția Armatei Române pînă în momentul în care Marele Duce Nicolae al Rusiei a solicitat ajutor militar românesc.

În răspunsul domnitorului Carol I se arăta: „În urma telegramei tale din 19 iulie (s.v.), după mari sforțări și cu toate greutățile numeroase, sunt fericit de a putea să te anunț că s-au luat toate dispozițiunile pentru concentrarea a vreo 30 mii de oameni ca să luăm într-o silință comună Plevna, cu corpurile angajate în jurul acestei pozițiuni, care este un pericol permanent pentru armata imperială…”.

Urma să aibă loc Bătălia de la Plevna, în care victoria armatei române va pune bazele independenței României., consemnează publicația Timpul.md de la Chișinău.

După 23 august 1944,ocupanții sovietici au scotocit în arhivele din România încercând să pună mâna pe telegrama trimisă de Marele Duce Nicolae lui Carol I prin care solicita „degrabă ajutor” pentru că forţele turceşti „îi prăpădeau”.

Așa au ajuns nkvd-iștii la Arhivele Naționale unde, spre stupoarea funcționarilor, au cerut să le fie prezentate niște scrisori vechi de șapte decenii, și anume corespondența din 1877 a Marelui Duce Nicolae al Rusiei către Principele Carol I al României.

Din fericire, documentul nu a ajuns în mâinile rușilor. Nu se cunosc detalii dacă documentul se afla în acel moment în arhive sau era pus la adăpost la Tismana, împreună cu tezaurul, unde fusese ascuns de Banca Națională.

 A fost spre binele nostru, pentru că această telegramă reprezintă dovada, documentul fundamental, prin care se demonstrează că Războiul ruso-turc din 1877-1878 a fost câştigat de Rusia datorită intervenţiei Armatei Române.

De altfel, chiar Marele Duce Nicoale recunoştea că ajutorul armatei române a fost de mare importanţă pentru ca balanţa războiului să se încline de partea armatei ruse.

Publicitate

01/08/2022 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: