CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

CÂND RUȘII SE ÎNCURCĂ ÎN PROPRIILE MINCIUNI…


Reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, generalul Igor Konașenkov, vorbește cu presa în timpul unui briefing despre lupta împotriva terorismului în Siria, la Centrul de management al apărării naționale al Rusiei din Moscova, Rusia, 04 mai 2018.
©EPA-EFE/ Reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, generalul Igor Konașenkov, vorbește cu presa în timpul unui briefing despre lupta împotriva terorismului în Siria, la Centrul de management al apărării naționale al Rusiei din Moscova, Rusia.

Cum minte Ministerul Apărării rus despre victoriile din Ucraina

În fiecare zi, cetățenii ruși află din știri despre reușitele armatei pe frontul din Ucraina. Chiar și atunci când trupele se retrag, sau cuceresc câteva sate mici cu prețul unor pierderi mari, reprezentantul Ministerului Apărării, Igor Konașenkov, vorbește despre reușite importante.

O investigație PROEKT.MEDIA  relevă că multe dintre victoriile cu care se împăunează rușii sunt falsuri aritmetice și geografice, scrie https://www.veridica.ro.

Vladimir Putin a anunțat începutul „operațiunii militare speciale” în Ucraina, dimineața devreme, pe 24 februarie, iar în cursul zilei, secretarul de presă al Ministerului Apărării Igor Kanașenkov raporta deja că: „În urma loviturilor forțelor ruse, au fost distruse 74 de obiective de infrastructură militară ale Ucrainei”.

Această cifră ar suna impunător, dacă nu am fi atenți la aritmetica prezentată în continuare de reprezentantul departamentului militar.

În lista obiectivelor se regăseau 11 aeroporturi, patru drone Bayraktar, 18 stații de radiolocație, trei puncte de comandă, o bază militară maritimă și un elicopter –  în sumă, de două ori mai mică decât cifra anunțată de Konașenkov.

Să verificăm: 11+4+18+3+1=37

Astfel, încă din prima zi a războiului, a început o epocă a falsurilor neîntrerupte privind reușitele militare ale Rusiei.

Dacă prima neconcordanță poate fi explicată prin tăinuirea unor detalii, gafele ulterioarele nu mai pot fi justificate.

Publicația Proekt a urmărit toate briefingurile lui Konașenkov de la începutul războiului și a ajuns la concluzia că datele Ministerului Apărării conțin o mulțime de erori, nu respectă regulile aritmeticii, contrazic geografia și bunul simț.

De dragul iluziei succesului, subalternii lui Șoigu au elaborat chiar o limbă rusă a lor, cu totul deosebită. Fără cunoașterea acestui limbaj este imposibil să înțelegi declarațiile militarilor.

Dicționarul lui Konașenkov

„În general, opun rezistență detașamentele înarmate ale naționaliștilor. Militarii forțelor armate ale Ucrainei încercă să se eschiveze de la acțiunile de luptă”, este modul în care, din prima zi de război, Konașenkov a început să manipuleze în limba rusă.

Secretarul de presă al Ministerului Apărării făcea astfel deosebirea dintre cei care ca s-ar fi retras sau predat, pe care îi numea respectuos militari ucraineni, și cei cei care opun rezistență, pe care îi numea „naționaliști”.

De fapt, mitul unei victorii rapide a Rusiei și a refuzului armatei ucrainene de a opune rezistență a încetat să mai fie actual peste numai o săptămână.

La începutul lunii martie a devenit clar că blitzkriegul nu a reușit și Konașenkov a schimbat rapid retorica, abandonând împărțirea în naționaliști răi și militari buni.

Acum cuvintele „naționaliști” și „naziști” reprezintă definiția generală a dușmanului. „Forțele armate ale Ucrainei” sunt menționate doar în contextul infrastructurii militare.

[…]

Pentru ca războiul din Ucraina să reprezinte pentru spectatorii ruși o acțiune corectă din punct de vedere ideologic și una de succes, Ministerul Apărării rus utilizează o mulțime de expresii cu sens ambiguu.

Pe 25 februarie Konașenkov a anunțat în mod solemn: „A fost încheiată blocarea orașului Cernigov”.

Fraza suna ca o reușită, în realitate, însă, luptele se dădeau în acel moment în preajma orașului, iar orașul nu a fost până la urmă acaparat.

De altfel, cuvântul „acaparat” nu este folosit niciodată de Ministerul Apărării, armata rusă „ia sub control” orașele și satele din Ucraina. […]

Bineînțeles, Konașenkov relatează foarte rar despre victimele în rândul civililor și mereu îi acuză pe ucraineni de uciderea lor. […]

Desigur, Konașenkov nu s-a referit niciodată la retragerile armatei ruse. Plecarea de lângă Kiev și Cernigov la sfârșitul lunii martie a fost numită „regruparea planificată a trupelor”.

Naționaliști, luptători, naziști – militarii ucraineni

A lua sub control – a acapara un oraș sau o localitate din Ucraina

A bloca – armata rusă luptă în împrejurimile unui oraș dar nu îl poate cuceri

Curățare – lupte stradale

Regruparea planificată a trupelor retragerea armatei ruse

Operațiune militară specială – război

Se pare că astfel de „regrupări planificate”, adică retrageri, au fost foarte multe, astfel încât Konașenkov a fost nevoit să jongleze nu doar cu limba rusă, dar și la capitolul geografie.

A fost obținut controlul localităților Krasnîi Liman, Torskoe, Kremennaia”, a raportat el pe 2 martie despre succesul armatei în regiunea Luhansk.

În primele zile de război, Konașenkov a creat iluzia succesului enumerând o mulțime de localități mici pe care armata rusă le-a luat „sub control”, în medie câte opt localități pe zi.

În cazul în care nu erau suficiente reușitele reale, erau repetate cele mai vechi – oricum spectatorul nu reținea denumirile necunoscute și era dispus să creadă relatărilor despre noile succese. Îndeosebi, secretarul de presă a evidențiat orășelul Kremennaia, situat la 95 km nord-vest de Luhansk.

Pe 7 martie, la doar cinci zile după prima cucerire, Konașenkov a raportat luarea sub control a orașelor  „Smoleaninovo, Voievodsk și Kremennaia”.

Pe 8 martie, din nou, trupele republicii populare Luhansk au înaintat nouă kilometri și au luat sub control „Borsonino și Kremennaia”, pentru a treia oară.

Cel mai probabil, în realitate, în martie, orașul nu a fost cucerit […]

Mai mult, pe 31 martie, Konașenkov a revenit la orașul „preluat” de trei săptămâni, anunțând că trupele LNR au purtat lupte cu naționaliștii la marginea localității… Kremennaia.

Potrivit acestuia, pe 1 aprilie au fost blocate împrejurimile nordice, iar pe 21 aprilie, peste o lună și jumătate de la primul raport, el a povestit pentru a patra oară despre cucerirea orașului „fără distrugeri importante ale obiectivelor de infrastructură orășenească și locuințe”.

Aceeași situație se atestă și în cazul orașului Krasnîi Liman: pentru prima dată a fost luat în stăpânire pe 2 martie.

În următoarele luni, însă, în localitatea care ar fi trebuit să se afle sub controlul armatei ruse, în mod magic apăreau ba depozite de armament, ba „forțe ale armatei ucrainene pe poziții de foc”, care erau anihilate imediat.

Peste aproape trei luni, pe 28 mai, Konașenkov a anunțat din nou cucerirea Kransnîi Liman.

Aceste cazuri nu sunt excepții, ci regulă. Cercetând briefingurile lui Konașenkov, Proekt a depistat că cel puțin 25 de localități au fost cucerite de mai multe ori.

[…]

Erorile de calcul au apărut chiar în primele zile ale „operațiunii speciale”, declarațiile făcute într-o singură zi se contraziceau. Pe 28 februarie, secretarul de presă a raportat dimineața – 314 tancuri distruse de la începutul operațiunii, iar seara – 311. La fel și în privința altor echipamente. […]

Un adevărat flux de anunțuri privind pierderile ucrainene a început de la 13 aprilie, deși cu doar două săptămâni mai devreme (30 martie) a fost anunțată o „regrupare planificată a trupelor”, adică retragerea de lângă Kiev și de atunci pe front nu au avut loc schimbări esențiale. Konașenkov, însă, a raportat distrugerea nu a zeci, ci a sute de obiective de infrastructură militară ucrainene.

[…]

Lupta cu fantomele

Aviația de luptă a regimului de la Kiev a fost distrusă aproape în totalitate”, a anunțat Konașenkov pe 6 martie, adică la o săptămână și jumătate de la începutul războiului.

Potrivit declarațiilor lui, la acea vreme, Rusia a distrus în aer și la sol 93 de avioane. Aceasta într-adevăr ar însemna cea mai mare parte a aviației Ucrainei, care până la război avea 98 de avioane militare, iar cu cele 35 de transportare și 5 speciale – maximum 138 de unități. Teoretic, rușii ar fi putut distruge și avioanele de antrenament: armata ucraineană deținea 61 de unități, însă, împreună cu acestea, totalul nu ajunge la 200.

Pe de altă parte,  chiar Ministerul rus al Apărării declarase că până la război Ucraina deținea 152 de avioane.

Oricare din aceste cifre ar fi fost corectă, Konașenkov oricum a depășit limita. La 26 iunie, el a raportat în total 215 unități distruse.

Presa de propagandă susține că cifrele pierderilor ucrainene cresc din cauză că armata rusă distruge tehnica militară acordată Ucrainei de Europa și SUA. Potrivit surselor deschise, țările occidentale ar fi putut transmite Ucrainei avioane militare, însă niciun stat nu a anunțat oficial acest lucru. La sfârșitul lunii mai, mass-media ucraineană a scris doar că au fost aduse avioane de vânătoare Su-25 dezasamblate.

[…]

Pe 26 iunie, Konașenkov anunțase distrugerea a peste 3800 de mașini blindate și tancuri. Însă chiar Ministerul Apărării rus estima că Ucraina ar fi dispus de 2416 unități blindate. Alte 700 de vehicule blindate au fost livrate de aliați.

Cum reușește să lupte Ucraina în continuare dacă a rămas fără tehnică – rămâne un mister.

[…]

06/07/2022 - Posted by | analize | , , , , , , , , ,

4 comentarii »

 1. asta seamana si cu minciujnie naziste ale germanilor din razboaiele mondiale. Rusii au mintit intotdeauna fie ca au fost imperiu, stat socialist sau stat capitalist.

  Apreciază

  Comentariu de dr. Sergiu Fendrihan | 07/07/2022 | Răspunde

 2. Indiferent de minciunile purtătorului de cuvânt al Ministerului Apărării Ruse, realitatea este că ucrainenii sunt împinși sistematic. Nu vorbesc de costurile luptei, pentru că fiecare și le asumă. Minciuni vin și dinspre UE și NATO Minciuni vin de peste tot pentru că așa este războiul, face parte din strategie. Dacă printr-o știre se poate speria, chiar dacă este falsă, este un câștig.
  Acum dincolo de reușite sau de nereușite o problemă mare este aceea a populației civile ucrainene care suportă toată această acțiune ucigătoare pe toate planurile. Economic, demografic etic și moral. Cine le rezolvă pe acestea, pentru că de aici va rezulta sărăcie, depopulare zonală, adulți și copii cu traume și deviații comportamentale.
  Ei bine n-am auzit ca cineva să ia în calcul situația creată de război și să găsească sau să vină cu propuneri. Nu rezidirea clădirilor este o rezolvare. Cine rezolvă o generație traumatizată?

  Apreciază

  Comentariu de Fideliu Rubinescu-Ostreiceanu | 07/07/2022 | Răspunde

  • D-ta nu încerci să îți explic i logic de ce ar avea nevoie rușii să mănânce rahat în felul în care fac asta, dacă, așa cum tot d-ta spui ”, realitatea este că ucrainenii sunt împinși sistematic”. Păi dacă ucrainienii sun ca și invinsi, ce nevoie au ru șii să mintă in halul in care mint ?

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 07/07/2022 | Răspunde

 3. Nu mă interesează așa de mult cât de mult mint rușii. Cu siguranță mint. Și nu numai ei.
  Eu doream să discutăm despre populația ucraineană care va ieși mai săracă, traumatizată cu multe nwajunsuri din punct de vedere social. Cum se rezolvă problema asta? Printr-o astfel de gândire demonstrăm că suntem solidari. Oameni în toată puterea cuvântului.

  Apreciază

  Comentariu de Fideliu Rubinescu-Ostreiceanu | 08/07/2022 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: