ALIANȚA NATO dorește să stabilească un plan de supremație tehnologică și apărare pe termen lung în vederea combaterii amenințărilor de securitate cibernetică

Jurnaliștii ANTOANETA ROUSSI și LAURENS CERULUS relatează în https://www.politico.eu, că aliații militari occidentali doresc ca firmele de securitate cibernetică și tehnologie de apărare să își intensifice combaterea amenințărilor digitale din Rusia.
Războiul din Ucraina a pus tehnologia pe primul loc și în centrul conflictului armat. Firmele de rețele de satelit precum Starlink de la Elon Musk , producătorii de drone precum DJI din China , aplicațiile de partajare a informațiilor susținute de cetățeni și o luptă acerbă pentru controlul narațiunii online, au modelat războiul încă de la începutul său în luna februarie a.c
Acum, liderii NATO vor să stabilească un plan pentru a câștiga războiul pentru supremația tehnologiei și apărarea cibernetică pe termen lung.
Alianța de apărare s-a reunit pentru un summit la Madrid și va prezenta un „Concept strategic” privitor la modul în care intenționează să protejeze blocul de amenințări și atacuri în următorii câțiva ani, inclusiv în spațiul cibernetic.
Potrivit mai multor oficiali care au făcut declarații sub condiția anonimatului, acea strategie ar include:
— Modalități de implicare directă a industriei de securitate cibernetică din sectorul privat în răspunsurile NATO la grupurile rusești de hacking și serviciile de securitate, inclusiv prin crearea unei platforme pentru a partaja informații și informații despre atacurile cibernetice;
— Finanțare de peste 1 miliard de dolari pentru a merge în tehnologii emergente precum calculul cuantic, inteligența artificială și tehnologia spațială, inclusiv printr-o „DARPA transatlantică” numită Defense Innovation Accelerator pentru Atlanticul de Nord , sau DIANA, și printr-un nou fond de investiții care va mergeți către „deep tech și startup-uri” în domeniul tehnologiei de apărare;
— Și înființarea de echipe virtuale comune de securitate cibernetică pentru a se desfășura în cazul unui atac cibernetic la scară largă și pentru a merge în țările membre pentru a ajuta la protejarea rețelelor.
„Conceptul strategic plasează destul de clar cibernetica și în contextul Rusiei ca o amenințare la adresa securității aliaților, iar acel cibernetic este unul dintre mijloacele pe care le folosește pentru a amenința partenerii noștri”, a spus un oficial NATO, adăugând că textul strategiei. este încă de finalizat.
Ucraina a fost supusă „un atac neîntrerupt, asupra serviciilor guvernamentale, asupra comandării și controlului militar, asupra internetului obișnuit și a comunicațiilor pe internet”, a spus oficialul. „Faptul că nu au reușit să elimine totul nu înseamnă că nu au încercat.”
Ultima iterație a Conceptului strategic a fost convenită în 2010 și a abordat doar cibernetica, subliniind necesitatea ca țările NATO să sporească cooperarea și coordonarea pentru a face față amenințărilor cibernetice în evoluție. De atunci, noua versiune a documentului, care prezintă amenințări la adresa NATO și strategii de abordare a acestor preocupări, va include cu siguranță un limbaj privind descurajarea cibernetică.
În urma unui summit de la Bruxelles anul trecut, NATO a aprobat o nouă politică de apărare cibernetică care a recunoscut că un atac cibernetic major împotriva unui stat membru va fi considerat un atac împotriva tuturor, „de la caz la caz”.
Coordonatorii de securitate cibernetică pentru națiunile membre NATO s-au întâlnit la Bruxelles luna trecută pentru o sesiune specială cibernetică a Consiliului Atlanticului de Nord al NATO. Anne Neuberger, consilierul adjunct pentru securitate națională la Casa Albă pentru tehnologie cibernetică și tehnologie emergentă, a reiterat la acea vreme necesitatea unei mai bune coordonări între țările NATO pentru a face față amenințărilor cibernetice.
În zilele premergătoare summit-ului, Lituania, membră a NATO, s-a confruntat cu un val de atacuri din partea grupului hacktivist pro-Kremlin Killnet, care a distrus o serie de site-uri web guvernamentale prin trimiterea unui exces de trafic de internet către serverele lor.
Pentru a contracara amenințarea online venită din Rusia, alianța vrea să stabilească o „relație mai structurată între lumea civilă și cea militară”, a spus oficialul.
Înaintea și în urma invaziei Rusiei asupra Ucrainei, serviciile guvernamentale americane și occidentale și giganții de securitate cibernetică precum Microsoft au fost puternic implicați în răspunsul la atacurile cibernetice rusești, inginerii Microsoft din statul Washington detectând primul atac cibernetic lansat împotriva Ucrainei, cu mult înaintea oricăror ca tancurile rusești să treacă granița.
„Cyber-ul este atât de privatizat acum, încât trebuie să aduceți marii jucători împreună”, a spus Pothier, directorul executiv al companiei de consultanță Rasmussen Global, care a fost fondată de fostul secretar general al NATO Anders Fogh Rasmussen.
Kenneth Lasoen, specialist în securitate și informații la Institutul Clingendael, a declarat că membrii NATO ar putea forma un consorțiu pentru a negocia sprijin cu companii private în strategiile ofensive – fapt sugerat de alianță în trecut .
„Mai multe țări caută să-și consolideze capacitățile cibernetice, iar multe dintre companiile care le ajută au sediul în SUA”, a spus Lasoen. „Desigur, ar fi indicat ca UE să aibă propriul know-how, dar deocamdată centrul este în SUA”
Niciun comentariu până acum.
Lasă un răspuns