CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

MINCIUNILE ȘI POLITICA BUDAPESTEI. CINE E CEL MAI MINCINOS OFICIAL MAGHIAR?


Fotografia care a scandalizat Internetul: primul ministru ungar Viktor Orban, îi prezintă omologului său polonez Mateusz Morawiecki,o hartă a Ungariei mari, care includea Transilvania.

Premierul Ungariei mai făcuse un gest similar şi în noiembrie 2017. Atunci, Orban a înmânat unei delegaţii chineze venite la Budapesta la un summit intitulat „16+1”, o mapă de prezentare în care se afla şi harta Ungariei Mari, în care Transilvania şi o parte din Slovacia apăreau anexate statului maghiar.

Președintele ungar, János Áder, declara în august anul trecut la Summit-ul inaugural al Platformei Internaționale Crimeea de la Kiev, la care a luat parte și premierul român de atunci Florin Cîțu, că maghiarii au „experienţa istorică a puterilor străine care au redesenat în mod arbitrar graniţele unui stat aflat într-o situaţie dificilă la un moment dat”:

“După Primul Război Mondial, ne-au fost luate două treimi din teritoriul şi populaţia ţării. Maghiarii nu au uitat, nici după un secol, că au ajuns, atunci, să fie minoritari, că li s-au luat şcolile şi s-a făcut tot posibilul pentru ca învăţământul în limba maternă să fie desfiinţat”.

Potrivit publicației ungare hirado.hu.,președintele Ungariei, János Áder (foto), compara în august anul trecut anexarea Crimeei de către Rusia, cu Tratatul de la Trianon, semnat la sfârșitul Primului Război Mondial și prin care Transilvania a revenit României.

Iată că acum, un alt oficial maghiar a spus exact contrariul !

În urmă cu câteva zile Árpád János Potápi, secretar de stat responsabil pentru politici naţionale în cadrul Cancelariei premierului ungar, spunea că „în Transilvania, cu sprijinul Guvernului ungar, a fost creată o structură educaţională maghiară completă, de la creşă până la universitate” informează Rador.ro, care citează agenția de presă MTI, preluată de https://www.g4media.ro.

Foto: Árpád János Potápi, se pozează și el cu harta Ungariei Mari, în care Transilvania apare inclusă între granițele sale.

Oficialul maghiar a făcut declarația după inaugurarea unui centru cu program prelungit pentru preşcolari, „Casa Márton Áron”, la Miercurea Nirajului, judeţul Mureş.

El a mai spus că în paralel cu acest eveniment, la Universitatea Sapientia din Târgu Mureş s-a desfăşurat ceremonia de încheiere a anului universitar, instituţie de învăţământ superior care a fost înfiinţată în urmă cu 22 de ani cu sprijinul statului ungar, adăugând mulțumit că:

„Datorită Programului de dezvoltare a grădiniţelor din Bazinul Carpatic, care se află acum în cea de-a patra etapă, în Transilvania a fost creată şi consolidată o structură educaţională completă de limba maghiară. Este bine să vedem aceste realizări.

Dacă ar fi să scriem pe câte o pagină toate realizările pe care le-am făcut în ultimii 12 ani – şi mă refer doar la investiţii, nu la programe, ci la renovări şi investiţii finalizate, concrete -, atunci am putea citi o carte sau o publicaţie de 100.000 de pagini”, a declarat secretarul de stat.

El a mai spus că numărul investiţiilor (reabilitări şi construcţii noi), realizate în Bazinul Carpatic prin programul de dezvoltare a grădiniţelor, lansat în urmă cu 5 ani şi jumătate de Secretariatul de Stat pentru Politici Naţionale, se apropie de 1.000.

În Transilvania, în cadrul programului au fost construite 103 grădiniţe noi şi renovate 376, cu o investiţie totală de aproximativ 33 de miliarde de forinţi (82,21 milioane euro).

Întrebarea care se pune acum, este CINE A MINȚIT: Președintele UNGARIEI sau celălalt oficial al guvernului Ungariei – Árpád János Potápi ?

Tertium non datur!

27/06/2022 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , ,

Un comentariu »

  1. Jigodia spera sa puna mana pe Transilvania, si UDMR e o coada de topor

    Apreciază

    Comentariu de dr. Sergiu Fendrihan | 27/06/2022 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: