CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

PROPAGANDĂ MINCINOASĂ: Presa rusă minte cu nerușinare când scrie că secretarul general al NATO i-ar fi propus Kievului să îi cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii


Președintele Finlandei Sauli Niinisto și secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, Finlanda, 12 iunie 2022.
©EPA-EFE/MAURI RATILAINEN  |   Președintele Finlandei Sauli Niinisto și secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, Finlanda, 12 iunie 2022.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI MINCINOASĂ: Secretarul general al NATO propune Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii

Presa rusă scrie că secretarul general al NATO i-a propus Kievului să îi cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii. În realitate, Stoltenberg a elogiat lupta Ucrainei și a condamnat Rusia.

ȘTIRE FALSĂ: „NATO consideră că pacea în Ucraina poate fi atinsă în cazul cedărilor teritoriale din partea Kievului. Reglementarea conflictului din Ucraina poate avea loc, însă Kievul va fi nevoit să facă, probabil, anumite cedări, a declarat secretarul general NATO Jens Stoltenberg în timpul întâlnirii cu președintele Finlandei Sauli Niinistö.

„Pacea în Ucraina este posibilă. Depinde de prețul ei. Cât teritoriu, câtă independență, câtă libertate, câtă democrație este dispusă să plătească ea pentru pace. Este o dilemă morală complicată”, a spus Stoltenberg.

Potrivit secretarului general al Alianței, doar locuitorii ucraineni trebuie să decidă în ce mod va fi atinsă pacea”, notează RTVI.

„Stoltenberg a precizat că fără cedări teritoriale din partea Ucrainei pacea nu va fi posibilă, iar NATO va ajuta Kievul să plătească cel mai mic preț pentru pace”, scrie ziarul Komsomolksa Pravda.

NARAȚIUNE RUSEASCĂ: Secretarul general al NATO propune Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Secretarul general NATO Jens Stoltenberg nu a declarat că, pentru a se face pace, Ucraina trebuie să cedeze teritorii. În timpul întâlnirii cu președintele Finlandei, Stoltenberg a spus că cel mai mare preț al libertății este plătit de ucraineni, adăugând că pacea poate fi atinsă prin decizia lui Putin de a opri războiul absurd. Secretarul general al NATO nu a propus Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii. Nicăieri în discursul lui Stoltenberg nu întâlnim un asemenea citat.

Cuvintele sale au fost scoase din context și prezentate intenționat greșit pentru a crea impresia în spațiul informațional rusofon că NATO ar recunoaște ca fiind legitime pretențiile teritoriale ale Rusiei față de Ucraina.

Jens Stoltenberg nu a declarat că NATO va ajuta Kievul să plătească cel mai mic preț pentru pace, ci a menționat că „va sprijini Ucraina astfel încât poziția ei de negociere să fie cât mai puternică”.

Secretarul general NATO s-a referit nu la dilema morală a ucrainenilor privind cedările teritoriale, ci la dilema luptătorilor ucraineni:

„Noi plătim un preț. Noi ajutăm și vedem consecințele economice ale sancțiunilor, dar fără doar și poate cel mai mare preț îl plătesc ucrainenii […] Trebuie să nu uitați în fiecare dimineață, zi sau oră că este vinovat un singur om, un singur popor, fiind vorba de Putin”.

Stoltenberg nu a solicitat Kievului să cedeze teritorii Rusiei, ci a analizat procesul de negocieri, care depinde de acțiunile militare: „Nu este o întrebare dacă pacea este posibilă. Întrebarea ar fi ce preț sunteți dispuși să plătiți pentru ea. Cât teritoriu, câtă independență, câtă suveranitate, câtă libertate, câtă democrație sunteți dispuși să jertfiți pentru pace. Este o dilemă morală complicată care va fi rezolvată doar de cei care plătesc cel mai mare preț. Obligația noastră este să-i susținem”.

Așadar, Stoltenberg s-a referit la militarii ucraineni, care pentru a nu ceda teritorii și a nu pierde suveranitatea țării luptă cu Rusia și doar Kievul poate decide când trebuie să se oprească și dacă trebuie.

De fapt, mesajul lui Stoltenberg este invers celui prezentat intenționat greșit de presa pro-Kremlin, pentru a convinge opinia publică că Rusia înregistrează succese remarcabile în timpul „operațiunii speciale militare” și că NATO încet-încet începe să recunoască această realitate.

Publicația https://www.veridica.ro a demontat deja o serie de narațiuni false ale presei ruse privind cedările teritoriale, potrivit cărora Ucraina nu reconstruiește Harkovul pentru că știe că acesta se va alipi la RusiaKievul va ceda Rusiei orașul Zaporojie, în timp ce 95% dintre ucraineni așteaptă să fie eliberați de Rusia.

Aceste narațiuni de propagandă indică pregătiri informaționale în Rusia pentru o eventuală anexare a unor noi teritorii ucrainene. 

Verifică sursele:

Publicitate

24/06/2022 - Posted by | PRESA INTERNATIONALA | , , , , ,

3 comentarii »

 1. Mincinosi din tata in fiu. Datorita lor am pierdut Basarabia si Bukovina, datorita lor si lui Gobaciov au f*tut socialismul si am fost si somer, si multe altele. Sunt si un pic ukrainian dupa bunica si nu pot sa tin cu ei, desi au o cultura extraordinara si sunt crestini ortodoxi ca noi.

  Apreciază

  Comentariu de dr. Sergiu Fendrihan | 24/06/2022 | Răspunde

 2. Ei se pare că americanii și NATO nu pot susține acest război, pentru că alte interese mai mari cer să se redirecționeze resursele. Ucraina rămâne de ”căruță”. Dacă vor ceda teritoriile cerute de ruși, NATO se obligă să scape populația ucraineană de eventuale repercursiuni ale rușilor
  Vedeți ce înseamnă compromisul politic? Nu vă grăbiți degeaba, sunt alte interese mult mai mari pe care nu le cunoașteți.
  Dumnezeu să ne ajute să supraviețuim fără război în România

  Apreciază

  Comentariu de Fideliu Rubinescu-Ostreiceanu | 26/06/2022 | Răspunde

  • Cine și când a spus că ”dacă vor ceda teritoriile cerute de ruși, NATO se obligă să scape populația ucraineană de eventuale repercursiuni ale rușilor”. De unde ai d-ta știrea asta ?

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 26/06/2022 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: