CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Republica Moldova nu mai face parte din ”lumea rusă”. Comisia Europeană i-a recunoscut dreptul de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene!


Moldova nu mai face parte din lumea rusă. Reacții la obținerea statutului de candidat la UE

Evenimentul care (chiar!) s-a produs azi și care merită să-i apreciem importanța este faptul că (finalmente!) Comisia Europeană recunoaște pentru Republica Moldova dreptul de a deveni parte integrantă, adică membru cu drepturi depline al Uniunii Europene!

Niciun document “produs” până la ziua de astăzi în cadrul cooperării noastre cu Uniunea Europeană nu a menționat clar și fără echivoc acest drept. Chiar dacă Tratatele UE recunosc „de jure” acest drept oricui care satisface criteriile de la Copenhaga era nevoie, totuși, și de o constatare „actualizată”. Azi acest lucru s-a produs și Comisia Europeană a recunoscut aspirațiile noastre și „de facto”.

De azi putem spune că am fost acceptați drept Europeni dar și mai important este faptul că, tot de azi, noi nu mai facem parte din lumea rusă! Punct.

Dacă avizul Comisiei va fi acceptat și de Consiliul European, lucru de care nu mă îndoiesc, vom putea spune că Republica Moldova este pe calea cea dreaptă.

Condițiile (care nu sunt „precondiții”) formulate de Comisia Europeană sunt clare și chiar salutabile! Mai mult decât atât „precondițiile” (care nu sunt decât niște condiții) reflectă destul de fidel angajamentele electorale ale partidului de guvernământ și nu vor putea fi (ar fi riscant, cred!) abandonate pentru un alt mandat.

Alt aspect, după mine salutabil, este că acestea sunt suficient de tehnice pentru a putea monitoriza modul și viteza de implementare. Inclusiv cetățenii cu spirit civic vor putea urmări angajamentul și consistența efortului depus de guvernare.

Reforma teritorial-administrativă, combaterea corupției, independența puterii judecătorești și respectarea drepturilor omului merg la pachet și reprezintă mai degrabă așteptările cetățenilor decât condiții de aderare!

Un lucru mai poate fi remarcat și anume faptul că problema separatismului nu figurează în lista de condiții. Asta e bine!

Sursa: Igor Klipii, fost ambasador al R. Moldova în Lituania, https://timpul.md.

23/06/2022 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: