AU DISPĂRUT ROMÂNII DIN BULGARIA ?
În 1850, Nicolae Balcescu a plecat la Palermo pe calea maritima a vremii, adică prin Constantinopol, trecând pe actualul teritoriu al Bulgariei, aflat atunci sub stăpânirea otomană. A rămas uimit, după ce a traversat Dunărea, că de la București la Constantinopol a auzit în Bulgaria numai vorbă românească!
Acum după 170 de ani, constatăm cu tristețe că la sud de Dunăre limba română e aproape dispărută…

Foto : Harta etnica a Bulgariei in 1892, dupa constituirea statului slav numit Bulgaria.Sursa : Info Vlahia -Terra Valachorum
Romanii uitati din Bulgaria
Daca in Ucraina sau Serbia comunitățile de români sunt recunoscute – fie măcar si parțial – in Bulgaria prezenta românească este negata cu vehemență de autorități. Începând cu anul 1965, la recensamintele bulgărești nu a mai fost introdusă categoria de români.
Cu jumatate de gura, unii oficiali de la Sofia accepta existența a circa 1000 de vlahi in regiunea Vidinului – deși vorbitori de limba română pot fi găsiti de-a lungul întregii granițe româno-bulgare.
Membra in Consiliul Europei si in Uniunea Europeana, Bulgaria a adoptat un sistem legislativ pentru protejarea drepturilor minorităților.
Însă, in cele mai multe cazuri, aceste legi nu sunt respectate – mai ales cand vine vorba de români;(George DAMIANhttp://www.ziua.ro/display.php? )
Demografie
Conform primului recensământ al populației, din 1905, in Bulgaria trăiau 80.000 de români. Cinci ani mai tarziu, in 1910, numarul lor ramasese neschimbat. O scădere importantă s-a inregistrat după primul război mondial: recensământul din 1920 consemna existența a 57.312 români in Bulgaria.
In doar sase ani, insa, minoritatea romaneasca si-a depasit dimensiunile ante-belice, ajungand la 83.746 – potrivit recensamantului din 1926. Tendinta a fost, insa, brusc intrerupta.Recensamantul din 1934 marcheaza un moment de cotitura. In doar opt ani, numarul romanilor din Bulgaria s-a redus inexplicabil. Astfel, daca, in 1926, in regiunea Vidin erau inregistrati 42.414 romani, la recensamantul din 1934 mai erau consemnati aici doar 1213.Ultima mentiune oficiala a romanilor in documentele bulgaresti dateza din 1965, cand au fost inregistrati doar 6000.
Ultimul recensamant, din 2001, nu cuprinde categoria romani. Trebuie semnalat faptul ca la acest recensamant au fost inregistrati 156.119 cetateni la categoriile „altii” (69.204), „fara etnie” (62.108) si „necunoscuta” (24.807). In lipsa unor statistici oficiale, organizatiile neguvernamentale ale romanilor din Bulgaria afirma ca in 35 de sate din zona Vidinului exista populatie vorbitoare de limba romana. In lipsa unui recensamant, cifra reala este supusa impreciziei.
Educatia in limba materna
Legislatia Bulgariei ar permite invatamantul in limba materna pentru comunitatile romanesti, insa, din pacate, acest lucru nu s-a intamplat pana acum cu sprijinul autoritatilor bulgare. Constitutia Bulgariei prevede (la art. 36 – 2) ca „cetatenii a caror limba materna nu este bulgara au dreptul sa studieze in si sa foloseasca propria limba alaturi de studiul obligatoriu al limbii bulgare”.
De asemenea, Legea Invatamantului afirma (la articolul 8 – 2) ca „Elevii a caror limba materna nu este bulgara, pe langa studiul obligatoriu al limbii bulgare, au dreptul sa studieze in limba lor materna in afara scolii de stat din Republica Bulgaria sub protectia si controlul statului”. Singura institutie care asigura predarea unor ore in limba romana este Liceul Romanesc din Sofia, cu doua ore de limba pe saptamana, avand statutul de limba straina.In ciuda acestor prevederi legale, nu exista o forma continua de predare a limbii romane pentru cetatenii bulgari de origine romana.
La initiativa organizatiilor neguvernamentale ale romanilor din Bulgaria, au fost infiintate cateva cursuri de predare a limbii romane in afara programei scolare – cum ar fi cazul scolii generale „P.R. Slaveicov” din Vidin.
Mai mult, exista in permanenta pericolul inchiderii scolilor de stat cu predare in limba bulgara din satele locuite de romani – cum s-a intamplat in septembrie 2004, cand autoritatile bulgare au vrut sa desfiinteze scolile din satele Delaina si Rabrovo – sate locuite de romani – motivand ca nu exista destui elevi pentru mentinerea acestor institutii de invatamant. Exista, insa, posibilitatea pentru etnicii romani din Bulgaria sa studieze in Romania, pe baza burselor oferite de statul român.
Mass-media in limba materna
Legislatia bulgara permite existenta presei in limba materna a minoritatilor nationale – articolul 12 al Legii radioului si televiziunii arata ca:
„Programele radio si de televiziune vor fi emise in limba oficiala in conformitate cu Constitutia Bulgariei si pot fi transmise in alta limba daca (…) sunt destinate cetățenilor bulgari a căror limba materna nu este bulgara”. La articolul 49 al aceleiasi legi se arata ca:
„Radioul si televiziunea nationala bulgare vor produce programe nationale si regionale (…), programe adresate cetatenilor a caror limba materna nu este bulgara, inclusiv in limba lor materna”. In ciuda acestor prevederi legale, in Bulgaria nu exista programe de radio sau de televiziune in limba romana, destinate comunitatilor romanesti.Incepand cu anul 1993, la Vidin a aparut ziarul in limba romana „Timpul” – un proiect al Asociatiei Vlahilor din Bulgaria. Publicația a avut o aparitie neregulata din cauza lipsei fondurilor. In prezent, la Vidin mai apare in limba romana revista „AVE”, editata de Uniunea Etnicilor Romani din Bulgaria – avand si ea o aparitie neregulata din aceleasi motive.
Practicarea religiei în limba maternă
Legislatia actuala a Republicii Bulgaria nu interzice in mod expres practicarea religiei in limba materna. Insa, pana in acest an, nu a fost posibila tinerea serviciului religios in limba romana. Incercarile de a sluji in limba romana ale parintelui Valentin Tvetanov din Rabova au fost intampinate cu ostilitate de autoritatile religioase de la Sofia. Totusi, pe 28 martie 2007, Mitropolitul Vidinului, Domitian, a acordat libertatea de a se tine slujbe in limba romana in bisericile de sub jurisdictia sa unde exista comunitati romanesti.
Activitatea organizatiilor neguvernamentaleIn Bulgaria functioneaza mai multe organizatii neguvernamentale ale romanilor. In luna octombrie 1991 s-a constituit Comitetul de initiativa pentru infiintarea „Asociatiei Vlahilor din Bulgaria” (AVB).
Initial, autoritatile bulgare au refuzat inregistrarea acestei asociatii, inregistrare care s-a produs totusi la 30 aprilie 1992 – in urma unui proces. Incercarile de constituire de filiale ale asociatiei in alte localitati sau de a pune bazele unor structuri organizatorice locale, au generat iritarea si adversitatea autoritatilor bulgare care, in mod constant si consecvent, au tergiversat formalitatile legale. Incepand cu anul 2002, a fost infiintata o noua asociatie a romanilor din Bulgaria, denumita „Comunitatea romanilor din Bulgaria”.
De asemenea, in anul 2003 a fost infiintata Uniunea Etnicilor Romani din Bulgaria (AVE). Aceasta asociatie a adresat in luna mai a acestui an Consiliului Europei si Comisiei Europene o scrisoare in care enumera nerespectarea drepturilor sale de catre statul bulgar. Asociatiile romanesti din Bulgaria organizeaza anual un festival de dansuri populare la Vidin, festival care a ajuns la editia a X-a in anul 2007.
Atitudinea publica față de comunitatea românească
Desi nu au existat pana acum acte de agresiune la adresa etnicilor romani din Bulgaria, totusi presa de limba bulgara publica periodic articole defaimatoare la adresa romanilor. Este cazul ziarului „NIE” din Vidin, care în numarul din 1 aprilie 2007 a comparat comunitatea romanilor cu o haita de vampiri.
De asemenea și publicațiile de limba bulgară susțin că in Bulgaria nu ar exista români, ci vlahi. (Centrul de Studii pentru Resurse Românești).
Dacă tot nu întreabă nimeni de acești români, de ce vreți să fie statistic români? La aspirația lor în societățile țărilor în care trăiesc v-ați gândit? Ei ce ar trebui să facă pentru siguranța lor? Oferă ceva România pentru ei?
Vedeți câte întrbări sunt? Cine se simte îndemnat ar putea încerca un răspuns, dar concret.
Dacă atenția României va fi una pe măsură, eu cred că românii vor ieși la iveală din locurile chiar unde sunt.
ApreciazăApreciază
Există români in Bulgaria. Personal am discutat cu câțiva. Pur și simplu autoritățile falsifică statisticile și de multe ori românii se tem să-și declare etnia.Sunt masați in zona Timocului bulgăresc, Plevna, dar si de-a lungul Dunării.
România nu poate oferi nimic, atâta vreme cât autoritățile bulgare nu recunosc oficial minoritatea română Există un singur liceu român la Sofia.
Persoanele particulare mai trimit ajutoare.Unul dintre ele este Gigi Becali.
ApreciazăApreciază
PS Căutați pe YouTube -Românii din Bulgaria.Există si bloguri ale românilor de acolo. Căutați-le.
ApreciazăApreciază
Putem trimite și noi ajutoare. Nu la nivelul lui Gigi Becali. Dar putem strânge ceva bani. Poate tot prin Gigi Becali să trimitem toți. Haideți să creem o organizație de sprijin pentru românii din Bulgaria. Să vedem cine va fi de acord.
ApreciazăApreciază
Puteți lua legăturra cu Organizaţii şi asociaţii culturale româneşti din Bulgaria:
– „AVE” Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria/UERB (președinte Ivo Gheorghiev); CITIȚI BLOGUL PREȘEDINTELUI ASOCIAȚIEI IVO GHEORGHIEV: http://romanii-din-bulgaria.blogspot.com/2010/05/dr.html?m=0
– Asociaţia Vlahilor din Bulgaria/AVB, (preşedinte Plamka Radoslavova)
– Societatea (Şuţata) Aromânilor „Unirea” din Sofia (preşedinte Toma Kiurkciev)
– Comunitatea Românilor din Bulgaria – Vidin – Filiala Silistra (președinte Trifon Marcov)
– Suţata Aromânilor din Dupnitsa (preşedinte Nicola Costov)
– Suţata Aromânilor din Velingrad (preşedinte Vasko Ienachev)
– Suţata Aromânilor din Peshtera (preşedinte Gheorghi Holianov)
– Centrul Cultural Român – Vidin (preşedinte Ivan Juvetov)
– Centrul de Limbă şi Cultură Ar(o)mână (preşedinte Mihai Hristov)
– Fundaţia „Walahorum” din Vidin
– Clubul de prietenie România-Bulgaria
– Asociația Culturală a Vlahilor din Bulgaria-Asociația „Curcubeul peste Dunăre”
Învăţământul în limba română. Nu există învăţământ de stat primar şi secundar în limba română ca limbă maternă. Organizaţiile româneşti din Bulgaria organizează sporadic cursuri de limba română de la ciclul preşcolar, până la cel liceal. UERB organizează, cu finanțarea guvernului român, cursuri pilot de limba română, câte două ore pe săptămână în timpul liber, de regulă sâmbăta sau duminica.
Liceul “Mihai Eminescu” din Sofia funcţionează ca unitate şcolară cu predare intensivă a limbii române. Liceul şi-a reluat activitatea în anul 1999 (după o întrerupere de 51 de ani) în baza unei înţelegeri bilaterale româno-bulgare, simultan cu redeschiderea la Bucureşti a Liceului bulgar “Hristo Botev”.
În privinţa învăţământului superior, în Bulgaria funcţionează la Universitatea „Kliment Ohridski” din Sofia un lectorat de limba română în cadrul Catedrei de Limbi Romanice. La Universitatea „Kiril şi Metodie” din Veliko Târnovo există un lectorat de limba română, creat pe bază de reciprocitate (la Universitatea din Craiova există un lectorat de limbă bulgară).
Biserica Românească Ortodoxă „Sfânta Treime” din Sofia este proprietate a statului român şi este subordonată Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române.
Mass – media În Bulgaria nu există mass – media în limba română. Singura publicație a comunității din Vidin – „Timpul” – şi-a încetat apariția din lipsă de finanțare.
Citiți:
https://cersipamantromanesc.wordpress.com/tag/ue-si-romanii-din-bulgaria/
https://romanialibera.ro/lifestyle/food/reprezentantul-romanilor-din-bulgaria-romania-este-acolo-unde-e-un-singur-roman-chiar-si-pe-luna-274453/
https://www.timpromanesc.ro/asociatia-vlahilor-din-bulgaria-a-sarbatorit-25-de-ani-de-activitate/
https://afnews.ro/2021/12/01/dr-ivo-gheorghiev-presedintele-ave-uniunea-etnicilor-romani-din-bulgaria-mandru-ca-sunt-roman/
ApreciazăApreciază